Covrigi turcesti cu susan – simit
Covrigi turcesti cu susan – simit. Reteta de covrigi deliciosi, pufosi, foarte usor de pregatit.
Covrigi turcesti cu susan – reteta de covrigi deliciosi, pufosi si foarte usor de pregatit.
Se numesc Simit si pot fi gasiti la fiecare colt de strada in Istanbul.
Vanzatorii ambulanti imbie localnicii si turistii sa isi potolesti foamea cu acest covrig pufos si foarte gustos. Sunt usor crocanti la exterior, dar foarte pufosi in interior.
Covrigii turcesti cu susan pot fi facuti de oricine acasa.
Cei care au fost in Istanbul sigur s-au indragostit de mancarea buna, iar micul dejun la orice hotel are acesti covrigi pe masa.
Ii mancam simpli, dar pot insoti o bucata de branza, rosii, masline, o omleta turceasca cu legume (menemen), cilbir – oua posate turcesti in sos de iaurt cu usturoi, airan, o cafea sau un ceai turcesc.
Noi ne-am bucurat simturile in toamna trecuta, cand am fost la Istanbul de ziua sotului meu.
Mi-am propus sa ii fac imediat cum am revenit, asa am si facut, doar ca nu am apucat sa ii pozez.
Azi am profitat de faptul ca eram singura acasa si pot sa va arat cum fac eu acesti covrigi pufosi imbracati in crusta de susan.
Covrigii acestia ii gasim in tot imperiul Otoman, dar si in Orientul Mijlociu. Produsele de patiserie turcesti sunt savuroase si se pregatesc usor chiar si acasa.
Daca va intrebati cum se lipesc aceste seminte de susan atat de bine de covrigi.
Veti descoperi in explicatiile de mai jos faptul ca un lichid dulce este responsabil pentru aceasta prezentare frumoasa.
Covrigii turcesti cu susan – simit– pot fi doar cercuri simple, dar cei care au rabdare pot rasuci aluatul.
Este mai frumusel, dar cred ca importanta este textura, un aluat pufos care se rupe in fasii.
Cei care iubesc painea si adora sa se joace cu aluatul dospit vor descoperi in aceasta reteta una din cele mai simple si mai usoare retete de covrigi.
Acestia nu au nevoie de fierbere in prealabil, inainte de a fi copti, asa cum sunt celebrii covrigi nemtesti – pretzels.
Este o reteta ieftina. Am folosit doar faina, sare, zahar, drojdie si putin ulei.
Semintele de susan nu sunt nici acestea foarte scumpe, iar melasa poate fi inlocuita de miere de albine.
Tehnica de preparare a aluatului este banala. Trebuie sa framantam un aluat de paine pret de cateva minte, apoi il lasam sa creasca.
Pentru a obtine covrigi de aceeasi marime folosim un cantar de bucatarie si o masura fixa pentru lungimea snurului de aluat.
Semintele de susan nu se folosesc crude.
Eu le-am pus intr-o tigaie incinsa si le-am prajit la foc foarte mic, amestecand continu in tigaie, dar pot fi prajite si in cuptor, cu grija sa nu se arda.
Trebuie sa fie doar usor aurii.
Simit – covrigii turcesti cu susan pot fi pastrati intr-o cutie inchisa ermetic infasurati intr-un prosop de bucatarie din bumbac sau intr-o punga de plastic.
Ii pastram in jur de 2-3 zile. Nu au conservanti, asa ca dupa aceasta data isi pierd gustul si prospetimea.
Dar zau, cine poate pastra asa covrigi buni mai mult de 24 ore? Ii putem transforma in sandwich pentru scoala sau birou.
Eu m-as intoarce in Istanbul de ziua mea, dar se pare ca ai mei ar vrea sa mergem in alta parte. Un lucru este sigur: din orice vacanta ma intorc cu idei noi pentru voi.
Acum va las sa vedeti de ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru Simit – covrigi turcesti cu seminte de susan:
Ingrediente covrigi turcesti – simit:
500 g faina
6 g drojdie uscata sau 15 g drojdie proaspata
250 ml apa calduta
30 ml ulei
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
Pentru tapetare:
150 ml apa / lapte/ ceai
2 linguri miere de albine /melasa
150 g seminte de susan
Mod de preparare covrigi turcesti – simit:
Pentru inceput las modul de preparare in format video.
Iata si explicatiile scrise:
Am pus intr-un bol drojdia cu zahar, o lingurita faina si 50 ml apa calduta. Dupa 10 minute am turnat-o peste faina, am daugat restul de apa si am inceput sa framant aluatul. Am adaugat sarea, apoi am incorporat uleiul.
Am framantat pana in momentul in care aluatul nu s-a mai lipit de maini, apoi l-am acoperit cu o folie alimentara (lipita direct de aluat), iar peste castron am pus un stergar gros.
Am lasat aluatul timp de o ora sa creasca, pana si-a dublat volumul. In acest timp am prajit semintele de susan, apoi am amestecat intr-un bol incapator apa cu mierea de albine, pana cand mierea s-a dizolvat.
Ideal ar fi fost sa folosesc melasa, dar nu am gasit sa cumpar.
Dupa ce aluatul a crescut frumos l-am cantarit si l-am impartit in 8 (am obtinut 8 bucati de aluat de 91 g/bucata).
Daca vreti sa faceti covrigi cu forma rasucita impartiti inca o data fiecare bucata in jumatate, astfel incat sa impletiti cele doua snururi obtinute sau indoiti snurul de aluat si il rasuciti.
In acest moment am dat drumul cuptorului la 220°C cu ventilatie.
Am rulat fiecare bucata pana am obtinut un snur cu lungimea de 30 cm. Am unit capetele, apoi l-am scaldat in apa cu miere pe ambele parti.
Am pus covrigul umezit in tigaia cu susan si l-am imbract bine cu acestea. Am pus in tava mare a cuptorului 4 covrigi.
Nu i-am inghesuit pentru ca au nevoie de spatiu sa creasca frumos. Am copt covrigii timp de 20 minute, apoi i-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
Nu am rezistat prea mult. Miros bine, sunt pufosi si mega deliciosi.
Daca vreti sa vedeti si alte retete pregatite de mine in varianta simpla si usoara va invit sa va abonati la canalul de You Tube.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Iata cat de frumosi sunt covrigii pregatiti de Alexandra Onosa. Multumesc!
Multumesc, Cristina Brejan pentru poza!