CARTOFI LA CUPTOR CU UNTURA DE PORC SI ROZMARIN

January 4, 2019 | CATEGORIA

O reteta simpla de cartofi  cu untura de porc si rozmarin la cuptor, poate fi solutia unei garnituri extrem de prezentabila langa o portie de friptura sau langa un peste, dar merg si simpli, cu o portie de salata verde cu lamaie (cel putin asa i-am mancat eu).

Cartofi la cuptor cu untura si rozmarin ii pregatim in mod special iarna. Nu stiu de ce nu imi vine niciodata sa folosesc vara untura de porc. Asa cum nu am pofta niciodata in mijlocul iernii de pepene.

Garniturile de cartofi sunt probabil cele mai intalnite si mai cautate. Se pare ca romanii sunt mari iubitori ai acestei legume si nici nu ar trebui sa ne mire acest lucru, caci la un moment dat eram considerati cei mari consumatori de cartofi din Europa (cred ca acest lucru l-am auzit la stiri prin 2014-2015).  Cartofii sunt a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb. 

Daca tinem cont de continutul mare de amidon din componenta lor, ar fi bine sa ne orientam catre cartofii rosii ce au mai putin amidon, dar si pentru ca comporta mai bine cand sunt pregatiti la cuptor. 

Reteta aceasta este foarte simpla si usor de pregatit. Nu avem nevoie de multe ingrediente, doar de rabdare sa se coaca perfect.

Cartofii taiati felii subtiri cu o mandolina de cartofi sunt fragezi, gustosi si aromati.

Cred ca o astfel de garnitura va impresiona orice musafir sau chiar si pe cei dragi. In primul rand te cucereste vizual. In al doilea rand prin miros si nu in ultimul rand prin gust.

Variatiuni pe aceasta tema va ofer imediat: cartofi la cuptor cu untura de gasca sau cartofii hasselback. Nu vorbim despre acelasi lucru, desi, dintr-o anumita perspectiva, putem spune ca au ceva in comun. In prima reteta cartofii sunt gatiti in untura, iar in a doua reteta avem cartofi taiati felii subtiri (dar nu pana la capat, ei raman intregi).

Plecand de la ideea cartofilor acordeon (hasselback), ne imaginam ca avem 2 cartofi uriasi. Lungi cat vasul in care ii vom coace. Ca sa putem realiza acest lucru avem nevoie de cartofi de grosimi aproape identice.

Cartofii taiati felii subtiri vor fi asezonati cu sare si piper, apoi lipiti dupa marime, urmand sa ii inghesuim in vas sa stea cat mai lipiti.

Aroma rozmarinului este importanta.  In lipsa lui ne putem orienta catre cimbru. Iar mirosul usturoiului este obligatoriu pentru subjugari olfactive si senzatii ce te fac sa simti ca nu poti rezista in fata unei farfurii banale cu cartofi.

Iata de ce avem nevoie si modul de preparare prezentat pas cu pas in fotografii pentru cartofii la cuptor cu untura si rozmarin:

INGREDIENTE:

(pentru 3-4 persoane)

1 kg cartofi

sare

piper proaspat macinat

2-3 crengute de rozmarin

120 ml supa clara pui/ supa clara de legume/ apa

40 g untura

1 lingurita praf de usturoi

2-3 linguri parmezan ras fin pentru servit

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii spalam bine apoi ii feliem cu o mandolina. Presaram sare si piper proaspat macinat, apoi ii aranjam pe marimi si lipim feliile intre ele, apoi le aranjam intr-un vas uns cu untura (folosim in jur de 10g). Vasul meu are 20*16 cm.

 

Intre felii inghesuim ace de rozmarin. Cat de multe putem. Putem lasa o crenguta peste acestia, apoi turnam supa in care am diluat pudra de usturoi (poate fi si apa, important este sa avem lichid).

 

Impartim restul de untura peste cartofi. Aceasta se va topi in timpul procesului de coacere. Acoperim vasul cu o folie de staniol si ii coacem 30 minute in cuptorul preincalzit la 200°c. Dupa acest interval scoatem folia de aluminiu, luam cu o lingura din lichidul de fundul vasului si turnam peste cartofi. Ii punem iar la cuptor pentru alte 30 minute, dar dupa 15 minute ii scoatem si ii stropim iar cu lichid, apoi il scurgem, fara sa il aruncam.

Timpul de coacere poate varia in functie de cuptorul din dotare. Incercam o felie de cartof din mijloc. Daca este crocanta pe margine si moale la interior cartofii sunt gata. Daca nu sunt gata nici acum, mai turnam din lichidul pastrat si intoarcem vasul in cuptor pana obtinem ceea ce ne dorim. In cazul in care cuptorul arde prea tare si exista riscul sa fie excesiv de rumeniti, dar nu foarte copti, ii acoperim (fara sa sigilam) cu o folie de staniol sau hartie de copt.

 

Mancam cartofii pregati la cuptor cu untura si rozmarin cat sunt fierbinti. Presaram parmezan peste acestia imediat cum ii scoatem din cuptor.

Sunt excelenti, asa ca va invit sa ii incercati si voi.

Alte retete de cartofi cu parmezan si usturoi: cartofi noi la tuci sau cartofi dulci la cuptor.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *