Menemen omleta turceasca
Menemen, reteta omleta turceasca.
Menemen este omleta traditionala turceasca – papara cu legume in stil turcesc, aromata si cremoasa -oua turcesti cu rosii si ardei – Mic dejun traditional turcesc.
Reteta clasica contine oua, ardei verde iute (mai lung) si rosii. Cei care nu mananca picant (ca mine) inlocuiesc o parte din ardeiul iute cu ardei dulce.
Exista mai multe versiuni ale retetei de menemen: unele contin si ceapa, branza, carnati (devenind fel principal la pranz sau cina).
Orice ar contine in plus aceasta trebuie sa fie suculenta, aromata, simpla dar foarte gustoasa.
Daca iti place Shakshuka, aceasta reteta va fi pe gustul tau, chiar daca condimentele folosite difera!
Am vazut in vastul online romanesc reteta de menemen ca o omleta clasica cu bucati de rosii si ardei prin ea.
Total gresit! Compozitia si textura menemen nu arata ca o omleta clasica!
Este mai moale, mai zemoasa de la sucul rosiilor si mai colorata.
Rosiile curatate de coaja se gatesc pana lichidul lasat de acestea se ingroasa, iar ouale se gatesc in acest sos de rosii.
Modul de preparare seamana destul de mult cu reteta de piperchi targasiti.
In restaurantele din Turcia este servit in tigai metalice cu un cos mare de paine alaturi, aceasta devenind ustensila cu care se culege omleta din tigaie, furculitele nefiind folosite.
Alte retete de oua cu rosii:
- 1. Oua in sos de rosii – reteta italiana de uovo in purgatorio
- 2. Omleta chinezeasca cu rosii
- 3. Shakshuka
- 4. Omleta cu rosii
In alta ordine de idei se foloseste ardei iute – ardei iuti lungi, de un verde mai deschis.
Daca nu sunteti consumatori de mancare picanta puteti pune ardei dulce.
Mai multe retete de omleta gasesti daca apesi pe acest link.
Acest menemen este grozav la micul dejun. Este o omleta savuroasa, aromata, simpla si usor de facut.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de menemen.
Ingrediente:
(pentru 2 persoane)
3 oua mari
2 linguri ulei
1 ardei iute mare
OPTIONAL 1 ceapa mica, 1/2 ardei gras verde mic, 1/2 ardei gras galben mic
3 rosii medii spre mari bine coapte
sare
piper proaspat macinat
Cum se face:
Puneti apa la fiert. Crestati rosiile in cruce in varf. Cand apa da in clocot puneti rosiile pentru 30-40 secunde apoi le scoateti si le curatati pielitele.
Daca sunt foarte coapte se pot indeparta pielitele si fara acest procedeu. Daca rosiile nu lasa mult suc puteti adauga 100-150 ml suc de rosii si 1/2 lingurita de zahar.
Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti ardeiul iute . Daca folositi ceapa o sotati pana se inmoaie, apoi adaugati ardeii (iuti sau dulci).
Adaugati rosiile decojite si tocate. Lasati la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand sunt facute si acestea.
Daca rosiile nu sunt zemoase adaugati suc de rosii si putin zahar.
Adaugati ouale intregi sau batute cu sare si piper proaspat macinat.
Lasati flacara la foc mic amestecati in tigaie cat de des puteti astfel incat sa nu se lipeasca ouale si sa se formeze bucati mari de omleta.
Luati de pe foc cand ouale sunt bine inchegate, dar aveti inca zeama de rosii in tigaie.
Asa cum am scris si mai sus, omleta este suculenta!
Menemen se mananca imediat, folosind painea direct in tigaie (sau in farfurie) pe post de furculita.
Pofta buna!
Iata si prima poza a retetei pregatita in 2015.
Atunci a iesit o idee mai uscata, caci nu am avut rosii foarte zemoase si nu stiam ca ar trebui adaugat suc de rosii.
Dar, asa cum se observa, nu arata a omleta clasica!
In aceasta reteta am pus cateva felii de ardei grasi colorati si ceapa. Asa cum am scris mai sus, exista mai multe retete, dar toate sunt suculente!
Reteta am pregatit-o pentru proiectul #TheFoodConnection , pornit la sugestia Oanei de la Savori Urbane.
In aceasta luna retetele din Turcia vor fi vedete, iar gazda propunerilor celor bloggeri culinari va fi gazduita de Simplu si bun.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.
Seamana cu lecso, sau cum ii spune, un preparat unguresc.. soacra mea il face, ea fiind din Oradea 🙂 Deci stiu ca-i bun, asa ca cer o portie!!
sigur!!!
Lecso este un felvde ghiveci ju e cu ou!!
Mama o facea din totdeauna si era romaneasca 100%. Omleta cu legume/ Recomand si putin usturoi verde.
Nu prea ti-a placut istoria
EXCELENT ! Multumesc de reteta. Promit sa o fac. Imi plac mult si omletele spaniolesti. De dovlecel ( tortilla de calabacin ), de vinete ( tortilla de berenjena si , ce- a mai cunoscuta si preferata mea , omleta de cartofi ( tortilla de patata) .
Dar acum e randul sa fac menemenul :)) 👍
imi place foarte mult! Am mancat prima data cand am fost la Istanbul si de atunci il prepar si eu.
da, chiar este buna.
Sunt foarte incantata ca am gasit reteta si ingredientele pentru menemen asa zisa omleta turceasca. O voi face si va voi spune daca a fost delicioasa ca-n filmele turcesti.Multumesc.
Eu fac mai mereu vara ! Dar nu stiam ca este turceasca ! Gătim românește aceasta omleta din moşi strămoși !
Ati uitat de morcov!
Se face din moși strămoși,peste tot în Balcania
Nu va contrazic
Lecso nu are ou. Ceva foarte asemănător cu menemen este piperada (chiperchi). Se făcea când veneai de la muncă grea și te grăbeai să mănânci. Ceapă, ardei (mult), roșii și la sfârșit ouăle bătute. Se amesteca, oul se gătea de la căldura tocanei de ardei. Alături o telemea bună de oaie sau capră. Și mămăligă sau pâine proaspătă de țară!
Si noi facem chiperchi dar noi ii spunem piperchi …si este de origine machidoneasca .adevarat da ca este asemanantoare cu aceasta omleta.
Culmea , mananc „menemen” de cand eram mica , fara sa stiu ca originea preparatului este una turceasca !!!
sunt multe retete in bucataria noastra imprumutate, dar acest lucru mi se pare un lucru foarte bun
Cate oua la ingredientele mentionate in reteta?
scrie chiar sub INGREDIENTE: 3 oua. 🙂
Eu fac asta de ani.Era mancarea noastra favorita : rapid de preparat si super delicioasa. Nu stiam de menem.Mi-a venit mie odata in cap sa fac omleta cu rosii si alte legume.Am facut-o si cu mult piper