fbpx

RETETE RECENTE

MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNATI

May 6, 2019 | CATEGORIA

Mancarea de fasole verde cu carnati in sos delicios de rosii este gustoasa, usor de pregatit si ieftina. O preagateam foarte des in perioada studentiei, cand imi asteptam colegii la mine acasa, ca sa invatam pentru sesiune. Incepeam dimineta si terminam seara, iar pauza faceam pentru masa si cafea. Aseara am vorbit cu un prieten bun, fostul meu coleg din facultate. Era pentru mine mai mult decat un frate, iar acum locuieste la o distanta mare, pe un fus orar de -10 ore. Imi este dor de el, asa ca mancarea asta este cumva o amintire cu dedicatie.

Imi placea si pentru faptul ca se facea foarte repede. Si ma bucuram cand vedeam farfuriile golite de parca erau spalate. Sosul era intins cu paine pana ramanea farfuria curata. Mi-ar placea sa retraiesc acea perioada, cand singura mea grija era sa iau nota buna, desi la anumite materii ma multumeam si cu o nota de trecere. Am terminat o facultate tehnica, in care fetele erau privite cam ciudat de anumiti profesori. Nu am inteles niciodata de o profesoara se poarta mai urat cu fetele pe motiv ca ele nu pot intelege cum functioneaza masinile, atat timp cat ea preda la o astfel de catedra. Pana la urma nu am profesat nici macar o zi ca inginer de roboti industriali (desi am terminat cu o medie buna), caci in ultimul an de studentie mi-am descoperit pasiunea pentru jobul si locul in care ma angajasem.

In acea perioada avem fasole congelata din gradina matusii mele, iar vara o foloseam pe cea proaspata, cumparata din piata Minis sau de la Obor.

Mancarea de fasole verde cu carnati este acea mancare simpla pe care o iubesti din prima. Carnatii pot fi inlocuiti cu carne de porc, pulpe de pui sau iepure.

Un singur lucru am schimbat in mancarea mea. Pe vremuri foloseam apa, iar acum prefer sa pregatesc supa special pentru astfel de mancaruri. Supa o portionez si o pastrez in pungi sau sticle de plastic in congelator. Scriu pe fiecare punga (sau lipesc o eticheta) cati ml am pus, ca sa stiu ce cantitate pot sa folosesc. Este mult mai buna mancarea ce are ca baza lichida o supa. Are din start gustul mai bun.

In mancarea pregatita acum am pus fasole verde congelata din magazin. Pe a mea am terminat-o inca din decembrie. Fasolea verde congelata cumparata este oparita in apa clocotita si apoi pusa in apa cu gheata, ceea ce ii asigura pastrarea unei culori frumoase, dar si a texturii corecte. Din acest motiv nu are nevoie de un timp mare de gatire. In aproximativ 25-30 de minute mancarea de fasole verde cu carnati este gata.

Alte retete cu fasole verde pregatite de mine si apreciate de cei care le-au incercat veti gasi in colectia de retete cu fasole verde/pastai.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru mancarea de fasole verde cu carnati:

INGREDIENTE:

600 g fasole verde

3-4 linguri ulei + ulei pentru prajit carnatii

1 ceapa mare

1 morcov maricel

1 felie radacina telina rasa (aproximativ 2 linguri telina rasa fin)

600 ml supa pui – calda

100 ml vin alb

500 g carnati mai grosi (carnati Trandafir)

sare

piper

1 lingurita zahar

3 catei usturoi pisati

1 varf cutit scortisoara

1 varf cutit nucsoara

1/2 lingurita oregano uscat

150 ml suc rosii

1 lingurita bulion

1/2 lingurita faina (optional) sau amidon

1/2 legatura marar

PREPARARE:

Am incins intr-o tigaie incapatoare uleiul, apoi am calit ceapa. Cand a devenit sticloasa am adaugat morcovul taiat rondele si telina rasa fin. Le-am calit impreuna pana cand morcovul a inceput sa se inmoaie.

Am taiat carnatii in bucati mai mari, I-am crestat pe o parte si i-am prajit pana s-au rumenit pe toate partile.

 

Am pus fasolea peste ceapa calita, si am soatat-o pret de 1-2 minute, apoi am stins totul cu vin. Inainte sa se evapore complet vinul am turnat supa calda.

 

Carnatii s-au prajit intre timp, asa ca I-am scos pe un servet de hartie. In vasul cu fasole verde am pus sucul gros de rosii (pasata), bulionul, zahar, usturoi, oregano, sare, piper, scortisoara, nucsoara si o lingurita de faina(sau amidon) si am  amestecat pentru ca totul sa se omogenizeze. Eu folosesc faina sau amidon pentru ca imi place ca sosul sa aiba o oarecare consistenta. Nu este obligatorie, asa ca daca nu va place nu puneti. procedeul corect de gatire este ca faina/amidonul sa fie desfacute in putin lichid inainte de a fi puse in oala, eu l-am  pus aici strict pentru poza.

 

Am pus si carnatii, am acoperit cu un capac si am lasat la foc mic spre mediu timp de 10 minute. Am amestecat din cand in cand  (maxim de 2 ori). Nu are nevoie de un timp mai mare de gatire, caci riscam sa avem o fasole terciuita.

In momentul in care mancarea a fost gata am luat-o de pe foc si am adaugat mararul tocat marunt.

   

Mancarea de fasole verde cu carnati este buna calda, proaspat facuta.

Va invit sa imi urmariti retetele si pe canalul de You Tube. Puteti sa va abonati aici.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre si altora, va invit pe grupul Gatesc cu Prietenii.

Comentarii

  • Gabriel

    Se spune că memoriile olfactive sunt cele mai trainice. O mâncare așa bună face cât o nuvelă de amintiri.
    Nu știu ce este mai bun: blogul sau rețeta.
    Iată un site, (o divă) care se ocupă nu doar de bunăstarea noastră gastronomică dar și de cea sufletească. After such a nice trip down “Memory Lane” I only want to rush and cook “Fasole verde cu cârnați” Yumm!
    Mulțumesc mult pentru rețetă și pentru amintiri.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *