fbpx

RETETE RECENTE

PAINE LA TAVA CU BILUTE DE CARNE

May 12, 2019 | CATEGORIA

Paine la tava cu bilute de carne, un fel de paine impanata cu chiftelute, este perfecta atunci cand avem musafiri sau iesim la un picnic.

Painea este pufoasa, bilutele de carne ca niste chiftelute imbracate in aluat sunt foarte gustoase, aromate si coapte exact cat trebuie pentru a nu deveni uscate.

Ce poate fi mai bun decat o paine de casa cu miez moale si coaja foarte subtire, coapta in tava impreuna cu bilute de carne tocate, pentru o seara de week-end?

Noi obisnuim sa ne intalnim cu prietenii la un joc de carti (in general canasta) sau diverse alte jocuri de tipul dashboard (trenulete, monopoly, etc) in week-end.

Daca ne intindem la joc timp de cateva ore, atunci ne punem ceva de rontait pe o farfurie. Poate fi o felie de pizza, o placinta sarata si, de ce nu, o bucata de paine cu bilute de carne?

Cu un pahar de bere langa, painea la tava cu chiftele se termina fara sa iti dai seama cand ai taiat prima bucata.

Cand mananci o felie de pizza te mai murdaresti pe maini. Cu aceasta nu amastfel de probleme. Am pregatit si un sos picant de rosii, iar cei care vor ceva mai mult de atat pot pune un sos de branza sau doar ulei picant.

Experimentul meu a fost atat de bun, incat maine vom avea iar musafiri si au cerut aceasta paine la tava cu bilute de carne. Toata lumea a declarat ca aceasta este cea mai buna paine impanata cu chiftele.

Aduce cu focaccia, dar nu este vorba despre asa ceva. Peste fasiile de paine am presarat felii de masline, putina branza rasa si cateva ace de rozmarin. Nu va spun cat de bine mirosea cand am scos din cuptor painea la tava cu bilute de carne!

Am lasat-o 30 minute sa se raceasca, mai mult nu am rezistat si am taiat-o in forma de romburi, pe mijlocul bilelor de carne. Nu-I asa ca arata frumos in sectiune?

Va las mai jos ingredientele si modul de preparare pentru paine la tava cu bilute de carne

INGREDIENTE:

Tava : 28*40 cm

Pentru 24 bilute de carne ( 23-24g/ buc):

500 g carne de vita tocata

1 ceapa medie tocata marunt

1 morcov mediu ras

1 felie paine

1 ou batut

1 lingura varfuita faina

1/2 legatura patrunjel verde

sare

piper

1/2 lingurita condiment 7 piper

1/4 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita oregano uscat

100 g faina pentru tapetare

Pentru aluatul de paine:

530 g faina

20 g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

1 lingurita sare

300 ml apa

50 g unt moale

Mai avem nevoie de:

50 g branza rasa tip cheddar sau emmentaler

8-10 masline feliate

2 crengute rozmarin

2 linguri ulei malsine

2 linguri parmezan ras fin

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit aluatul de paine. Am pus drojdia cu zahar si  o lingura de faina intr-un bol, apoi am adaugat 50 ml apa calduta. Am lasat sa dospeasca timp de 10-15 minute.

Intr-un vas mai mare am pus faina, apoi am adaugat drojdia, restul de apa si am amestecat usor. Am incoprporat untul moale si sarea si am framantat aluatul in jur de 10 minute, pana nu s-a mai lipit de maini si a devenit elastic si omogen.

Aluatul va sta intr-un vas, acoperit direct cu o folie alimentara (sa nu faca pojghita), iar vasul va fi acoperit cu un prosop.

Intr-o ora volumul acestuia va fi mai mult decat dublu.

 

In acest timp am tocat ceapa marunt si am calit-o pana a devenit sticloasa. Am adaugat morcovul ras si am continuat sa calesc in jur de 2 minute.

 

Am pus carnea tocata peste acestea urmand ca si aceasta sa fie gatita. Pentru un gust bun am adaugat sare, piper, condimentul 7 piper, scortisoara si oregano uscat.

Cand carnea si-a schimbat culoarea am luat tigaia de pe foc si am lasa carnea sa se raceasca intr-o strecuratoare (pentru a lasa sa se scurga uleiul). Carnea nu trebuie gatita complet, acest lucru se va face mai departe in cuptor! Am ales sa calesc usor carnea si nu chiftelele pentru ca totul sa fie omogen.

In carnea gatita am adaugat painea inmuita in apa, patrunjel verde tocat, un ou batut si faina cat sa se lege compozitia.

 

Am cantarit compozitia si am impartit in asa fel incat sa iasa 24 bilute de carne pe care le-am modelat cu ajutorul palmelor, apoi le-am tavalit usor prin faina.

Aluatul de paine crescut a fost impartit in 5 bucati si fiecare din acestea a fost rulat pana a devenit un snur putin mai lung decat tava

 

Am aranjat bilelele de carne in tava, iar snururile de aluat au fost aranjate in valuri in jurul acestora, incercand sa le unesc ca un fagure. Intre bilele de carne si aluat am pus putina branza rasa (emmentaler+chedar, dar se poate folosi doar cascaval sau mozzarella).

Am acoperit tava cu un prosop si am lasat sa mai dospeasca 15 minute. Aluatul s-a lipit complet. Am mai presarat putina branza rasa, cateva masline fara samburi feliate si niste ace de rozmarin.

 

 

Am copt painea 30 minute in cuptorul preincalzit la 220°C. Am ciocanit crusta pentru a verifica daca este gata. Era tare, asa ca am scos-o si am lasat-o pe un gratar sa se raceasca.

Simplu, bun, de efect, dar mai ales gustos.

Daca vreti sa vedeti si alte retete pregatite de mine in varianta simpla si rapida, va invit sa va abonati la canalul de  You Tube.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *