fbpx

RETETE RECENTE

MACAROANE CU SOS DE BRANZA LA CUPTOR – MAC AND CHEESE

May 14, 2019 | CATEGORIA

Reteta de Mac and Cheese (macaroane cu sos de branza) este o reteta delicioasa de paste americane cu sos béchamel si branza pregatite la cuptor.

Exista zeci de variante ale acestei retete, dar eu voi incepe cu reteta de baza, care este foarte simpla si foarte gustoasa.

Prima oara am mancat “Mac and Cheese”acum mai bine de 15 ani, cand am calcat prima oara pe pamant american, acasa la cumnatii mei.

Mi s-a parut o reteta simpla, asa ca am experimentat-o cand ne-am intors si mi-a iesit aproape la fel.

Spun aproape nla fel pentru ca branza de la noi nu are chiar acelasi gust cu cea de peste ocean, chiar daca este vorba de acelasi tip de branza. Doar din acest punct de vedere cred eu ca am simtit diferenta.

Textura, cremozitatea erau la fel. Am gustat si alte tipuri de branza gen mozzarella, gouda, cheddar si pot spune ca nu am gasit acelasi gust cu care eram obisnuita.

Pentru multi europeni mancarea de peste ocean nu este chiar pe gustul lor. Painea este dulce si foarte dulce. Parca ai manca o felie de cozonac cu mici. Din fericire exista si magazine romanesti, sarbesti, bulgaresti de unde se pot achizitiona produse cu gust “de acasa”.

Din pacate, desi reteta de “mac and cheese” este atat de simpla multi americani aleg sa cumpere paste la plic si doar le pun la fiert, apoi le baga putin la cuptor.

Ideea pare buna  pentru un adolescent, care nu a invatat inca sa gateasca, insa nu mi se pare deloc sanatos.

Am fost foarte placut surprinsa acum doi ani, cand am vazut ca nepoata mea de 18 ani le pregatea singura, asa cum este si reteta de mai jos.

In ultimii ani nu facusem aceasta reteta de paste, asa ca fiul meu a rugat-o sa ii mai pregateasca inca o data, in perioada acelei vacante. Desi testam mancaruri si restaurante in fiecare zi, el poftea la “mac and cheese” facute de Alexandra.

Macaroane cu sos de branza la cuptor sunt delicioase, se pregatesc usor si destul de rapid.

Copiii, in mod special, le vor adora.  Ce poate fi mai bun decat o portie de paste imbracate in sos béchamel  si branza care se topeste?

Pastele folosite in general la aceasta reteta sunt paste mici, (melcisori/ spiralate) desi in denumire intalnim numele generic de “macaroane”.

Am reusit sa fac si o poza in detaliu, poate va fac pofta si le pregatiti chiar in seara asta.

Cand va apucati sa fierbeti pastele nu uitati sa folositi pentru fiecare 100 g paste 1 l de apa si cate 1 lingurita sare la fiecare litru de apa.

Pastele se pun la fiert doar cand apa clocoteste. Poate par pisaloaga, dar mai bine repet, ma gandesc ca exista sanse sa caute aceasta reteta persoane care gatesc prima oara si incep fix cu aceasta.

Mai multe retete de paste la cuptor gasiti in acest link. 

Iata care sunt ingredientele si modul de preparare pentru reteta de macaroane cu sos de branza la cuptor, celebra “mac and cheese”:

INGREDIENTE:

400 g paste tip melcisori

sare

50 g unt

30 g faina

750 ml lapte

piper

1 varf cutit nuscoara

300 g branza Cheddar/ Gouda / mozzarella/ emmentaler/ cascaval

PREPARARE:

Pentru inceput am pus pastele la fiert in apa cu sare, in momentul in care apa a inceput sa clocoteasca.

Cat timp acestea se fierb am pregatit sosul.

Am topit untul. In momentul in care a inceput sa sfaraie am adaugat faina, am amestecat si am calit-o la foc mic-mediu in jur de 2 minute.

 

Dupa acest interval de timp am adaugat treptat laptele, dizolvand pentru inceput faina. Am lasat pe foc, amestecand din cand, pana cand a inceput sa se ingroase. In acel moment am luat de pe foc, ama adaugat sare, piper si putina nucsoara rasa, apoi am incorporat 250 g branza in doua transe, amestecand dupa fiecare din ele, pana cand toata branza s-a topit.

 

Intre timp s-au fiert pastele, le-am scurs si le-am pus peste sosul béchamel cu branza. Am amestecat usor in oala pentru a nu rupe pastele, dar am avut grija ca toate sa fie bine acoperite de sos.

 

Le-am mutat intr-un  vas termorezistent, am presarat restul de branza si le-am pus in cuptorul preincalzit la 180° C pana cand s-au rumenit la suprafata.

Le-am mancat imediat, calde, cu branza buna care se intindea cand le scoateam din vas.

Pentru alte retete simple si usor de pregatit va invit sa va abonati la canalul de You Tube.

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Comentarii

  • Gabriela

    Apetisante.Cănd se vor răci, cum se pot încălzi ?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *