fbpx

RETETE RECENTE

NUCI UMPLUTE CU CREMA

July 22, 2016 | CATEGORIA

nuci-umplute-cu-crema

Nuci umplute cu crema, desertul copilariei mele, l-am facut destul de tarziu pentru ca nu mai aveam forma in care se pregatesc.

Fie ca erau petreceri aniversare, revelion, Craciun sau alte evenimente in familie,  aceste mici prajiturele/fursecuri erau nelipsite si nu rezistau niciodata pana a doua zi.

Fursecurile “nuci umplute cu crema” sunt fragede, delicioase si se fac usor, chiar daca necesita mai mult timp de pregatire.

Si casa este plina de fum, dar cine sta sa se gandeasca la acest aspect cand la final te bucuri de cele mai delicioase si mai bune fursecuri, fix ca in copilarie?

Formele speciale de nuci (sau ciupercute) le puteti gasi ascunse in camarile bunicilor, dar le puteti cumpara si de prin piete sau mai nou se gasesc si in mediul online. Exista chiar si forme electrice, forme individuale din aluminiu, eu am insa o forma noua, dupa modelul pe care il avea mama, primit de la finii mei din Galati. Au cumparat forma din piata, de la moldovenii veniti de peste Prut. Tot de la moldoveni mi-au cumparat si icre rosii si negre tare bune.

Din pacate, din ce in ce mai putine gospodine aleg sa pregateasca nuci umplute cu crema. Asa cum spuneam se fac usor, dar necesita timp formarea bilutelor de aluat, coacerea lor, apoi umplerea.

Nucile umplute cu crema au nevoie de 24 ore pentru a se fragezi, iar la calitatea si rezultatul final delicios contribuie din plin si crema.

O fosta colega de birou imi spunea ca ea nu ar sta in fata aragazului pentru nimic in lume sa coaca aceste forme. Prefera sa faca fursecuri simple cu nuci sau un chec cu unt si nuca.

Dar, cand am dus prajituri facute de mine la birou, de ziua mea, ea a mancat cele mai multe fursecuri nuci umplute cu crema.

Eu am ales o “crema de ciocolata la rece” , dar puteti folosi si o simpla crema de vanilie, crema de cacao in care puneti unt gras.

Untul gras este unt! Costa 2 lei in plus, dar nu puteti avea prajituri bune fara sa folositi cele mai bune ingrediente. Iar nucile umplute cu crema merita tot ce este mai bun!

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit si alte retete de fursecuri va invit sa vedeti aceasta postare. Iar aici am pus retetele de biscuiti.

Poate vreti sa va inspirati sa faceti deserturi mici, dragute si delicioase.

Am refacut reteta de nuci umplute cu crema acum o saptamana si le-am luat cu mine in Bucovina. Drumul era lung si mi-am rasfatat prietenii in popasurile pe care le-am facut pentru pauza de cafea sau pauza de pranz. Prietenii mei au spus ca este cea mai buna reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata. 

Va las acum sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru nuci umplute cu crema.

INGREDIENTE:

(pentru aprox. 75 buc)

Pentru coji:

200 g unt

120 g zahar pudra

3 oua mari

600 g faina

6  g praf de copt

– putin ulei pentru uns

Pentru crema:

200 g biscuiti macinati fin

100 g nuca macinata

150 g zahar pudra

20 g praf de cacao neagra

150 ml lapte

120 g unt 82%grasime

Pentru tapetare:

100 g zahar pudra

PREPARARE:

Mixam untul cu zaharul pudra, apoi incorporam ouale unul cate unul. Adaugam treptat faina si praful de copt (in functie de marimea oualelor si de sezon vom avea nevoie de mai multa sau mai putina, diferenta fiind de 50 g in plus sau minus).

nuci-umplute-cu-crema-1nuci-umplute-cu-crema-2

Lasam aluatul la frigider, apoi il impartim in bilute de marime egala (in cazul de fata de 7 g). Ne orientam in modelarea lor pentru a obtine si spatii libere de jur imprejur in momentul in care le punem in forma, altefl vom avea pierderi mari de aluat.

nuci-umplute-cu-crema-3nuci-umplute-cu-crema-4

Incingem forma, ungem fiecare gaura si zonele ce vor forma scobitura nucilor cu foarte putin ulei (cu ajutorul unei pensule), punem bilutele in forma, o inchidem, presam usor si le coacem avand grija sa le rotim pentru a se coace uniform si la exterior si la interior. Este foarte posibil ca primul rand sa fie doar pentru experiment, pentru a observa de cat timp avem nevoie si de cat de tare lasam focul sa arda. Recomandarea mea este de a coace aproximativ 1 minut pe ambele parti, la foc mediu.

nuci-umplute-cu-crema-5nuci-umplute-cu-crema-6

Le punem pe toate pe un fund de lemn (sau in castron), apoi indepartam marginile si le raschetam marginile interioare, pentru a fi cat mai drepte.

nuci-umplute-cu-crema-7nuci-umplute-cu-crema-8

Cand terminam aceasta operatiune maruntim biscuitii si ii amestecam cu nuca, zahar, cacao, apoi adaugam laptele, esenta de rom si la final untul. Umplem fiecare coaja de nuca cu crema, lipim cate 2 si le presam usor, indepartand excesul de crema.

nuci-umplute-cu-crema-9nuci-umplute-cu-crema-11

Umplem fiecare coaja de nuca cu crema, lipim cate 2 si le presam usor, indepartand excesul de crema.  La final tavalim nucile prin zahar pudra.

nuci-umplute-cu-crema-12nuci-umplute-cu-crema-13

Partea cea mai migaloasa si cea care rapeste cel mai mult timp este cea in care indepartam marginile cojilor, dar merita tot efortul. 🙂

nuci-umplute-cu-crema-B

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Comentarii

  • Gabriela

    Foarte frumose și apetisante!

    • Nicole Levy

      Păcat că nu găsesc forma pentru ça să le coc ! !! Am înregistrat rețeta. …cine ştie , prin minune o să găsesc forma . În ori ce ça rețeta este de nota 10 !

  • Emilia Nainer

    Arata foarte bine. Mie mi se lipesc sau le fac prea mari sau prea mici. Sunt perfecte. O sa mai încerc si eu, poate ma ajuta rețetă ta. Buuun

    • Otilia

      Eu canteresc bilutele 5 g si ies exact

  • Valy

    Am făcut acum de curând nucile umplute dar nu știu de ce îmi ies tari.Am făcut o serie cu praf de copt și alta serie cu amoniac.Ambele sant tari. Îmi poți spune cauza?

    • Sunt tari la inceput. Ar trebui sa devina moi dupa ce le umpli cu crema. Trag umezeala din aceasta. In 24 de ore de la momentul in care le umpli cu crema sunt perfecte. 🙂

  • Tabi

    Mulțumesc mult pt reteta

  • orely

    Eu cred ca e bine sa pui doar galbenusurile,iar afinatorul sa fie dizolvat cu zeama de lamaie sau otet si atunci nu vor mai iesi tari.

  • Daniela

    Buna seara eu le fac cu margarina și nu separ nimic și ies moi.

  • Mira

    In sfarsit am facut si eu! Multumesc ! Au iesit delicioase! In forma mea incape 5 grame de aluat! Ca la bijuterie am cantarit!

  • Alina

    Bunaa.sunt Alina.imi placa mult sa fac prajituri.am forma de nucute cumparata dintr.un targ ,balci.cum vreti sa numiti.este buna o folosesc de cativa ani dar acum am comandat o forma electrica nu e scumpa deloc.este o minune.cine si.o doreste sa o cumpere.merita banii.are 24 de jumatati .in maxim 2 minute se coc .te uiti la ele.multumita.

  • Paula

    Bună! Așa am făcut și eu…😃

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *