Sirop de rubarba

26 mai 2013Diva in Bucatarie

Sirop de rubarba. Sirop de rubarba facut in casa este extrem de gustos, cu o culoare roz superba, iar reteta simpla, rapida si usor de pregatit are nevoie doar de 3 ingrediente.

Sirop de rubarba facut in casa este extrem de gustos, cu o culoare roz superba, iar reteta simpla, rapida si usor de pregatit are nevoie doar de 3 ingrediente.

Acesta poate fi baut cu apa minerala sau plata, poate fi folosit in retete de cocktail, limonad sau smoothie.

M-am gandit sa pregatesc  sirop de rubarba pentru ca mi-au ramas cateva tije dupa ce am facut o prajitura simpla cu rubarba si bezea.

Rubarba este populara in zona Ardealului, dar in sud sau in zona Modovei ea a devenit cunoscuta abia dupa revolutie, dupa aparitia emisunilor culinare la televizor.

Tot dupa 1989 a inceput sa fie comercializata la inceput doar de hypermarketuri, apoi si de catre marile supermarketuri.

Imi place gustul acrisor al acesteia in prajituri. Prima oara am mancat-o acasa la sotul meu, intr-o reteta de prajitura simpla, apoi am baut un compot delicios de rubarba.

De atunci am tot pregatit si experimentat o multime de retete. Le-am strans pe toate intr-o colectie pe care o puteti citi daca apasati aici.

Veti gasi retete de prajituri, cheesecake, un minunat crumble, placinte, chec. Toate sunt delicioase asa ca sper ca le veti incerca.

Am citit ca soiul cel mai popular de rubarba din Europa este unul in perioada Angliei victoriene, cand a fost adus special la incoronarea reginei Victoria.

Acesta a devenit rapid indragit, fiind mult mai usor de cultivat decat soiurile anterioare.

Se cultiva si se pare ca ii merge mult mai bine in zonele mai reci. Am si eu o tufa foarte mare in gradina si a rezistat in timp pentru ca sta mai mult la umbra.

Rubarba este cunoscuta si sub denumirea de rabarbar, rabarbura, revent.

Cateva sfaturi legate de rubarba:

  • 1. cumparati rubarba cu tulpini ferme, de culoare roz stralucitoare
  • 2. cu cat culoarea este mai intensa cu atat siropul de rubarba va fi mai frumos colorat.
  • 3. folositi doar tulpinile plantei, niciodata frunzele!

Abia astept sa il guste si prietenele mele azi. Le astept cu un brownie cu Guinness si sirop de rubarba.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru sirop de rubarba:

INGREDIENTE:
(pentru 200 ml sirop)

600 g rubarba

250 g zahar

350 ml apa

cateva picaturi lamaie – optional

PREPARARE:

Pentru a pregati sirop de rubarba am pastrat tulpinile cele mai intens colorate.

Le-am spalat si curatat, le-am taiat in fasii de marime medie, apoi le-am pus la fiert la foc mediu.

sirop-de-rubarba-1

Cand  apa a dat in clocot am redus focul  la mic si am lasat sa fiarba in jur de 10 minute, pana cand tulpinile de rubarba au devenit foarte moi.

In acel moment am luat vasul de pe foc si am strecurat lichidul printr-o sita deasa captusita cu tifon.

In momentul in care am terminat aceasta operatiune am luat o lingura si apasat rubarba pentru a stoarce maximul de lichid  pe care il continea.

sirop-de-rubarba-2

Am pus zaharul in sucul strecura, apoi l-am pus la fiert, la foc mic.

L-am lasat sa fiarba pana in momentul in care siropul a inceput sa se ingroase, avand consistenta mai lejera decat cea a mierii de albine care curge.

In acest moment se pot pune cateva picaturi de suc de lamaie ce vor ajuta la pastrarea culorii frumoaser. Se mai lasa cateva secunde pe foc, apoi se indeparteaza si se strecoara iar prin sita cu tifon.
Poate fi pastrat intr-un recipient din sticla  in frigider pana la maxim 2 saptamani.

sirop-de-rubarba

Siropul de rubarba este extrem de delicios si racoritor. Gustul dulce-acrisor o sa va cucereasca cu siguranta.

Daca vreti sa pastrati sirop de rubarba pentru iarna il puneti in sticle se se inchid ermetic, apoi le fierbeti intr-o oala mare pe fundul careia puneti un prosop. Aveti grija ca sticlele sa nu se lipeasca intre ele. Puteti si intre sticle carpe sau ziare. Apa trebuie sa ajunga pana la nivelul lichidului din sticle. Fierbeti 30 minute de cand apa da in clocot la foc foarte mic. Lasati sa se raceasca in apa fierbinte 2 ore, apoi sub o patura timp de 24 ore. Le pastrati in loc racoros, la intuneric.

Sper ca reteta mea o sa fie de folos si daca o veti incerca imi veti trimite o poza.

Daca distribuiti reteta aveti multumimirile mele anticipate.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Un concentrat ce poate fi savurat la pahar, dar si util la insiroparea blaturilor, in plus, are o culoare diafana !

      1. Si la Lidl este rubarba,eu de acolo am luat.Trebuie sa va uitati bine ca este pusa intr-un colt ascunsa bine,era sa trec si sa nu o vad.Acum fac sirop.

  2. eu am preparat nefiert in blendar far zahar si e cat se poate de bun si cred mai eficace….
    multumesc pentru idee am avut de unde sa ma inspir…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *