PASCA CU ALUAT FRAGED

March 22, 2018 | CATEGORIA

Pasca cu aluat fraged este reteta pe care v-o propun anul acesta pentru sarbatorile Pascale.

Se apropie sarbatorile iar gospodinele au inceput curatenia generala si isi fac deja planuri pentru meniul de Pasti.

Pasca se pregateste in general in ajunul Invierii, iar reteta traditionala are un blat din aluat de cozonac si o umplutura cu branza de vaci si stafide.

Multe persoane renunta sa pregateasca pasca pentru ca le este teama ca nu le iese bun blatul sau pentru ca a pregati aluat de cozonac in plus inseamna mai multa munca, efort in plus. Cred ca acesta este motivul pentru care multi au ales sa faca pasca fara aluat.

Varianta de pasca cu aluat fraged este atat de usoara in  pregatire, incat si un copil s-ar incumeta sa o faca. Si, ca sa va fie mai usor, am pregatit un video cu toate etapele, astfel incat oricine va dori sa incerce reteta sa ii iasa garantat, din prima incercare.

Am citit faptul ca obiceiul de a avea miel si pasca pe masa in ziua de Pasti vine din cultura ebraica. Crestinii au dat propriile interpretari si simboluri alimentelor consumate in aceasta zi de sarbatoare: mielul il reprezinta pe Hristos sacrificat pentru omenire, iar vinul si pasca reprezinta jerta acestuia.

Eu am pastrat in aceasta reteta partea traditionala a retetei de pasca, folosind branza de vaci, stafide si o cruce ca decor, ca simbol al Crucifixului. Pasca, ca simbolistica crestina, aduce promisiunea invierii trupurilor si viata vesnica, fapt pentru care se obisnuieste ca aceasta sa fie dusa la biserica si sfintita inainte de a fi mancata. Putini au pastrat acest obicei, in timp ce multi nici nu au auzit de acesta.

In reteta de pasca cu aluat fraged isi dau intalnire arome fine si parfumate, textura umeda si  o consistenta pe care indraznesc sa o numesc perfecta. Daca pregatirea aluatului se face din cateva miscari, umplutura se realizeaza si mai simplu. Singurul secret al acestui desert este sa punem stafidele in lapte cu esenta de rom sa stea macar 30 minute inainte de a fi puse in compozitia de branza.

Pentru ca va stiu presati de timp, nu va mai retin atentia si va invit sa vedeti cat de usor se face. O singura rugaminte am: sa imi trimiteti o poza cu pasca facuta de voi. Iar daca distribuiti reteta veti avea multumirile mele anticipate.

Reteta aceasta face parte din campania pe care o desfasor in aceasta perioada alaturi de Dr.Oetker “Bucuria de a imparti ceva bun”.

Va invit si pe voi sa pregatiti o pasca folosind ingredientele pentru prajituri de la Dr. Oetker, sa ii faceti o poza alaturi de ingredientele folosite, apoi sa o postati in comentariul concursului ce se desfasoara pe facebook, in link-ul acesta, in perioada 22-31 Martie 2018 – ora 21.00.

Premiul oferit este un Slow Cooker Crock-Pot (cel din imagine), ce va deveni cu siguranta unul din cei mai buni prieteni in bucatarie.

Castigatorul trebuie sa aiba varsta peste 18 ani si va fi ales prin extragere cu ajutorul random. org in data de 31 martie. Participantii pot castiga un singur premiu in cadrul campaniei nationale “Bucuria de a imparti ceva bun”.  Premiul va fi expediat doar pe teritoriul Romaniei, in 14 zile lucratoare de la extragere, prin curier.

Se vor posta doar poze proprii. Acolo unde exista suspiciuni, voi cere poze din timpul prepararii sau mai multe poze cu produsul final. In cazul in care nu pot fi oferite voi anula inscrierea la concurs.

Acum va las sa descoperiti reteta mea de Pasca cu aluat fraged – poate va inspira si o pregatiti pentru concurs:

INGREDIENTE:

Pentru blat cu diametrul de 20 cm:

300 g faina

1 varf cutit sare

150 g unt

80 g zahar pudra Dr. Oetker

1 ou

Pentru umplutura:

450 g branza de vaci

100 g zahar tos

100 g smantana

1 plic zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker

1 pastaie vanilie Dr. Oetker

30 g amidon Dr. Oetker

20 g gris

2 oua + 1 galbenus

80 g stafide

1 lingurita esenta rom Dr. Oetker

100 ml lapte

1/2 lingurita Finesse coaja rasa de portocale

 

PREPARARE:

Pentru a pregati pasca cu aluat fraged realizam intai aluatul amestecand toate ingredientele indicate. Framatam aluatul pana nu se lipeste de maini. Oprim 30-40% din aluat pentru decor, restul il intindem in forma in care vom coace blatul, radicand aluatul si pe peretii acesteia. Punem stafidele in lapte cu rom, apoi amestecam ingredientele pentru crema de branza pana se omogenizeaza. Scurgem stafidele din lapte, le punem in compozitia de branza, amestecam apoi o punem peste blat. Modelam un snur lung pentru margine si crucea ce va fi pusa in mijloc.

Vom coace pasca in cuptorul preincalzit la 160 ° timp de 50 minute, apoi o ungem cu galbenus de ou si continuam coacerea inca 10 minute la 180°C.

Oprim cuptorul, lasam pasca in cuptor, cu usa intredeschisa timp de 30 minute, apoi o lasam sa se raceasca complet pe un gratar. Dupa 4-6 ore poate fi feliata.

Iata si filmul ce o sa va ajute sa pregatiti fara gres pasca cu aluat fraged.

Comentarii

  • Olteanu Ramona

    Bună ziua
    Poza ar trebui pusa aici sau pe pagina de Facebook, mulțumesc

  • Cristea Angela Maria

    Bună seara ! Vă mulțumesc frumos pentru acesta superbă rețetă de Pască . Este ce-a mai bună Pască pe care am mîncat-o pînă în prezent ! Minunată si foarte delicioasă ! Multe Felicitări ! Tot respectul și admirația mea ! Vă urmăresc de mulți ani și pregătesc cu drag minunatele dumneavoastră rețete ! O seară frumoasă !

  • Claudia

    Mai usor de atat nici nu se poate! Deja am dat share la colegele de la birou : ))))
    Dar si eu voi pregati una.
    Te pup, sai ai parte de sarbatori minunate impreuna cu ai tai!

  • Violeta

    Scumpă Divă, te iubesc! Am făcut Pasca. Abia astept ziua de duminică sa putem mânca. Mulțumim frumos pentru reteta simpla si deosebita. Sărbătoarea de Paște sa va aduca liniște, pace și fericire!

  • irina

    Am incercat reteta. Identic. Mi s-a parut din compozitie ca este prea mult amoniu, insa am zis sa incerc retetat cum este prezentata, pas cu pas. La final, desi arata bine, nu te poti atinge de ea din cauza mirosului de amoniu… iar gustul este extrem de intepator. Nu ma pricep eu la gatit, dar cred ca cu 3 gr de amoniu, nu cu 30 gr ar fi iesit ok.

    • Nu am folosit amoniac! Amidon. Va rog cititi cu atentie ingredientele. Amidonul nu are miros si gust, este ca si faina.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *