Conopida gratinata cu praz

17 octombrie 2014Diva in Bucatarie

Conopida gratinata cu praz. Conopida gratinata cu praz este una din cele mai bune retete de gratin. Combinatia mi se pare de departe extraordinar de buna.

conopida gratinata cu praz

Conopida gratinata cu praz este una din cele mai bune retete de gratin. Combinatia mi se pare de departe extraordinar de buna.

Pe langa aspectul frumos, datorat in mare masura prazului, ce aduce culoare, reteta este foarte gustoasa.

Atunci cand toamna se instaleaza calendaristic, iar temperaturile chiar tin cont de data din calendar si incep sa scada, isi fac loc in bucataria mea retetele pregatite la cuptor.

Noua ne place conopida. O folosesc in supe, ciorbe, aperitive, salate (celebra salata de conopida cu maioneza si usturoi), retete de mancare (cum ar fi cea cu pui), retete de curry, dar si foarte multe retete la cuptor.

Sigur, printre zecile de retete cu conopida pregatite de mine se afla si cele de muraturi: simpla sau colorata roz. Toate retetele cu conopida le-am pus intr-o singura postare. O gasiti in acest link. 

Conopida gratinata cu praz am pregatit-o pentru ca aveam in casa o bucata de praz luata initial pentru alta reteta, dar uitandu-ma in frigider dupa branzeturi aceasta mi-a atras atentia.

Pana nu am scos-o pentru a fi folosita parca nu reuseam sa scap de imaginea prazului din cutia de legume. Cred ca am avut cea mai buna idee! Serios, nu stiu cum de nu m-am gandit pana acum la aceasta combinatie.

Pentru gratinare am pregatit un sos béchamel. Stiu ca par multe etape, dar in realitate nu este deloc greu de pregatit si nici nu necesita foarte mult timp. Singurul lucru care ma enerveaza este chiuveta plina de vase, la final.

Conopida gratinata cu praz este o reteta vegetariana (a nu se confunda cu termenul vegan) tare buna.

Conopida se desface in buchetele. Acestea se spala foarte bine sub jet de apa, apoi se fierb al-dente in apa cu sare.

Daca buchetele sunt mici le fierbeti doar 4 minute. Pentru buchete mai mari 5- minute. Ideea este ca atunci cand intoduci o furculita in tulpina buchetului sa fie inca tare.

Pentru a opri procesul de fierbere, cand sunt scoase din apa fierbinte se pun in apa cu gheata si se lasa 30 secunde, apoi se scurg iar.

Alegeti vase termorezistente bune. Intr-un vas de yena s-ar vedea frumos gratinul acesta.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida gratinata cu praz.

Ingrediente conopida gratinata cu praz:

1 conopida medie

1 praz maricel

125 g mozzarella (cascaval) rasa

25 g unt

25 g faina

250-300 ml lapte

sare

piper

nucsoara

2 linguri ulei

Pentru tapetare vas:

1-2 linguri ulei

2 linguri varfuite cu pesmet

Cum se face reteta de conopida gratinata cu praz:

Calim putin  prazul in ulei incins.

conopida-cu-praz-gratinata-1

Fierbem buchetelele de conopida in apa cu sare timp de 5-6 minute, apoi le scurgem si le introducem pentru 30 sec, in apa foarte rece, cu buburi de gheata. Dupa 30 secunde le scurgem si le lasam sa se raceasca.

conopida-cu-praz-gratinata-2

Cat timp se fierbe conopida topim untul intr-o tigaie, calim usor faina, apoi dizolvam totul cu laptele adaugat treptat.

sos-bechamel-conopida

Adaugam sare, piper si un varf cutit nucsoara. Fierbem sosul amestecand cat de des putem pana capata consistenta.

Tapetam un vas termorezistent cu ulei si pesmet. Aranjam in acesta buchetelele de conopida inghesuind intre ele prazul calit si mozzarella rasa. Asezonam cu putina sare. Turnam sosul becahamel astfel incat sa acoperim fiecare buchetel de conopida, urmarind sa ajunga si in zona cu praz.

conopida-cu-praz-gratinata-3

Coacem conopida gratinata cu praz cu capac in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15 minute. Luam apoi capacul si mai lasam 5 minute.

conopida--gratinata-cu-praz-si-bechamel-0

Este perfecta de servit imediat cum o scoatem din cuptor.

Pofta buna!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Eu am folosit conopida verde, nu stiu daca are vreo importanta, mie mi s-a parut un pic mai ferma decat cea alba dupa fierbere. In orice caz, recomand: absolut delicioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *