RETETE RECENTE

PENNE ALLA VODKA

February 28, 2018 | CATEGORIA

Inca din titlul retetei  “Penne alla vodka” deducem ca avem paste cu un sos ce contine alcool, dar nu are alt rol decat de a da aroma usoara, fina si profunda, fara sa ne fie frica ca avem paste cu sos alcolizat in final. Prin gatire alcoolul se evapora. Bunica mea gatea frecvent cu alcool si in mod special cu vodka, procurata din micul trafic de frontiera. In ceea ce priveste vodka pusa in aceasta reteta trebuie sa avem grija daca o vom flamba, dar se poate aprinde si singura daca focul este mare si ajunge pe marginea tavii – asta i s-a intamplat chiar mamei mele.

Am cautat ceva legat de istoria acestui preparat, dar se pare ca exista dispute asupra provenientei. Unii spun ca este o reteta italiana, altii declara ca este italiano-americana si mai exista si a treia categorie, a celor care atribuie reteta  producatorilor de vodka.

Un lucru ramane sigur: aroma. Nu-i asa? Pana la urma, importanta este reteta si ne vom concentra asupra ei. Eu le-am mancat prima oara intr-un restaurant din Germania, satula fiind de ofertele din meniu cu ciolan si snitel.

Mi-au placut si evident ca le-am cautat reteta, apoi le-am tot pregatit. Partea frumoasa este cand ii spui copilului prima oara ca ii dai sa manance paste ce au in sos vodka. Ce este aceasta? Alcool! Intai face ochii mari si  probabil se intreaba “ce e in capul mamei de imi da ceva cu alcool?”

Apoi, cred ca se simte important, caci incepe sa guste si nu se opreste pana nu termina ce i-am pus in farfurie. Pentru mine acesta est un barometru. Inseamna ca ii plac si lui, iar reteta va fi refacuta curand. Si la final, i-am explicat ca alcoolul s-a evaporat, iar sosul a pastrat doar aroma. Sunt sigura ca a fost multumit de ce i-am spus si ramane dovedit faptul ca mama lui nu este iresponsabila.

Am folosit pentru aceasta reteta pastele Antoni diVaio, ce au devenit de curand cele pe care le folosesc cel mai mult in retete. Imi place gustul lor, textura si faptul ca ma fac sa ma simt mereu intr-o vacanta petrecuta in Italia. Ce imi place la ele? Faptul ca le pot imprieteni cu o multitudine de sosuri. Sunt hranitoare, contin vitamine, minerale, antioxidanti ce vin din graul dur. V-am pregatit si alte retete cu ele, intr-un live pe facebook, apoi le-am refacut pas cu pas special pentru cei care nu au timp sa urmareasca un video de 30 minute.

Sunt sigura ca o sa va placa si voua, asa ca va invit sa o pregatiti si sa imi trimiteti o poza, iar pentru fiecare distribuire sa stiti ca trimit un mare multumesc. Si o inimioara…

Iata cat de usor se pregatesc:

INGREDIENTE:

(pentru 2 portii)

200 g paste tip penne Antonio diVaio

100 g bacon / pancetta/ kaizer

1 catel usturoi

2-3 linguri ulei

200 ml suc rosii

80-100 ml smantana pentru gatit

1/2 lingurita oregano uscat

un varf cutit sare

piper proaspat macinat

40 ml vodka

1 lingura parmezan ras

Pentru servit:

parmezan ras

frunze de busuioc sau patrunjel verde

PREPARARE:

Ne pregatim ingredientele la indemana, astfel incat totul sa mearga foarte rapid. Fara sa imi dau seama,  am sprijit punga de paste de castronul cu smantana.   Dar este acolo…

Calim baconul in 3 linguri ulei. Langa acesta adaugam un catel de usturoi taiat in jumatate ce va fi scos dupa 30 secunde, el lasand doar aroma. Cand baconul este calit turnam vodka. Putem flamba sau lasam sa fiarba la foc mediu-mare pana se evapora lichidul.

 

Punem pastele la fiert in 2 l de apa cu sare ce clocoteste la foc mediu-mare. Le fierbem 7 minute. Au nevoie de 8 minute pentru gatire completa, dar vor mai fierbe alaturi de sos timp de 1 minut, astfel incat la final sa avem paste al dente, perfecte ca textura si gust.

Baconul si uleiul aromat vor fi inundate de sucul de rosii. Asezonam cu foarte putina sare (baconul este destul de sarat), oregano si piper, lasam sa dea in cateva clocote, apoi adaugam smantana si amestecam. Scurgem pastele (pastram putina apa in care au fiert) si le punem peste sos. Adaugam 1 lingura parmezan ras fin si 1 polonic din zeama in care au fiert pastele. Lasam pe foc inca 1 minut, apoi putem sa mancam pastele gatite in sos de rosii cu smantana si vodka.

 

Sunt multe variante pentru aceasta reteta, unele contin fulgi de ardei iute, altele nu pun parmezan in sos.

Eu va propun sa adaptati reteta gustului propriu.

Mancam pastele imediat, fierbinti, cu parmezan ras iar la categoria verdeata putem folosi patrunjel, dar merge la fel de bine si busuiocul.

In speranta ca v-am facut pofta, va doresc spor la gatit si pofta buna!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *