Galuste cu prune, reteta de post
Galuste cu prune, reteta de post
Galuste cu prune, cea mai buna reteta de post.
Galuste cu prune – gomboti cu prune- cu aluat pe baza de cartofi, fara oua, este reteta copilariei mele.
Cu reteta aceasta am crescut si eu, dar si copilul meu, caci mama nu face un castron mare de cate ori avem pofta.
Partea buna este ca se face atat de usor incat si un incepator in bucatarie le poate face garantat.
Galuste cu prune , niste mingiute umplute cu prune si tavalite in pesmet auriu, fac deliciul serilor de vara, caci de multe ori renunt la mancare si mananc doar 3 galuste cu prun e. Sunt satioase.
Galustele cu prune sunt desertul perfect ce marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei. Toate gospodinele le fac, fie ca sunt din Moldova, Muntenia sau Ardeal, Banat.
Nu exista roman sa nu fi mancat galuste cu prune .
Desertul acesta este ieftin, cu ingrediente banale, ce se pot procura de la orice magazin.
Mama mea a folosit intotdeauna prunele intregi, oricat de mari ar fi fost. Faca vreti galuste mai mici puneti jumatati.
Din acelasi aluat se pot face si galuste cu caise sau putisoare de post cunoscute si sub denumirea de nudli.
Fieberea galustelor se face in multa apa sarata, si chiar si asa, nu se fierb toate odata pentru a nu le strica forma.
Noi am crescut cu acest aluat si am avut o experienta neplacuta cand l-am mancat cu ou.
Ori aluatul nu a fost fiert ori ii trebuia mai multa faina, cert este ca se lipea de dinti.
O alta experienta proasta a fost cand am comandat galuste cu prune la un restaurant la Sibiu. Pesmetul era crud.
Mi-am spus ca este o greseala, ca poate era ora tarzie la restaurant si chelnerul si bucatarul vroiau sa scape de noi.
A doua zi, la un eveniment culinar cu targ al producatorilor din zona, galustele cu prune erau tot asa si mi-a spus ca la Sibiu nu se prajeste peste.
Mare pacat, oameni buni! Nu stiti ce pierdeti!
Gustul delicios al acestor galuste cu prune este dat fix de pesmetul prajit. Fie simplu, fie cu nuca macinata.
Daca vreti sa vedeti modul de pregatire pentru galuste cu prune , reteta de post, va las mai jos lista de ingrediente si etapele descrise pas cu pas.
Ingrediente galuste cu prune, reteta de post:
5 cartofi mari – aproximativ 500g
150-200g faina (in functie de cat de aposi sunt cartofii)
1 praf sare
600 g prune coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata – optional
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar
2 linguri de ulei/ 30 g unt
Mod de preparare galuste cu prune, reteta de post:
Am spalat prunele si le-am scos samburi fara sa tai pruna in doua jumatati.
Mie imi place sa am o pruna intreaga in galusca, nu voi folosi jumatati sau bucatele de prune.
Le-am pus intr-un castron si am presarat cu zahar tos (si putina scortisoara daca va plac mai aromate).
Pentru a face aluat bun de galuste cu prune mama fierbe cartofii in coaja in apa cu putina sare.
I-am scos dupa ce au fost fierti si i-am curatat de coaja cat au fost fierbinti.
Dupa ce s-au racit i-am dat prin razatoare. Am incorporat faina astfel incat sa obtina un aluat omogen, usor consistent, dar moale in acelasi timp.
Aluatul obtinut dupa adaugarea fainii va fi lipicios, asa ca se prelucreaza galusca cu mana umeda.
Am framantat putin aluatul, apoi am intins o foaie cu grosimea de 3-4 mm pe o planeta tapetata cu faina.
Am taiat niste dreptunghiuri pe care le-am modelat in jurul modelat in jurul unei prune.
Aluatul obtinut poate fi lipicios, asa ca se prelucreaza galusca cu mana umeda.
Le-am pus la fiert in foarte multa apa cu sare. Se lasa la fiert 10-15 minute.
Veti sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 pana la 15 minute, in functie de grosimea aluatului si marimea galustei).
Nu veti fierbe galustele cu prune mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca se va distruge aluatul.
Am scos galustele cu prune din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.
In timp ce galustele cu prune s-au fiert am pregatit pesmetul pentru tapetare.
Intr-o tigaie am calit pesmetul amestecat cu foarte putina nuca macinata si zahar in ulei sau unt daca nu tineti post.
Prefer sa calesc intai pesmetul si sa torn ulei sau unt topit peste el, apoi amestec si mai las putin pe foc.
Peste acest pesmet pun putin zahar, dar acest lucru il fac in momentul in care am luat deja tigaia de pe foc si amestec.
Voi mai presara putin zahar si direct pe galuste cu prune.
Intr-un castron adanc am pus cateva galuste. Peste acestea am pus 2 – 3 linguri de pesmet.
Metoda mamei mele de tapetare galuste cu prune : Tinand castronul in maini incepe sa scuture galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure.
Metoda mea de tapetare galuste cu prune: le pun pe rand in tigaie si le tavalesc pana se imbraca in pesmet.
Le mananc cand se racesc, cu zahar sau simple.
Daca iti place reteta iti recomand sa faci din acest aluat nudli sau putisoare de post.
Gasesti reteta daca apesi aici.
Toate retetele de desert de post le gasti aici.
Daca vrei sa faci galuste in varianta clasica, cu ou in aluat poti citi reteta aici.
Multumesc pentru poza Victoria Donos.
Iata si poze mai vechi de pe blog
Pofta buna!
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasti daca apesi aici.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Galuste cu prune. Galuste cu prune, reteta de post. Reteta galuste cu prune. Galuste cu prune, cea mai buna reteta de post. Galuste cu prune cu aluat de post oparit.Galuste cu prune cu aluat de cartofi. Gomboti cu prune. Cum se face reteta de galuste cu prune, in varianta de post.Galute cu aluat de post umplute cu prune. Galuste cu prune proaspete.Cum se tapeteaza galustele cu prune? Cele mai bune galuste cu prune de post. Reteta traditionala galuste cu prune, de post.
De ce nu puneți si 2 oua să se lege compoziția?
Este reteta mamei mele si asa cum vedeti compozitia s-a legat bine.
Untul?
dupa caz poate fi inlocuit…
Eu pun și două ouă
Folosiți cartofi albi sau roz? Mulțumesc!
albi.
😍
multumesc
Cum e mai bine,adaugam un strop de ulei,sau nu?
Multumesc pentru atentionare. Site-ul a fost hackuit in primavara si mi-au modificat textele in anumite retete.