Tort sarat de clatite

27 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Tort sarat de clatite. Tort sarat de clatite – o reteta perfecta pe post de gustare, dar poate fi folosita si ca aperitiv la o masa cu prietenii sau poate inlocui cina.

Tort sarat de clatite – o reteta perfecta pe post de gustare, dar poate fi folosita si ca aperitiv la o masa cu prietenii sau poate inlocui cina.

Cum pregatim clatitele simple sau sarate? Diferenta intre cele simple si cele sare o constutuie doar prezenta piperului si a unor verdeturi.

Un praf de sare folosim si in clatitele ce vor fi umplute cu dulceata sau ciocolata, fructe si creme si creme dulci. Nu folosim zahar in alutul de clatite.

Va las mai jos etapele prezentate pas cu pas.

Colectia mea de clatite sarate o aveti aici: clatite cu sunca si braz, clatite cu ciuperci, cu somon, spanac si multe altele.

Primul gand al nostru legat de clatite este in varianta dulce. Dar, retetele sarate sunt preferatele mele de cativa ani.

Avand in vedere ca aluatul prezentat mai jos este unul de clatite simple, la care adaugam piper si patrunjel, in lipsa acestora avem clatite simple ce pot fi unse cu orice tip de dulceata sau Nutella.

Incercam sa pregatim clatite fine, fragede, subtiri si gustoase, bazandu-ne pe un aluat in care punem oua, lapte, faina si sare. In general avem aceste ingrediente in casa, asa ca ne putem rasfata oricand avem chef de o clatita.

Sigur, partea cu coptul acestora necesita putina indemanare si rabdare in momentul in care turnam aluatul in tigaia unsa cu foarte putin ulei, dar suficient cat sa fie unsa uniform.

Trebuie sa rasucim in mana tigaia in asa fel incat aluatul sa acopere cat mai uniform fundul tigaii si trebuie sa avem grija sa nu punem nici prea mult, dar nici prea putin aluat, astfel incat sa nu stam sa peticim clatitele.

Dupa 1-2 clatite, chiar si un incepator va intelege tehnica.

Nu trebuie neaparat sa le aruncam in aer cand le intoarcem de pe o parte pe alta pentru a le rumeni uniform. Le putem intoarce usor folosind o paleta, un cutit sau o spatula.

Pe masura ce prajim clatitele le scoatem pe o farfurie, punand una peste alta. Nu-i asa ca in care ne uitam la teancul acela de clatite rumenite suntem nerabdtatori sa le umplem?

Cu variantele dulci este floare la ureche, insa variantele sarate sunt o provocare gustoasa si delicioasa.

Iar eu am reusit sa pregatesc un tort sarat de clatite in care am pus ingrediente pe gustul multora dintre noi, ce merg combinate foarte bine.

Tort de clatite in varianta dulce am pregatit cu fructe de padure si bezele, cusma lui Guguta sau unul cu ciocolata si nuci caramelizate .

Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de pregatire pentru un tort sarat de clatite.

INGREDIENTE:

Pentru 10 clatite:

2 oua

450 ml lapte

220 g faina

sare

piper

1/4 legatura patrunjel – optional

ulei pentru prajit

Pentru umplutura:

400 g crema de branza Philadelphia

1 borcan conserva ciuperci

1 ceapa medie

1/2 legatura patrunjel verde

2 linguri varfuite cu maioneza de casa

2 oua (marime L) fierte de consistenta tare

4 felii mari prosciutto cotto (aprox 150 g)

180 g branza Emmentaler rasa (30 pastram pentru decor)

Pentru decor:

marar proaspat tocat marunt

sunca

ardei

branza Emmentaler rasa

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim clatitele. Cernem faina cu sarea si putin piper intr-un castron. In alt bol mixam ouale pana devin ca o spuma, apoi adaugam laptele. Punem faina peste ouale mixate cu lapte si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Trebuie sa obtinem un aluat cu consistenta unei smantani subtire. Tocam patrunjelul si il adaugam compozitiei. Lasam aluatul sa se odihneasca, la temperatura camerei, pentru 20 minute.

Ungem tigaia de clatite cu foarte putin ulei, punem pe foc si cand se va incinge vom turna un polonic mare de aluat, invartind tigaia pana acoperim uniform fundul acesteia. Rumenin usor clatile pe ambele parti, apoi le scoatem din tigaie si le lasam sa se raceasca pe o farfurie.

Trecem la pregatirea umpluturilor pentru tortul sarat de clatite. Punem ouale la fiert in apa cu sare si putin otet in momentul in care apa clocoteste.

Le fierbem timp 10 minute, la foc mic spre mediu, apoi le scoatem, le lasam sa raceasca si le curatam de coaja. Cand se vor raci le radem prin razatoarea mare.

Curatam o ceapa medie, o tocam marunt, apoi o calim putin (pana devine sticloasa).

Adaugam ciupercile scurse si tocate si continuam sa le calim pret de 5 minute, la foc mic spre mediu.

Luam de pe foc, le lasam sa se raceasca complet (cu frigul de afara acest lucru a fost foarte rapid, caci am scos tigaia pe masa din curte), apoi le asezonam cu sare, piper si adaugam maioneza si patrunjelul tocat.

Incepem asamblarea tortului sarat de clatite.

Ungem prima clatita cu un strat subtire de crema de branza. punem peste aceasta a doua clatita ce va fi unsa cu jumatate din compozitia de ciuperci cu maioneza.

Acoperim cu inca o clatita ce va fi la randul ei unsa in strat foarte subtire cu crema de branza si jumatate din compozitia de branza Emmentaler rasa.

Urmatoarea clatita va fi unsa pe ambele parti cu un strat subtire de crema de branza, partea de jos asigura lipirea branzei rase de clatita, iar partea superioara va asigura lipirea prosciutto cotto de aceasta. Urmatoarea clatita va fi unsa la fel pe ambele parti cu un strat foarte subtire de crema de branza. peste aceasta vom presara ouale rase.

Din acest moment continuam asamblarea tortului sarat de clatite in acelasi mod, dar in sensul invers in care am inceput, astfel incat sa avem o simetrie in oglinda a umpluturilor.

Pastram putina crema de branza pentru a unge stratul superior si pe margini. Putem manca tortul sarat de clatite imediat, dar il putem pastra la rece cateva ore inainte de a-l taia.

Va invit sa il pregatiti si voi si sa imi spuneti daca v-a placut.

Ma puteti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *