fbpx

RETETE RECENTE

PIPERCHI TARGASITI – MANCARE TRADITIONALA AROMANA

July 17, 2020 | CATEGORIA

Piperchi targasiti (Piperchi țârgâsiti) – mancare traditionala aromana / macedoneanatocanita de ardei cu rosii si branza sarata, cu sos ingrosat cu oua – este una din cele mai savuroase retete de vara, usor si rapid de pregatit.

Daca ati ajuns in Dobrogea probabil v-ati rasfatat cu tradionalele placinte cu branza, praz, stevie sau spanac. Aromanii (machedonii) sunt experti in astfel de placinte cu foi subtiri pe care le-as manca dimineata, la pranz sau la cina.

Daca vreti sa va inspirati va sugerez sa incercati retetele pe care le-am pregatit avand ca inspiratie bucataria macedoneana:  burek cu branza, placinta cu branza si spanac sau tarta cu spanac si branza.

Bucataria aromana/macedoneana este mai putin cunoscuta la noi in tara, dar daca ajungeti la mare sau oriunde in Dobrogea este posibil sa intalniti si preparate din aceasta bucatarie simpla, dar foarte gustoasa.

Printre retetele tradionale ale acestora se afla si aceasta reteta de ardei prajiti cu rosii si branza. Este un fel de tocana de ardei prajiti in tigaie. Ce imi place cel mai mult la aceasta reteta este faptul ca nu  are nevoie de ceapa prajita, devenind astfel o reteta mai dietetica.

Piperchi targasiti este una din cele mai simple retete, dar este atat de gustoasa incat o sa va indragostiti de ea.

Se face extrem de usor, dar pentru un gust bun trebuie sa aveti grija sa folositi ingrediente de calitate. Legumele trebuie sa fie proaspete. Ardeii fie ca sunt grasi, fie ca vor fi kapia, trebuie sa fie fermi. Rosiile coapte si dulci sunt esentiale. Daca veti pregati iarna aceasta reteta puteti sa folositi pulpa de rosii din conserva sau suc gros de rosii.

Aceasta mancare de ardei prajiti cu rosii si branza mi se pare ca este un fel de sinonim al verii. Pentru noi, romanii in general, vara inseamna rosii cu branza. Iar rosiile cele mai parfumate si mai gustoase, pline de zeama, le gasesti doar vara.

Pentru a pregati piperchi targasiti am avut indicatiile vecinului meu de casa, tatal prietenei mele Georgiana pe care ati vazut-o in live-urile de pe facebook. Mi-a explicat ca sosul trebuie ingrosat cu oua, dar nu trebuie sa arata ca o omleta.

Informatia aceasta era cea mai importanta, pentru ca am vazut pe internet poze cu oul transformat in omleta si nu eram sigura ca asa trebuie sa fie.

Ei bine, pentru a obtine piperchi targasiti cu sos gros aveti nevoie de sosul rosiilor foarte coapte sau pulpa de rosii din conserva. Cand adaugati ouale batute in prealabil amestecati foarte rapid, astfel incat oul sa nu apuce sa se coaguleze.

Am fost tare bucuroasa cand Papu mi-a spus ca reteta mi-a iesit exact asa cum o pregatea si bunica lui.

Si ai mei au fost incantati de reteta. Au lasat farfuriile curate, caci au sters cu paine si ultimile picaturi de sos.

Alte retete cu ardei pregatite de mine: peperonata, ardei copti cu smantana si usturoi, ardei copti umpluti cu feta.

Acestea fiind spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru piperchi targasiti explicat pas cu pas cu poze:

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

900 g ardei gras sau kapia

600 g rosii foarte coapte si zemoase

200 g telemea de oi

3 oua

sare

piper

50 ml ulei

PREPARARE:

Am profitat de legumele proaspat culese pe care le-am primit de la un prieten drag. Rosia mare, singura, cantarea 500g si era atat de coapta incat i-am indeparat foarte usor coaja. Rosiile mai mici au ramas cu coaja, caci nu este obligatoriu sa o indeparati.

Pentru inceput am spalat si curatat ardeii, apoi i-am taiat in bucati potrivit de mari. Am incins uleiul intr-o tigaie incapatoare, cu pereti inalti si am pus ardeii sa se caleasca. Am presarat sare si am pus un capac. Am amestecat din cand in cand.

In acest timp am curatat rosia de coaja, apoi le-am taiat pe toate in felii sau cuburi. Am ras si branza de oaie, dar puteti folosi orice tip de telemea va place. Daca vreti sa simtiti branza mai intens puteti doar sa o sfaramati cu mana, o parte din ra se va topi in sosul de piperchi targasiti.

Am presarat piper, am amestecat si am pus capacul. Am lasat sa se gateasca timp de 10 minute, la foc mic, timp in care am amestecat din cand in cand in tigaie.  In acest timp pulpa de rosii se transforma in sos, impreuna cu sucul lasat de acestea. Am spart ouale intr-un bol, apoi le-am pus peste sucul lasat de rosii si am amestecat foarte repede, astfel incat ouale sa nu se coaguleze. Acestea vor ajuta sosul sa se ingroase. Dupa aproximativ 1 minut, poate chiar 2 minute, am pus branza in tigaie, dar am pastrat putina si pentru a presara in farfurii.

In acest moment am luat de pe foc. Am impartit in farfurii, am presarat branza, apoi am mancat cu mare pofta.

Asta va doresc si voua!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *