Nudli sau putisoare, reteta de post

7 martie 2012Diva in Bucatarie

Nudli sau putisoare, reteta de post. Cunoscute in anumite zone alte tarii sub denumirea de „putisoare”, in Ardeal  ca „nudli”, acestea sunt o varianta dulce pentru gnocchi, un fel de paste din aluat cu cartofi.

Reteta de putisoare de post. Reteta de putisoare cu nuca sau pesmet.

Reteta putulici sau cici, vuțane, sulance, puțurgăi, cnege.

putisoare-nudli-divainbucatarie

Cunoscute in anumite zone alte tarii sub denumirea de „putisoare”, in Ardeal  ca „nudli”, acestea sunt o varianta dulce pentru gnocchi, un fel de paste din aluat cu cartofi.

Reteta de putisoare de post / retete de nudli de post este dovada ca poti face ceva foarte bun din ingrediente banale.

Va aduceti aminte de painea data prin oua si prajita?

Cand eram mica presaram zahar tos sau dulceata, miere de albine si mi se parea ca este cel mai bun lucru pe care il mancam.

Aluatul pentru putisoare / nudli (cici, cnegne, puturgai, vutane, sulance) este din cartofi cu faina, fara oua.

Cartofii se fierb in coaja, in apa sarata, apoi se rad sau se dau prin presa speciala. Mama face acest aluat si pentru galuste cu prune.

Eu am crescut cu varianta de putisoare de post date prin pesmet, peste care se presara zahar, eventual si scortisoara.

Uneori puneam si nuca macinata. Dar, exista si variante cu mac, mai ales in zona apropiata de granita cu Ungaria.

Pesmetul il calesc in prealabil in tigaie. Cand devine auriu torn ulei sau adaug unt topit si amestec pana se omogenizeaza.

Cand capata culoarea bronzului iau de pe foc adaug putin zahar, amestec si pun nudli fierbinti, imediat cum au fost scoase din oala. Daca sunt calde se lipeste bine pesmetul de ele. Mai opresar zahar si putina scortisoara, dar aceasta nu este obligatorie.

Mama mea nu a facut niciodata acest aluatul de putisoare sau galuste cu prune in varianta cu oua. L-am mancat la cineva cu oua si nu mi-a placut. Se lipea de dinti.

Nu am incercat sa il fac si eu, poate mi-ar fi iesit mai bun, dar am fost asa de prost impresionata de aluatul acela, caci zau daca m-a atras sa incerc.

Eu le-am cunoscut ca „putisoare” o denumire ce poate aduce roseate in obrajii unor persoane mai pudice, abia dupa ce l-am cunoscut pe sotul meu am aflat si de denumirea de „nudli” atribuita aceleiasi retete.

Ma gandesc ca numele retetei o fi fost data de forma aluatului, dar cred ca cel care a le-a dat numele s-a distrat maxim observand ca este preluata reteta cu aceasta denumire.

Nudli – putisoare de post– se pregatesc foarte usor si de cele mai multe ori ajung sa fie pregatite cand ne ramane aluat de la galustele cu prune sau galuste cu caise, fiind vorba de acelasi aluat.

Daca ne hotaram sa le pregatim separat, iata de ce avem nevoie pentru a face nudli-putisoare de post:

INGREDIENTE:

Pentru nudli:
500-520 g cartofi fierti in coaja
100-150 g faina
1 praf de sare

Pentru topping:
1 lingura ulei
100 g pesmet
50 g nuca macinata
1 lingurita zahar pudra vanilat

Pentru servit:
zahar tos sau pudra
1 praf de scortisoara

PREPARARE:

Cartofii fierti in coaja ii curatam imediat cum ii scoatem din oala (fierbinti) si ii zdrobim, ca la pireu, sau ii dam prin razatoare.

Incorporam faina amesteacata cu un praf de sare. In functie de apa retinuta de cartofi, este posibil sa mai avem nevoie de putina faina.

Framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini.

Inainte sa pregatim putisoarele /nudli realizam toppingul: in uleiul incins punem pesmetul si nuca, cu putin zahar.

Le calim, pana se inchid putin la culoare, apoi luam de pe foc.

Rupem bucati de aluat si le rulam intre palme. Ruloul va avea un diametru de aproximativ 1.5 cm. Taiem putisoarele/nudli astfel incat sa aiba 3-4 cm lungime.

putisoare-nudli-divainbucatarie-1putisoare-nudli-divainbucatarie-2

Le fierbem in apa sarata pana se ridica la suprafata, apoi le scoatem cu o lingura cu gauri (pentru a se scurge apa) si le tavalim cat sunt inca fierbinti prin pesmetul calit in unt sau ulei.

Eu calesc intai pesmetul si torn apoi uleiul peste el. Amestec pana se omogenizeaza, apoi iau de pe foc si adaug zahar. Putisoarele/ nudli se pun fierbinti peste pesmet.

putisoare-nudli-divainbucatarie-3putisoare-nudli-divainbucatarie-4

Punem putisoarele/nudli pe un platou, presaram zahar (si scortisoara) dupa gust, apoi servim.
Putem inlocui pesmetul si nuca cu mac.

Pofta buna!

Iata si o poza mai veche, pe care am gasit-o furata de cateva bloguri/ site-uri:

Bucurati-va de nudli putisoare, iar daca va place reteta puteti sa ii dati un share. Daca ii faceti poze le voi publica cu drag 🙂

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

Ma bucur ca le-a pregatit si Carmen Monica Ungureanu. <3

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Da si eu cred la fel. Ceva de genul fac si eu cand prepar galusti cu prune, dar bineinteles din compozitia respectiva care contine ou si nu margarina. Si tot putisoare le numesc si eu 😀

  1. Mancam si eu cand eram mica. Acum am uitat de ele…
    Le voi incerca cu siguranta.
    PS Nu stiu de ce nu mai primesc postarile tale in lista mea de bloguri. Trebuie sa verific.
    Pupici

  2. Vai, Cristina!!! :”> :”> Cu fuduliile m-am obisnuit de mica 😀 dar … cum sa mananc putisoare?! :))
    Glumesc! Arata foarte bine! Desi nu am mancat niciodata, nu as refuza o portie de la tine!
    Pupici

  3. Super tare reteta.Imi aminteste de copilarie.Bunica mea o facea foarte des, dar cu alt toping mai ciudat un pic, dar care mie imi place ff mult.

  4. Sunt exact acelasi lucru ca si galustele su prune,doar ca celor mici le plac mai mult asa, adica fara nimic in interior. Oricum sunt super,mie imi facea mama si bunica de cand eram mica,incercati si voi.

  5. In familia mea se numesc ruto-puto !!!Iar mama mea le prajea in ulei inclins !!Delicioase!!! Cu gust de copilarie !!!

  6. eu nu ma inghesui sa mananc aluat fiert cu pesmet (care este tot faina) fara sa pun macar ceva dulceata si sa fac galusti. Iesiti din traditional si faceti-le cu orice fruct de sezon. Eu cel mai des iarna le fac cu portocale.

  7. In locul aluatului de galuste se pot folosi taitei lati(paste din comert,paste care se fac si cu branza).Taiteii fierti se dau prin gris ori pesmet prajit sicu zahar ,ori se pot amesteca cu nuci sau cu mac macinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *