Mucenici moldovenesti – sfintisori
Mucenici moldovenesti – sfintisori. 9 martie este ziua celor 40 de sfinti. In Moldova se prepara niste mucenici copti (sfintisori) care sunt atat de pufosi, insiropati si deliciosi, incat nu ii poti refuza.
Mucenici Moldovenesti – reteta traditionala – sunt cei mai buni, cu aluat pufos, insiropati si aromati. Mucenicii Modovenesti se fac cu aluat de cozonac. Reteta de Mucenici Moldovenesti de dulce.
9 martie este ziua celor 40 de sfinti. In Moldova se prepara niste mucenici copti (sfintisori) care sunt atat de pufosi, insiropati si deliciosi, incat nu ii poti refuza.
Am crescut cu Mucenici Moldovenesti in casa, dar mama ne facea adesea si reteta de Mucenici Muntenesti.
Asta pentru ca mie si fratelui meu, ni se facea adesea pofta cand vedeam la vecini si mucenici in zeama. Copilul meu, de exemplu, ii prefera mai mult pe cei in zeama, in timp ce sotul meu ii vrea pe acestia.
Si iata ca am ajuns, ca si mama, sa pregatesc an de an ambele retete. Exista si reteta de Mucenici Moldovenesti de post, iar eu am reusit sa o pregatesc si am postat-o pe plog. O puteti citi si voi aici.
Imi place sa coc aluaturi, asa ca am motiv bun de pregatit aluat delicios si impletit ce se transforma in Mucenici Moldovenesti pufosi, gustosi, aromati si insiropati, unsi cu miere si tapetati cu nuca.
Conform traditiei ar trebui sa pregatesc 40 de mucenici. Nu am facut asta niciodata! Nici mama nu a facut! Si, tot conform traditiei sa se bea 40 de pahare.
Cam greu de dus la capat si acest obicei. Un pahar de vin, mai merge, dar 40 mi se pare imposibil!
Eu va las mai jos reteta cu poze de Mucenici Moldovenesti / Sfintisori Moldovenesti. Sper sa ii incercati si voi. Veti descoperi ca impletitul aluatului pentru mucenici nu este o chestie complicata.
Impartiti aluatul in in bucati egale, cam cat intra intr-o mana. Fiecare bucata de aluat o intindenti in snur subtire si lung. Il indoiti la jumatate, apoi rasuciti cele doua bucati formate si le suprapuneti ca sa formati un opt.
Dupa impletire se aseaza direct in tava si se mai lasa la crescut. Mucenicii Modovenesti – Sfintisorii se coc maxim 30 minute in cuptorul preincalzit la 180° C pe venitilatie, timp in care se pregateste siropul.
Mie nu mi se pare greu deloc sa faci mucenici. Imi place sa ma joc cu aluatul.
Sarbatoarea crestina a celor 40 de Mucenici poate sa cada si in perioada postului, asa ca in acest caz veti pregati un aluat de cozonac fara oua.
In aceasta zi pe vremuri oamenii obisnuiau sa faca ritualiri de indepartarea gerului, se face curatenie de primavara si se incheie perioada „babelor” si incep pregatirile pentru arat.
In traditiile vechi populare se spune ca se deschid mormintele si portile Raiului, dar mai sunt inca multe alte obiceiuri ce aduc aminte de perioada in cei 40 mucenici aflati in slujba imparatului roman Licinius.
Acestia au fost condamnati la moarte dupa ce au fost chinuiti si torturati pentru ca nu s-au inchinat idolilor.
In lacul in care au condamnati la moarte prin inghetare s-au petrecut minuni, apa lacului s-a incalzit, s-a topit ghetata si 40 de cununi stralucitoare au pogarat peste mucenici.
Pentru ca au fost scosi vii din lac comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele, apoi au fost arsi. (informatii preluate din Crestin Ortodox.ro)
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru MUCENICI MOLDOVENESTI – SFINTISORI – Reteta de dulce:
Ingrediente Mucenici Moldovenesti:
Pentru aluat Mucenici Moldovenesti :
600 g faina
60 g zahar
3 galbenusuri
20 g drojdie
putina coaja rasa de lamaie
60 g unt topit si racit
1 lingurita zahar pentru drojdie
1/2 lingurita sare
300 ml lapte caldut
Pentru sirop:
1 ceasca zahar
1 ceasca miere
300 ml apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
1 felie coaja de portocala
1 bat scortisoara
Pentru topping:
miere de albine
250 g nuci tocate/ macinate
Mod de preparare Mucenici Moldovenesti:
Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul ingredientelor enumerate mai sus pentru aluat.
Framantam bine aluatul. Vom obtine un aluat moale pe care il lasam sa creasca la loc caldut.
Cand acesta creste (si va creste mult), il impartim in 8 bucati din care modelam in snusruri lungi subtiri, pe care le indoim la jumatate, le rulam si le impletim, apoi le suprapunem in forma de 8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ii vom coace timp de 20-30 de minute in cuptor electric preincalzit la 180°C (in functie d eputerea cuptorului).
Cat timp acestia se coc pregatim siropul: fierbem apa cu zaharul si aromele timp de 5 minute. Lasam sa se raceasca putin si adaugam mierea de albine si esenta de vanilie.
Cand mucenicii sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca foarte putin, apoi ii inmuiem bine in sirop, dar cat sa fie coaja umeda, iar interiorul inca pufos. Ii ungem cu miere si presaram nuca.
Ii servim proaspeti, cu nuci presarate din belsug.
Pofta buna!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.
Multumesc, draga Alina pentru poza!
Am facut si eu odata mucenici, nu stiu daca exact reteta asta, si fara nuca fiindca pe vremea aia nu aveam voie sa mananc .
Trebuie sa fie foarte buni asa cum i-ai facut.
Multumesc, Natalia.
Preferatii mei! Cei fierti nu ma incanta, dar din astia copti,as manca o tava, daca mi-as pune mintea.
Si sotul meu la fel…
Si eu tot mucenici am,dar tot servesc si de la tine.Arata apetisant.Te pup!
Multumesc Mihaela. Te pup!
Arata tare bine!
Multumesc Maya.
Azi intra in lucru mucenicii! Paharele maine :))
Am adaugat reteta si pe pagina de facebook „Cozonac”:
http://www.facebook.com/pages/Cozonac/54794182878?sk=wall
Te asteptam sa ne mai impartasesti retete din bucataria romaneasca!
Multumesc Dana!
Foarte bine arata! Imi plac f mult dar nu I-am mai mancat de ani buni.MErg oare facuti si cu drojdie uscata? Nu gasesc aici proaspata. Felicitari pt site, sunt fana!
Din cate stiu 1 plic drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata…
daca e drojdie uscata cat ar trebui sa pun?sunt undeva unde drojdia ca acasa nu se gaseste!!:(
la 25 g drojdie proaspata eu pun 7-8 g drojdie uscata
scuze abia acum a vazut comm. anterior!
🙂
Maine ii fac! 😀 e prima data cand ii incerc, abia astept sa ii gust!
Asteptand ziua de maine 😀😀
o sa fie o zi delicioasa!