Galuste de paine – semmelknodel

25 iulie 2016Diva in Bucatarie

Galuste de paine – Semmelknodel. Reteta de garnitura pentru friptura si mancare cu sos.

Galuste de paine – semmelknodel – o reteta simpla, gustoasa, usor de pregatit din paine veche, o idee de a recicla painea ramasa de cateva zile in camara.

Cred ca v-am mai spus ca nu imi place sa arunc mancarea si atunci cand pot incerc sa o salvez realizand diverse retete.

Intamplarea a facut sa imi ramana in camara cu o bagheta veche, inceputa, veche de cateva zile, asa ca iata cum a aparut si ideea de a pregati aceste galuste din paine.

Cei care au calatorit mai des in Austria sau Germania, sau cei care locuiesc in partea de vest a tarii, probabil sunt familiarizati cu ele, dar pentru cei care nu stiu inca reteta eu zic ca este momentul sa le incerce, vor fi incantati.

Eu am pregatit galuste de paine- semmelknodel – insotite de un sos de ciuperci, dar le puteti manca in supe, cu varza rosie calita, sunt perfecte langa un papricas, gulas, mancare de mazare ardeleneasca sau alte mancaruri cu sos, dar si langa friptura la cuptor.

Pentru sosul de ciuperci am folosit hribi si galbiori cumparati in vacanta din Bucovina, dar cum spuneam aceste galuste de paine pot insoti si alte mancaruri cu sos. 🙂

Din momentul in care am cumparat ciupercile m-am gandisem sa le fac cu aceste galuste si cumva s-au aliniat planetele si aveam painea veche cumparata de mama, ciuperci bune, asa ca ma bucur ca pot sa va impartasesc si voua reteta pe care am descoperit-o acum vreo 15 -20 ani, nici eu nu mai stiu cati ani au trecut de cand tot fac reteta aceasta.

Le-am mancat in Austria, in vacantele la ski, le-am gasit si in restaurantele nemtesti si mi-au placut, asa ca am pus prietenii sa imi caute reteta.

Cred ca daca incercati si voi aceste galuste de paine numite semmelknodel o sa va placa si veti avea bucuria ca nu aruncati painea. Ar fi pacat sa irositi painea veche.

Daca vreti sa aveti si alte metode de a recicla painea puteti face pesmet, crutoane sau budinca de paine in variante dulci sau sarate.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru galuste de paine – semmelknodel:

INGREDIENTE:

200 g paine veche

sare

piper

1-2 linguri patrunjel verde tocat

1 ceapa medie

1 lingura ulei

1 lingurita unt

2 oua

120 ml lapte cald-fierbinte

optional: 1 lingura pesmet

PREPARARE:

Pentru inceput tocam painea in cuburi mici-medii, apoi le amestecam cu sare, piper proaspat macinat si ceapa tocata marunt si calita in ulei si unt.

galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-1galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-2

Adaugam pe rand laptele cald si ouale batute, amestecand dupa fiecare in parte.

galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-3galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-4

Lasam 10 minute sa fie absorbite lichidele, amestecam iar si luam cate o lingura de compozitie in mainile umezite pentru a modela bile maricele. Le vom presa intre palme pentru a se lipi bine bucatile de paine intre ele.  In cazul in care am obtinut o compozitie moale adaugam pesmet inainte de modelare, astfel incat acesta sa mai absoarba din lichide. Le fierbem in apa cu sare in jur de 10 minute sau pana se ridica la suprafata.

galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-5galuste-de-paine-cu-sos-de-ciuperci-SEMMELKNODEL-6

Le mancam imediat cu sos de ciuperci, supa crema de ciuperci, gulas sau garnitura langa alte mancaruri cu sos. Le putem servi ca atare cu sos picant de rosii sau alte sosuri de legume, avand alaturi o salata verde. In varianta din poza le-am stropit cu ulei picant  (obtinut prin calirea unui ardei iute mare taiat in felii groase si a 2 catei usturoi taiati in jumatate in 100 ml ulei) si le-am pus in sos de ciuperci (hribi si galbiori) cu smantana.

Pofta buna!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Acum va las reteta video pentru gujoane de pui.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *