Reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti

28 februarie 2018Diva in Bucatarie

Reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti.

Reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti este poate cea mai asteptata de copilul meu.

Ma intreaba adesea de ce nu ii fac si in restul anului si zau ca nu am gasit o explicatie.

Nu stiu de ce nu imi vine sa ii pregatesc in mijlocul verii sau iarna, dar pentru ca asa am mostenit obiceiul, de a-i manca doar in data de 9 martie, ar putea fi un motiv.

Invitatia primita de la Selgros de a pregati retete traditionale din zona in cale locuim sau din cea in care provenim atinge puncte sensibile in sufletul meu.

Rreteta mucenicilor muntenesti fierti imi aduce aminte de copilarie, de momentele in care stateam cu prietenele de la bloc, fiecare cu castronelul ei in brate, mancand cu pofta din acesti mucenici.

Apoi, mama ne chema pentru a ne oferi si mucenicii copti, ca in Moldova.

Mama mea a refuzat multi ani sa pregateasca mucenicii fierti, asa ca in prima parte a copilariei aveam parte de 40 de mucenici moldovenesti copti, pufosi si insiropati.

Foarte buni! Cei care tin postul pot incerca reteta de mucenici moldovenesti de post, reteta pe care mama o pregatea destul de des in vremurile in care se statea la coada pentru lapte, oua sau carne.

In momentul in care o vecina a convins-o sa guste zeama mucenicilor fierti, s-au schimbat lucrurile.

Sa va spun, ca de atunci, mucenicii acestia au trecut pe primul plan? Intai ii face pe acestia, ii lasa la uscat, apoi pe 9 martie avem parte de un adevarat rasfat, caci ne pregateste ambele retete.

Eu mananc din ambele feluri de mucenici, dar baiatul meu ii vrea doar pe cei in zeama, iar sotul meu (care nu a mancat nicioadata mucenici pana sa ma intalneasca) ii prefera pe cei copti.

Desi pare treaba complicata, va asigur ca nu este deloc greu sa facem mucenicii daca avem o forma speciala cu ajutorul careia ii decupam din aluatul intins in foaie subtire de 2-3 mm.

In lipsa acesteia putem realiza snururi subtiri de aluat, cu o lungime de 3-4 cm, ce va fi modelata in forma de 8. Daca punem si copiii sa ne ajute, atunci avem parte si de distractie, caci ei adora sa se joace cu aluatul, ca si cand s-ar juca cu plastelina.

Mucenicii se pregatesc si se mananca in data de 9 martie. In aceasta zi se celebreaza de catre Ortodoxie Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta.

Este un obicei pastrat inca din ritualurile antice, cand se modelau simboluri ale jertfelor din aluat din faina de grau, fiert sau copt, figurine cu semnificatii sacre.

Mucenicii (macinicii) simbolizeaza sacrificiile facute la Anul nou, celebrat in vremuri foarte vechi la echinotiul de primavara.

Anul Nou ar fi fost celebrat si acum in primavara daca in anul 153 i.H. romanii nu ar fi fost realizat reforma calendarului.

Dar, chiar si dupa mutarea Anului Nou in plina iarna, in primavara au ramas obiceiuri si sarbatori ce au in vedere inoirea timpului calendaristic.

Semnificatia Zilelor Babei in acele vremuri consta in faptul ca se deschideau mormintele si se intorceau spiritele mortilor printre cei vii.

Astfel, obiceiul de a bea vin din 40 sau 44 de pahare se asociaza cu ideea unor pomeni abundente, priveghi, etc, asa cum spunea Radu Anton Roman in cartea „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.

Tot aici am citit faptul ca se credea ca „vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca.”

Nu stiu daca cineva poate bea 40 de pahare de vin, dar stiu ca mucenicii muntenesti fierti, insotiti de un sirop aromat, sunt atat de buni, incat nu te poti opri la o singura portie.

Reteta de mucenici muntenesti fierti, prezentata mai jos pas cu pas, seduce papilele gustative cu aromele de scortisoara si portocala sau lamiae (aroma o alegeti dupa gust sau in functie de ce aveti in casa).

Textura aluatului fiert, in combinatie cu nuca, este de-a dreptul irezistibila.

Daca sunteti pasionati de bunataturi, atunci trebuie sa incercati aceasta reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti.

Va las reteta si va invit sa o incercati. Eu cred ca o sa va placa si imi fac speranta ca imi veti trimite poze cu mucenicii muntenesti fierti, iar daca veti distribui reteta va multumesc anticipat.

INGREDIENTE:

(pentru 300 buc – aprox. 700 g)

Pentru mucenici avem nevoie de:

500 g faina

250 ml apa calduta

70 ml ulei

1/2 lingurita sare

Pentru sirop/ zeama avem nevoie de:

3 l apa

400 g zahar

2 bete scortisoara

coaja rasa de portocala sau lamaie

1 plic zahar vanilat

miez de nuca dupa

scortisoara pudra pentru servit

Cum se face reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti:

Pregatim ingredientele pentru mucenicii muntenesti la indemana, astfel incat totul sa mearga rapid.

Cernem faina intr-o movilita, in mijlocul careia realizam o gaura. Adaugam sarea, apoi turnam uleiul si punem putina faina peste acesta.

Turnam usor si apa calduta, apoi incepem sa framantam aluatul.

 

Framantam bine, pret de aproximativ 10 minute, pana devine neted si nu se lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi il impartim in doua bucati si le intindem pe rand in foaie subtire de 2-3 mm.

 

Cu ajutorul unei forme speciale decupam mucenicii.

Pentru ca reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti este veche, am imprumutat de la o prietena draga o forma peste care trecerea anilor si-a pus amprenta.

In cazul in care nu avem aceasta forma putem realiza snurulete subtirele, pe care le taiem la o lungime de 3-4 cm, apoi le modelam in forma de 8.

Strangem bucatile de aluat ramase, framantam si intindem iar aluat ce va fi decupat. Procedam astfel pana terminam aluatul.

 

Lasam sa se usuce cateva ore, dar cel mai bine peste noapte. Punem la fiert apa cu un praf de sare si batoanele de scortisoara.

 

Cand apa da in clocot punem mucenicii si ii lasam sa fiarba la foc mediu pana se ridica la suprafata (in jur de 20 minute).

Gustam si vedem daca sunt fierti, apoi adaugam zaharul si mai fierbem 2-3 minute.

Nu amestecam prea tare in oala pentru a nu rupe mucenicii.

 

Luam de pe foc si adaugam coaja rasa de portocala (sau coaja rasa de lamaie) si 2 maini de nuca macinata.

 

Acum este momentul in care ne hotaram daca ii mancam calzi sau asteptam sa se raceasca. Mie imi plac in ambele variante.

In castron vom adauga, dupa gust, un plus de nuca macinata si scortisoara sub forma de pudra.

Sunt atat de buni, incat nu stiu cum ar putea cineva sa reziste in fata unui castron de mucenici muntenesti fierti.

Daca va place reteta si o pregatiti nu uitati sa imi trimiteti o poza. Daca distribuiti reteta va multumesc anticipat.

Ma puteti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna.Spuneti-mi va rog de unde ați cumpărat forma pentru mucenici?Arata solida și cred ca rezista o viața 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *