SOMON IN CRUSTA PANKO CU COCOS

March 26, 2018 | CATEGORIA

Somon in crusta panko cu nuca de cocos a fost alegerea mea pentru pranz, dar merge la fel de bine si pentru cina. Am ales sa il gatesc sanatos, la cuptor, l-am insotit cu un sos la fel de sanatos cu avocado, iar pe post de garnitura am pregatit cartofi la cuptor. Incercarea mea de a transforma fish&chips intr-o reteta gatita sanatos cred ca mi-a iesit foarte bine, dovada clara fiind faptul ca s-a terminat in cateva minute.

Panko este un pesmet intalnit in mod special in bucataria asiatica, dar a devenit destul de popular in toata lumea. Daca ati vazut in magazine acest tip de pesmet si nu stiti inca ce il face diferit de pesmetul obisnuit, ei bine acesta are fulgii mai mari si este facut din paine alba fara coaja, in timp ce pesmetul clasic este facut din orice fel de paine cu tot cu coaja.  Pesmetul crocant Panko are textura usoara, aerisita, delicata si devine crocant dupa prajire. Cu pesmetul Panko obtinem preparate mai crocante, iar marea lui calitate este ca acesta absoare mai putin ulei. Poate fi folosit pentru a da aceasta crusta crocanta atat prin prajire, dcat si prin gatire la cuptor, dar poate fi folosit si ca liant in retetele vegane ce nu folosesc oua (retete de burger).

Prima alegere a multora dintre noi cand ajungem in raionul de peste este somonul. Probabil ca acest lucru nu este intamplator, daca tinem cont de beneficiile pe care acesta le are asupra organismului nostru. As incepe cu Omega 3, essential in buna functionare a unor organe ale corpului. Cantitatile de acizi grasi din acest tip de peste sunt mari decat in alte alimente, dar somonul are si o cantitate importanta de antioxidanti si aminoacizi de taurina, vitamina B12 si B6, vitamina D, seleniu, proteine, fosfor, potasiu. Consumul regulat de peste gras reprezinta un adevarat beneficiu pentru cei care au probleme cardiovasculare, imbuntateste memoria si buna dispozitie, protejeaza articulatiile si vederea, scade glicemia, protejeaza masa musculara si tesuturile. Proteinele din carnea de somon sunt usor de digerat si absorbit in organism.

Beneficiile consumului de somon nu trebuie ignorate, asa ca incercam sa il aducem in meniul nostru cat mai des. As spune ca nici nu conteaza cum il gatim, pur si simplu prin consumul lui incercam sa avem mai multa grija de santatea noastra.

Nu va mai retin atentia cu astfel de amanunte si va las sa descoperiti reteta de somon in crusta panko cu cocos, iar daca o pregatiti va astept pozele.

INGREDIENTE:

500 g file somon

100 g pesmet Panko

30 g nuca de cocos

2 oua

100 g faina

sare

piper

Pentru garnitura:

cartofi

Sos avocado- optional:

2 bucati avocado

2 linguri suc lamaie

1 lingura iaurt grecesc

1 lingura ulei masline

1-2 catei usturoi

PREPARARE:

Pentru a pregati somonul in crusta panko cu nuca de cocos avem nevoie de ingrediente putine, dar de calitate si usor de procurat. Garnitura aleasa de mine are timp mai mare de gatire la cuptor, asa ca taiem cartofii felii, apoi ii punem intr-un castron. Turnam ulei peste ei, asezonam cu putina sare, apoi punem un capac si scuturam castronul pana ajunge uleiul pe toti cartofii. Ii punem la cuptor, la 200°C. Cand par ca nu mai au mult timp pentru a fi gatiti incepem sa pregatim si pestele.

Cand cartofii devin usor aurii, ne ocupam de peste si il portionam in fasii de marime potrivita, avand grija sa indepartam pielea cu solzi. Punem intr-un bol pesmetul crocant panko.

 

Adaugam nuca de cocos si amestecam pentru a-l omogeniza.

Asezonam bucatile de somon cu sare si piper, apoi le tavalim prin faina. Le scufundam in ouale batute, astfel incat toate partile sa fie bine umezite.

 

Fiecare bucata de somon va fi acoperita apoi de pesmetul crocant panko amestecat cu nuca de cocos. Punem pestele in tava de copt.

 

Punem cartofii langa peste si continuam sa ii coacem si pe acestia.

Lasam somonul cu cartofi timp de 15-16 minute la cuptor, intorcandu-l si partea cealalta dupa 8 minute (putem sa rasucim si cartofii usor in acelasi moment).

Cat timp stau la cuptor bucatile de somon in crusta de pesmet crocant panko cu nuca de cocos pregatim sosul. Eu am ales sos de avocado cu iaurt si usturoi pentru ca aveam 2 bucati de avocado in casa. Putem folosi doar mujdei de usturoi sau un sos de rosii cu usturoi.

 

Scoatem somonul in pesmet crocant panko si cartofii din cuptor si ii savuram cu sos de avocado.

Simplu, bun, sanatos.

Daca va place reteta va invit sa o distribuiti si sa o pregatiti si voi, asa ca va doresc spor la gatit!

 

 

Comentarii

  • Daniela S.

    Eu am incercat de doua ori, prima data cu pesmetul folosit in reteta, iar a 2-a oara cu un pesmet panko original. Sincer sa fiu, a 2-a oara crusta a iesit aurie, aromata, si mai putin ‘grasa’. Daca aveti divicultati in a gasi un pesmet mai de calitate, eu mi-am comandat de aici: http://dragonfood.ro/produs/pesmet-panko-2/

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *