fbpx

RETETE RECENTE

NUDLI – PUTISOARE – DE POST

March 7, 2012 | CATEGORIA

putisoare-nudli-divainbucatarie

Cunoscute in anumite zone alte tarii sub denumirea de “putisoare”, in Ardeal  ca “nudli”, acestea sunt o varianta dulce pentru gnocchi, un fel de paste .

Reteta aceasta este dovada ca poti face ceva foarte bun din ingrediente banale. Va aduceti aminte de painea data prin oua si prajita? Cand eram mica presaram zahar tos sau dulceata, miere de albine si mi se parea ca este cel mai bun lucru pe care il mancam.

Aluatul este din cartofi cu faina, fara oua. Cartofii se fierb in coaja, in apa sarata, apoi se rad sau se dau prin presa speciala.

Eu am crescut cu varianta de “putisoare” de post date prin pesmet, peste carese presara zahar, eventual si scortisoara. Dar, exista si variante cu mac, mai ales in zona apropiata de granita cu Ungaria.

Pesmetul il calesc in prealabil in tigaie. Cand devine auriu torn ulei sau adaug unt topit si amestec pana se omogenizeaza. Cand capata culoarea bronzului iau de pe foc adaug putin zahar, amestec si pun nudli fierbinti, imediat cum au fost scoase din oala. Daca sunt calde se lipeste bine pesmetul de ele. Mai opresar zahar si putina scortisoara, dar aceasta nu este obligatorie.

Mama mea nu a facut niciodata acest aluatul de putisoare sau galuste cu prune in varianta cu oua. L-am mancat la cineva cu oua si nu mi-a placut. Se lipea de dinti. Nu am incercat sa il fac si eu, poate mi-ar fi iesit mai bun, dar am fost asa de prost impresionata de aluatul acela, caci zau daca m-a atras sa incerc.

Eu le-am cunoscut ca “putisoare” o denumire ce poate aduce roseate in obrajii unor persoane mai pudice,abia dupa ce l-am cunoscut pe sotul meu am aflat si de denumirea de “nudli” atribuita aceleiasi retete. Ma gandesc ca numele retetei o fi fost data de forma aluatului, dar cred ca cel care a le-a dat numele s-a distrat maxim observand ca este preluata reteta cu aceasta denumire.

Nudli – putisoare de post- se pregatesc foarte usor si de cele mai multe ori ajung sa fie pregatite cand ne ramane aluat de la galustele cu prune sau galuste cu caise, fiind vorba de acelasi aluat.

Daca ne hotaram sa le pregatim separat, iata de ce avem nevoie pentru a face nudli-putisoare de post:

INGREDIENTE:

Pentru nudli:
500-520 g cartofi fierti in coaja
100-150 g faina
1 praf de sare

Pentru topping:
1 lingura ulei
100 g pesmet
50 g nuca macinata
1 lingurita zahar pudra vanilat

Pentru servit:
zahar tos sau pudra
1 praf de scortisoara

PREPARARE:

Cartofii fierti in coaja ii curatam imediat cum ii scoatem din oala (fierbinti) si ii zdrobim, ca la pireu, sau ii dam prin razatoare. Incorporam faina amesteacata cu un praf de sare. In functie de apa retinuta de cartofi, este posibil sa mai avem nevoie de putina faina.

Framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini. Inainte sa pregatim putisoarele /nudli realizam toppingul: in uleiul incins punem pesmetul si nuca, cu putin zahar. Le calim, pana se inchid putin la culoare, apoi luam de pe foc.

Rupem bucati de aluat si le rulam intre palme. Ruloul va avea un diametru de aproximativ 1.5 cm. Taiem putisoarele/nudli astfel incat sa aiba 3-4 cm lungime.

putisoare-nudli-divainbucatarie-1putisoare-nudli-divainbucatarie-2

Le fierbem in apa sarata pana se ridica la suprafata, apoi le scoatem cu o lingura cu gauri (pentru a se scurge apa) si le tavalim cat sunt inca fierbinti prin pesmetul calit in unt sau ulei.

Eu calesc intai pesmetul si torn apoi uleiul peste el. Amestec pana se omogenizeaza, apoi iau de pe foc si adaug zahar. Putisoarele/ nudli se pun fierbinti peste pesmet.

putisoare-nudli-divainbucatarie-3putisoare-nudli-divainbucatarie-4

 

Punem putisoarele/nudli pe un platou, presaram zahar (si scortisoara) dupa gust, apoi servim.
Putem inlocui pesmetul si nuca cu mac.

Pofta buna!

Iata si o poza mai veche, pe care am gasit-o furata de cateva bloguri, site-uri:

Bucurati-va de nudli/putisoare, iar daca va place reteta puteti sa ii dati un share. Daca ii faceti poze le voi publica cu drag 🙂

Comentarii

  • Seamana la gust cu galustele cu prune cred 🙂 Sau poate ma insel…nu am mancat pana acum nudli desi am auzit de multe ori 🙂

    • Ioana

      Da si eu cred la fel. Ceva de genul fac si eu cand prepar galusti cu prune, dar bineinteles din compozitia respectiva care contine ou si nu margarina. Si tot putisoare le numesc si eu 😀

      • diva in bucatarie

        Multumesc, Ioana.

    • diva in bucatarie

      aici nu avem insa galuste…

    • trifina maria

      gnochi cu sos de rosii sau sosri ca la paste a-ti mancat?
      Asa este saluatul pt gnochi

      • DA, sigur ca da! Doar ca in Romania acest aluat este folosit si la galustele de prune. 🙂

  • Fac putisoare de fiecare data cand fac gomboti cu prune, sunt un must do cand faci gomboti :))) Ti-au iesit faine

    • diva in bucatarie

      Si eu fac la fel, Corina.

  • DiaMar bucataria galbena

    Ce bine arata.Pupici!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mihaela. Pup

  • Mancam si eu cand eram mica. Acum am uitat de ele…
    Le voi incerca cu siguranta.
    PS Nu stiu de ce nu mai primesc postarile tale in lista mea de bloguri. Trebuie sa verific.
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Raluca, poate are legatura cu modificarea google. Nici mie nu imi afiseaza google friend connect.

  • Putisoare de post? 🙂 Nu e cam dubioasa alaturarea?

    • diva in bucatarie

      :)))

  • Vai, Cristina!!! :”> :”> Cu fuduliile m-am obisnuit de mica 😀 dar … cum sa mananc putisoare?! :))
    Glumesc! Arata foarte bine! Desi nu am mancat niciodata, nu as refuza o portie de la tine!
    Pupici

    • diva in bucatarie

      🙂 Te pup Simona!

  • :)))Tare denumirea:)Cred ca sunt tare bune!Pup!

    • diva in bucatarie

      Licuta sunt bune, merita sa le incerci.

  • Claudia

    Super tare reteta.Imi aminteste de copilarie.Bunica mea o facea foarte des, dar cu alt toping mai ciudat un pic, dar care mie imi place ff mult.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Claudia.

  • Simpli si buni deasemenea.De pus in practica,notat.Nu am mai mancat de mult timp.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mimmi.

  • Vai , bunica ne facea nudli , ce dor imi e de ei .

    • diva in bucatarie

      Dorina, ii poti face si tu pentru fetita ta, se fac usor.

  • gaby

    Sunt exact acelasi lucru ca si galustele su prune,doar ca celor mici le plac mai mult asa, adica fara nimic in interior. Oricum sunt super,mie imi facea mama si bunica de cand eram mica,incercati si voi.

    • diva in bucatarie

      Gaby si eu le adoram cand eram mica, acum copilul meu ar manca zilnic…

  • Olga

    Fetelor sunt foarte gustoase nudli,mie imi plac mult si cu sos sarate,aceasta este o ideie nou,merci!:)

    • diva in bucatarie

      Olga, care este reteta ta pentru nudli sarate?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *