Paste carbonara la cuptor

25 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Paste carbonara la cuptor

Paste carbonara la cuptor, o reinterpretare savuroasa a retetei italiene

Paste carbonara la cuptor este o varianta reinterpretata a retetei clasice de paste carbonara: paste carbonara gratinate.

Daca vrem sa stam cat mai putin timp in bucatarie alegem in general retete de paste. Sunt gustoase, usor si rapid de pregatit. Chiar si acestea, ce urmeaza a fi gatite la cuptor se fac intr-un timp foarte scurt.

Pastele Carbonara sunt poate cele mai iubite dintre retetele de paste. Fie ca reteta este pregatita in varianta clasica in care avem doar paste, pancetta, oua si parmezan , fie ca folosim diverse alte ingrediente adaugate, retete intalnite chiar si pe site-uri celebre din Italia, pastele carbonara raman in topul preferintelor celor mai multi dintre noi.

Sfaturi:

  1.  Folosim o oala incapatoare pentru fierberea pastelor (ideal ar fi cantitatea de paste x 2l). La 100 g paste folosim 1 l de apa.
  2.  Punem sare in apa in care fierb. Recomandarea este de 1 lingurita / 1 l de apa
  3.  Punem pastele la fiert doar cand apa clocoteste
  4.  Nu punem ulei in apa in care fierb – sosul nu se va mai lipi de paste (acest lucru l-am aflat destul de tarziu, multi ani le-am gatit gresit). Acest lucru se poate face doar pentru macaroane cu branza sau cu nuca, dar nici macar atunci nu este nevoie.
  5.  Nu clatim pastele dupa fierbere
  6.  Putem folosi apa in care au fiert pentru sos.

Scriind pasii de mai sus ma simteam ca pe vremuri, la birou, cand trebuia sa schitez pentru seful meu in cativa pasi proiectele la care lucram. Din vremurile acelea nebune, in carea jungeam acasa epuizata dar fericita pentru ca imi placea foarte mult ce lucram, am ramas cu dragostea pentru retetele rapide si gustoase, iar pastele erau in topul preferintelor mele. Cand ajungeam in supermarket la sfarsit de saptamana aruncam in cos 2-3 cutii de spaghetti. Desi timpul meu liber era limitat nu imi cumparam niciodata sos gata pregatit. Dealtfel, am o multime de retete cu paste care se pregatesc foarte rapid, cu doar cateva ingrediente: paste milaneze, paste Napoli – cu sos de rosii, paste cu sos marinara, penne 4 formaggi, penne alla vodka,pasta verdure si multe altele (pentru mai multa inspiratie aruncati un ochi in categoria paste si orez).

Revenind la pastele carbonara la cuptor este important sa ne organizam bine, astfel incat in 25-30 minute sa putem pune pe masa mancarea. Punem la fiert pastele, apoi pregatim sosul si ingredientele necesare retetei.

Avand in vedere ca reteta nu este cea clasica, ne abatem de la reteta originala prin simplu fapt ca pregatim pastele la cuptor, ei bine ne permitem luxul sa folosim smantana si… ceapa. Nu strambati din nas, pana nu incercati.

Nu este reteta autentica din simplu motiv ca au fost gatite la cuptor.

Este o reinterpretare a retetei, iar cei care o vor incerca vor aprecia cremozitatea si gustul pastelor carbonara gratinate.

Parol ca reteta aceasta este super buna, asa ca va las sa vedeti de aveti nevoie si modul de preparare pentru paste carbonara la cuptor.

INGREDIENTE:

(pentru un vas 18*32cm)

400 g paste

2 linguri ulei

1 ceapa medie

200 g pancetta / bacon

100 g pecorino sau parmezan ras fin

400 ml smantana pentru gatit

2 oua

sare

piper proaspat macinat

Pentru tapetarea vasului:

20 g unt

2-3 linguri pesmet

PREPARARE:

Punem pastele la fiert in apa cu sare in momentul in care aceasta clocoteste. Pentru 100 g paste  folosim 1 l de apa si 1 lingurita sare. Le vom fierbe conform instructiunilor de pe pachet, nici macar un minut in plus. Ba, as spune ca in cazul de fata le fierbem cu un minut mai putin.

Cat se fierb pastele incepem pregatirea sosului.

Calim putin ceapa, apoi adaugam pancetta(sau bacon) si le calim impreuna.

Turnam 250 ml din smantana de gatit peste aceasta si mai lasam pe foc 1 minut. Intr-un bol spargem ouale si le amestecam cu restul de smantana, sare si piper proaspat macinat.

Punem peste oua parmezanul si amestecam. Pastele fierte vor fi scurse.

Le punem inapoi in oala si turnam peste ele smantana cu pancetta. Gatim timp de 2 minute, apoi luam de pe foc si turnam compozitia de oua cu parmezan. Amestecam pana la omogenizare si gustam pentru a vedea daca mai avem nevoie sare sau piper.

Tapetam o tava rezistenta la coacere cu unt si pesmet. Turnam pastele in ea si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute. Lasam tava cu paste carbonara sa se coaca 15-20 minute.

Nu avem nevoie de un timp mare de coacere pentru ca pastele sunt fierte, iar pancetta/kaizerul gatite. Avem nevoie de timp doar pentru ca sosul sa prinda consistenta, iar parmezanul din sos sa se topeasca.

Mancam imediat!

Putem sa presaram un surplus de parmezan si frunze de busuioc.

Ma puteti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Multumesc, Diana Gabriela Dima pentru poza!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. imi Pare rau , numeste-o cum vrei dar nu CARBONARA . Adevarata carbonara nu are ceapa si nici albusul de ou . Smantana o folosesc deteschi dat nu o chiama CARBONARA

  2. Paste le sint bune si hranitoare in toate modurile preparate, le-am mincat aproape 20 de ani in Italia si continuum si acum de Cind m-am stabilit in tara, se fac repede si sint si consistente, toate retetele sint binevenite si I-mi plac la nebunie, multumesc, urmaresc cu drag acest canal, felicitari! 💐🌹🌷❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *