Special pentru cei care tin post am pregatit acesti muceni pufosi, aromati si gustosi. Mai multe retete cu mucenici gasiti aici.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
1,2 kg faina
200 g zahar
40 g drojdie proaspata
1 fiola esenta vanilie
1 lingura coaja rasa de portocale
150 g margarina
180 ml ulei
200 ml apa minerala
150 ml lapte de soia
Pentru sirop:
1 l apa
10 linguri zahar
1 lingura coaja rasa portocala
Pentru topping:
200 g miere de albine
nuca macinata
zahar vanilat fin
sortisoara
PREPARARE:
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea, zaharul si drojdia dospita in prealabil in apa minerala incalzita cu o lingura zahar si incepem sa framantam. Adaugam coaja rasa de portocala, laptele, esenta de vanilie, margarina si uleiul incalzit usor si framantam energic pana obtinem un aluat neted, elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, apoi il framantam iar si il mai lasam inca 30 minute sa creasca.
Rupem bucati din aluat, le rasucim intre palme pana obtinem snururi ce vor fi impletite simplu sau dublu in forma de 8. Le punem pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem mucenicii in jur de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Cat timp se coace prima serie pregatim siropul fierband toate ingredientele. Turnam sirop cald-fierbinte peste mucenicii scosi din cuptor, ii ungem cu miere, apoi presaram nuca, zahar vanilat si sortisoara.
Pur si simplu deliciosi!
Alte dulciuri de post gasiti aici.
Par delicioși mucenicii! Categoric ii voi încerca și eu. Vă mulțumesc mult pentru rețetă!
Oare pot înlocui laptele de soia cu lapte normal? Margarina cu untul?