Cusma lui Guguta din clatite
Cusma lui Guguta din clatite.
Cusma lui Guguta cu clatite reprezinta varianta rapida pentru acest tort intalnit in Moldova. Denumirea tortului vine din folclorul moldovenesc ce povesteste despre un cioban ce avea o caciula din blana de miel pe cap. Acesta isi dorea o caciula mare, pentru tot satul lui, astfel incat nimeni sa nu mai inghete.
Varianta originala are tuburile din aluat fraged umplute cu visine acrisoare, insa Mihaela ne-a propus aceasta varianta de desert special pentru a sta departe de cuptor. In perioada sarbatorilor, cand tinem cuptoarele ocupate cu cozonaci sau alte bunataturi, putem sa pregatim derturi pentru cei dragi, fara sa fie nevoie sa apelam la cuptor. Alte deserturi fara coacere pot fi cheesecake-urile pregatite la rece, verrine, tort de biscuiti si multe altele, stranse de mine in aceasta colectie.
Tortul Cusma lui Guguta este foarte delicios in aceasta combinatie perfecta de dulce-acrisor, se pregateste foarte usor, vom pierde timp doar cu pregatirea clatitelor. Straturile de clatite umplute cu visine (fara samburi), unse si acoperite de un strat generos de frisca, apoi ninse cu ciocolata este deosebit de bun.
Ce dovada mai buna poate fi cand vezi ca nu mai ramane nimic in 30 minute? Si asta pentru ca mi-a luat ceva timp sa strang masa, reflectoarele de lumina (folosite pentru live-ul de pe facebook), sa imi iau ramas bun de la Mihaela si Andreea cu care am gatit trei retete fara coacere pentru proiectul „Gatesc cu prietenii”. Sigur, le-ati mai vazut si in alte editii ale acestui proiect, insa ma bucur de fiecare data cand pot gati ceva bun cu ele.
Revenind la Cusma lui Guguta, aceasta piramida de clatite, mi-am adus aminte de alt desert inspirat din bucataria molvenesca – ruseasca: rulada/tort Napoleon, pregatita tot in cadrul acestui proiect, cu Andra.
Pentru reteta de mai jos avem nevoie de clatite simple, subtiri, visine si frisca.
Iata ce bunatate putem pregati, avand la indemana doar cateva lucruri:
INGREDIENTE:
10 clatite
visine fara samburi din compot sau din cele pastrate cu zahar / putem folosi si din dulceata
400 ml smantana pentru frisca mixata
ciocolata rasa pentru decor
PREPARARE:
Pe fiecare clatita aranjam un rand de visine, lipite intre ele, pe toata lungimea acesteia. O rulam si o punem pe un platou. Vom aranja o piramida de clatite punand in primul strat 4, urmat de un rand de 3, apoi 2 si finalizam cu o singura clatita. Intre toate straturile punem frisca, aceasta avand rolul de a le lipi.
Si, pentru a vedea cum am pregatit cusma lui Guguta, dar si alte 2 retete de desert fara coacere, va invit sa urmariti filmul de pe facebook si va doresc spor la bucatarit!
https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1538474216222201/
Noi in Republica Moldova folosim visine in sucul lor deci sint acre farà zahar.
E bun anume pentru ca se creaza un contrast intre visinele acre cu smîntîna dulce (smîntîna se bate cu zaharul )