Sirop natural din flori de salcam

10 mai 2019Diva in Bucatarie

Sirop natural din flori de salcam.

Sirop natural din flori de salcam, fara conservanti

Sirop natural din flori de salcam, fara conservanti, parfumat si aromat ca florile salcamului, poate fi consumat proaspat, dar poate fi si pastrat pentru a te bucura de aromele acestui sfarsit de primavara cand se instaleaza toamna, sau chiar pe arsita dogoritoare a verii.

Primavara gospodinele incep sa puna diverse conserve in camara: sirop(miere) de papadie, de soc, menta, capsuni, rubarba, apoi gemurile de sezon.

Siropul acesta se face usor, cu foarte putine ingrediente si mai ales ieftine.

Am folosit flori de salcam, zahar, 1 lamaie si apa. Flori gasim peste tot: in padure, pe marginea drumurilor, in salcamul din fata blocului.

NU am spalat florile sub jet de apa rece pentru a indeparta impuritatile si eventualele insecte.

Le-am pus intr-un vas cu apa. Am desprins florile de pe codita si nu am folosit buchetul intreg, pentru a nu risca sa fie un lichid amar.

Veti citi mai jos cum am procedat.

Veti observa ca exista o perioada de repaos de 12/24 ore in pregatirea acestui sirop.

Florile vor macera in acest timp, lasandu-si aroma si parfumul in aceasta bautura.

Florile dupa acest interval de timp vor fi bine scurse prin presare cu o lingura, sau chiar intre maini.

Scoateti cat de mult lichid se poate  din ele. Siropul final va fi pus in sticle sterilizate in prealabil, in cuptor.

Pot fi apoi fierte si acoperite cu o patura pe perioada racirii, pentru a rezista cat mai mult in camara ( daca camara este un loc racoros), dar pot fi puse si in frigider pentru a fi consumate in urmatoarea saptamana.

Este un sirop natural, bun, ce poate fi baut cu apa plata sau minerala, si daca este prea cald afara se pot adauga si niste cuburi de gheata.

Se spune ca siropul din flori de salcam nu este doar delicios, am citit ca are si o multime de beneficii pentru organism.

Florile de salcam au uleiuri volatile, ulei eteric, taninuri si substante minetrale ce ajuta la tratarea insmoniei, a afectiunilor genitale, calmeaza tusea, combate depresie si astenia de primavara.

Dar acest sirop de flori de salcam poate fi consumat pentru placerea gustului, pentru aroma si parfumul lui.

Eu am baut limonada din flori de salcam acum 2 ani pe malul Dunarii, la conacul lui Mircea Dinescu.

Mi-a placut mult, asa ca anul trecut mi-am facut si eu siropul meu de proba, iar anul acesta va arat cum puteti sa faceti si voi siropul acesta.

Alte retete de siropuri si nectaruri naturale, facute in casa, fara chimicale, puteti face inspirandu-va din retetele pregatite de mine (apasati pe titlul retetei dorite si veti fi redirectionati catre aceasta):

1.1. socata

1.2. sirop de rubarba

1.3 sirop natural de coacaze rosii

1.4. sirop de menta

1.5 nectar de caise

Va las acum sa vedeti de ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru siropul din flori de salcam.

INGREDIENTE:

600 g flori de salcam

1.2 kg zahar

1.2 l apa

sucul de la 1 lamaie

PREPARARE:

Florile curatate de frunzulite si codite se pun intr-un vas cu apa, pentru ca praful sa se lase la fund. Dupa 30 minute, se scot din vas si se mai clatesc inca o data in acest mod.

Urmeaza prima etapa a pregatirii siropului de flori de salcam. Am pus la fiert 800 ml apa si am adaugat florile in aceasta apa. Au fiert impreuna cateva minute (in jur de 10-15 minute). Le-am acoperit si le-am lasat astfel peste noapte (mai mult de 12 ore).

Etapa a doua pentru pregatirea siropului de flori de salcam: A doua zi am pus 400 ml de apa cu zahar la fiert.

Din momentul in care a s-a topit zaharul am mai lasat pe foc inca 3-4 minute, la foc foarte mic.

Am strecurat ceaiul din flori de salcam prin tifon si am stors florile foarte bine (in ele se afla toata aroma si parfumul florilor).

Lichidul obtinut l-am turnat peste siropul de zahar. Am adaugat si sucul de lamaie si am lasat ca totul sa fiarba pana a scazut la aproape jumatate.

Am turnat siropul fierbinte in sticle sterilizate, le-am sigilat si le-am acoperit cu o patura groasa. S-au racit incet in urmatorele 24 h.

Pot fi pastrate astfel timp de 30 zile in loc racoros.

Daca vreti sa pastrati siropul un timp indelungat atunci puneti sticlutele intr-o oala cu apa, cu un prosop pe fundul ei si le fierbeti la foc mic timp de  30 minute din momentul in care a dat in clocot.

Le lasati sa se raceasca acoperite cu o patura si in acest caz. In acest mod puteti pastra sticlele in loc rece pana in mijlocul iernii.

Daca vreti sa vedeti si alte retete pregatite de mine in varianta simpla si usoara va invit sa va abonati la canalul meu de  You Tube si sa apasati clopotelul ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Va las aici o prajitura de sezon.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *