fbpx

RETETE RECENTE

CUM FACEM PESMET DE CASA?

January 28, 2019 | CATEGORIA

Pesmet de casa realizat din painea care sta de cateva zile in camara este cea mai buna solutie pentru a recicla painea veche.

Pesmetul este ingredientul esential in bucatarie folosit pentru a pregati diverse preparate pane, acesta fiind responsabil pentru crusta crocanta a snitelelor, dar si pentru textura exterioara a unor chiftelute, in diverse retete de gratin, dar si pentru toppingul delicios al galustelor cu prune, putisoarelor (nudli) sau al papansilor fierti.

Pentru a recicla painea veche putem pregati si niste galuste de paine sau crutoane de paine aromate.

Nu este nimic complicat in procesul de preparare si in acest mod  nu risipim mancarea. Unul din lucrurile pe care le urasc cel mai mult este sa arunc mancarea. 

Ni se intampla sa cumparam pentru week-end sau pentru sarbatori mai multa mancare decat avem nevoie. Iar painea este unul din acele alimente cumparate in exces.

Si mie mi se intampla uneori, caci nu stau sa coc paine de casa in fiecare zi.

Din acest motiv m-am gandit sa va arat cum putem sa pregatim pesmet din painea mai veche, neconsumata, inainte de a prinde mucegai sau de a se intari ca piatra. Folosim paine care este inca in teremen de garantie. Nu mai veche de 3 zile.

Pentru a transforma painea in pesmet incepem prin a usca painea. Avem 2 variante: fie o usucam la temperatura camerei in timp, fie o usucam in cuptor. A doua varianta mi se pare cea mai buna si mai sigura si nu ne rapeste mai mult de 10-12 minute.

Painea prajita si racita va fi apoi pisata.

Cand eram mica am vazut- adesea pe mama mea cum dadea painea prajita in cuptor prin masina de tocat apoi o transforma intr-un pesmet fin cu o rasnita de cafea. Rasnita aceea transforma si zaharul intr-o pudra cu care tapeta prajiturile.

In zilele noastre putem folosi un robot de bucatarie, un mixer sau un blender. Este minunat sa apesam pe un buton si sa observam cum in cateva secunde bucatile de paine crocante se transforma intr-o pudra fina de culoarea aurie.

Putem pregati si pesmet panko. Pesmetul Panko il vom folosi in preparate de tip japonez, dar si pentru a face pane legume, peste sau fructe de mare.

Pentru a face acest tip de pesmet folosim doar paine alba, fara coaja. Pesmetul panko nu absoarbe la fel de multa grasime precum cel obisnuit, ceea ce va contribui la o textura si mai crocanta ce se va mentine o perioada mai lunga de timp in starea aceasta.

Indiferent de tipul de pesmet pe care il pregatim, odata obtinut acesta va fi pastrat intr-un borcan cu capac, ce se inchide ermetic. Il depozitam in loc intunecat, racoros sau in camara. Dar, trebuie sa avem grija la faptul ca termenul de valabilitate nu va fi prea mare, acesta fiind de maxim 2 saptamani.

Am vazut persoane care il pastrau in frigider, dar cred ca acest lucru atrage umezeala si condens.

Acum va las sa vedeti modul de preparare al pesmetului de casa.

INGREDIENTE:

paine

PREPARARE:

Taiem paine in felii si apoi in cuburi mari. Le punem intr-o tava si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 10-12 minute, sau pana cand se rumenesc usor.

 

Scoatem painea prajita din cuptor si o lasam sa se raceasca. Mutam cuburile intr-un blender sau robot de bucatarie si mixam pana obtinem consistenta dorita.

Eu am folosit un blender profesional G21. In maxim 30 secunde painea prajita s-a transformat intr-o pudra fina pe care o voi folosi chiar maine pentru a gati snitel vienez. 

 

In cazul in care vreti sa achizitionati si voi un asemena blender o puteti face accesand acest link.

Sper ca postarea acesta va fi utila si nu veti mai arunca painea veche.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *