CRUTOANE DE PAINE AROMATE

January 8, 2019 | CATEGORIA

Crutoane de paine aromate sunt perfecte pentru a insoti supele crema sau diverse salate, dar ajung sa fie uneori mancate simple, in locul chestiilor acelea foarte sarate si pline de chimicale din rafturile supermarketurilor.

Ieri va spuneam ca ar fi o idee proasta sa aruncam painea veche. Ar fi pacat sa nu o reciclam si sa o transformam in pesmet de casa, crutoane de paine simple sau aromate, dar si in galuste de paine care vor fi servite la cina cu un sos delicios de ciuperci sau orice alt sos va place.

Imi place sa folosesc adesea crutoane de paine pentru supele crema, dar le folosesc uneori sin supele clare de pui/ vita in locul taitetilor si in salate precum salata Caesar  , salata de andive cu roquefort si nuci sau in celebra salata Panzanella.

Crutoanele sunt mai bune dintr-o paine de casa, dar pentru ca multi dintre noi nu avem timp sa coacem zilnic paine, cumparam din supermarket si este posibil sa luam mai multa decat avem nevoie peste week-end sau pentru sarbatori. Si, pentru ca se intampla sa ramana, nu o aruncam si o transformam in crutoane delicioase.

Crutoanele pot avea orice forma ne dorim. De-a lungul timpului le-am facut cuburi mici sau medii, pentru copil in forma de stelute, inimioare sau floricele (decupate cu ajutorul formelor de biscuiti).

Pentru sotul meu le fac simple, fara ierburi, dar pentru mine si copil le asezonez cu sare, piper si oregano sau ierburi de provence (se poate folosi si busuioc usscat, rozmarin, boia picanta sau afumata), plus ulei de masline ce poate fi aromat pe loc cu usturoi, dar gasim tot felul de uleiuri de masline cu arome sau picante. Putem sa ne facem si singuri propriul ulei aromat, asa cum am facut eu aici.

Sper ca postarea mea va fi utila si o sa va convinga sa nu risipiti mancarea. Ar fi mare pacat!

Va las acum sa vedeti de ce anume aveti nevoie si modul de preparare pentru crutoanele de paine aromate.

INGREDIENTE:

paine veche

ulei de masline

1 catel usturoi

sare de mare rasnita

piper proaspat macinat

1-2 lingurite ierburi de provence/ oregano/ alte ierburi uscate

PREPARARE:

Taiem painea in cubulete. Ar fi bine ca acestea sa fie de aceeasi marime pentru a se coace uniform, in acelasi timp.

Intr-o tigaie punem ulei de masline, un catel de usturoi taiat pe jumatate, sare (recomand o sare de mare rasnita, sa nu fie foarte fina) si piper proaspat macinat. Calim in jur de 20 secunde, apoi punem ierburile de provence si mai calim 10 secunde. Luam tigaia de pe foc si scoatem usturoiul.

 

Punem cuburile de paine peste uleiul aromat si le invartim in tigaie pana cand acestea sunt unse pe toate partile de uleiul aromat. In cazul in care ni se pare ca ierburile nu au ajuns pe toate crutoanele putem sa mai presaram putin pe cele lipsite de acest ingredient.

Acum avem doua feluri in care putem sa realizam crutoanele. Fie intoarcem tigaia pe foc si le rumenim in tigaie, fie le punem intr-o tava si le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 10-12 minute sau pana se rumenesc frumos, fara sa fie arse.

 

Sa va spun acum si cum isi pregatea prietena mea crutoanele de paine aromate pe vremea cand eram studente si ea locuia in camin.

Prajea painea in toaster, o ungea cu un catel de usturoi si putin ulei de masline, apoi presara sare si busuioc uscat.

Taia feliile de paine in cubulete dupa ce s-au racit si intarit si le manca cu supa de rosii pe care i-o duceam in borcan.

Crutoanele ei nu erau chiar perfecte, nefiind rumenite pe toate partile, dar erau o solutie de criza si una chiar gustoasa.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *