fbpx

RETETE RECENTE

SIROP NATURAL DIN FLORI DE SALCAM

May 10, 2019 | CATEGORIA

 

Sirop natural din flori de salcam, fara conservanti, parfumat si aromat ca florile salcamului, poate fi consumat proaspat, dar poate fi si pastrat pentru a te bucura de aromele acestui sfarsit de primavara cand se instaleaza toamna, sau chiar pe arsita dogoritoare a verii.

Primavara deja incep gospodinele pot incepe sa puna diverse conserve in camara: sirop(miere) de papadie, de soc, menta, capsuni, rubarba, apoi gemurile de sezon.

Siropul acesta se face usor, cu foarte putine ingrediente si mai ales ieftine. Am folosit flori de salcam, zahar, 1 lamaie si apa. Flori gasim peste tot: in padure, pe marginea drumurilor, in salcamul din fata blocului.

Florile de salcam nu le-am spalat sub jet de apa rece pentru a indeparta impuritatile si eventualele insecte, le-am pus intr-un vas. Veti citi mai jos cum am procedat.

Am desprins florile de pe codita, nu am folosit buchetul intreg. Veti observa ca exista o perioada de repaos de 12/24 ore in pregatirea acestui sirop. Florile vor macera in acest timp, lasandu-si aroma si parfumul in aceasta bautura. Florile dupa acerst interval de timp vor fi bine scurse prin presare cu o lingura, sau chiar intre maini. Scoatem cat putem de mult din ele. Siropul final va fi pus in sticle sterilizate in prealabil, in cuptor. Pot fi apoi fierte si acoperite cu o patura pe perioada racirii, pentru a tine cat mai mult in camara ( daca camara este un loc racoros), dar pot fi puse si in frigider pentru a fi consumate in urmatoarea saptamana.

Este un sirop natural, bun, ce poate fi baut cu apa plata sau minerala, si daca este prea cald afara se pot adauga si niste cuburi de gheata.

Se spune ca siropul din flori de salcam nu este doar delicios, am citit ca are si o multime de beneficii pentru organism.

Florile de salcam au uleiuri volatile, ulei eteric, taninuri si substante minetrale ce ajuta la tratarea insmoniei, a afectiunilor genitale, calmeaza tusea, combate depresie si astenia de primavara.

Dar siropul acesta poate fi consumat pentru placerea gustului, pentru aroma si parfumul lui.

Eu am baut limonada din flori de salcam acum 2 ani pe malul Dunarii, la conacul lui Mircea Dinescu. Mi-a placut mult, asa ca anul trecut mi-am facut si eu siropul meu de proba, iar anul acesta va arat cum puteti sa faceti si voi siropul acesta.

Va las acum sa vedeti de ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru siropul din flori de salcam.

INGREDIENTE:

600 g flori de salcam

1.2 kg zahar

1.2 l apa

sucul de la 1 lamaie

PREPARARE:

Florile curatate de frunzulite si codite se pun intr-un vas cu apa, pentru ca praful sa se lase la fund. Dupa 30 minute, se scot din vas si se mai clatesc inca o data in acest mod.

 

Am pus la fiert 800 ml apa si am adaugat florile in aceasta apa. Au fiert impreuna cateva minute (in jur de 10-15 minute). Le-am acoperit si le-am lasat astfel peste noapte (minim 12 ore).

 

A doua zi am pus 400 ml de apa cu zahar la fiert. Din momentul in care a s-a topit zaharul am mai lasat pe foc inca 3-4 minute, la foc foarte mic. Am strecurat ceaiul din flori de salcam prin tifon si am stors florile foarte bine (in ele se afla toata aroma si parfumul florilor). Lichidul obtinut l-am turnat peste siropul de zahar. Am adaugat si sucul de lamaie si am lasat ca totul sa fiarba pana a scazut la aproape jumatate.

 

Am turnat siropul fierbinte in sticle sterilizate, le-am sigilat si le-am acoperit cu o patura groasa. S-au racit incet in urmatorele 24 h. Pot fi pastrate astfel timp de 30 zile in loc racoros.

Daca vreti sa pastrati siropul un timp indelungat atunci punem sticlutele intr-o oala cu apa, cu un prosop pe fundul ei si le fierbem la foc mic timp de  30 minute din momentul in care a dat in clocot. Le lasam sa se raceasca acoperite cu o patura si in acest caz. Prin aceasta metoda putem pastra sticlele in loc rece pana in mijlocul iernii.

Daca vreti sa vedeti si alte retete pregatite de mine in varianta simpla si usoara va invit sa va abonati la canalul meu de  You Tube.

Va las aici o prajitura de sezon.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *