Ardei copti cu smantana si usturoi
Ardei copti cu smantana si usturoi
Ardei copti cu smantana si usturoi
Reteta de ardei copti cu smantana este o reteta traditionala romaneasca, simpla si usor de preparat, foarte gustoasa. Mancarea pune in valoare dulceata ardeilor copti combinata cu textura cremoasa a smantanii.
Mancarea de ardei copti cu smantana si usturoi este perfecta pentru vara pana toamna tarziu, dar merge si iarna, cu ardei copti pastrati in congelator sau in borcan, in suc propriu.
Amintirile din copilaria mea cu mancarea de ardei copti cu smantana si usturoi sunt legate de fratele meu, care nu era mare amator, asa ca tatal meu manca si portia lui.
Cred ca era singura mancare pe care eu o mancam cu pofta si fratele meu o refuza.
Sfaturi
- Pentru a obtine o mancare gustoasa de ardei copti cu smantana si usturoi incercati sa coaceti ardeii doar pe plita sau pe gratar, nu la cuptor.
- Aroma si mirosul ardeilor copti pe flacara nu se compara cu nimic.
- Folositi smantana grasa pentru un gust bun.
Ardeii copti in cuptor par fazi, fara arome si prea flescaiti. La cuptor merg insa ardeii umpluti cu branza feta, reteta greceasca foarte gustoasa, pe care o puteti vedea aici, ardei umpluti cu carne sau cei de post.
Din ardeii copti puteti face o salata buna, ce merge langa salata de vinete sau fripturi, iar de la soacra mea am invatat sa fac o reteta de tocanita ungureasca de ardei copti.
Imi plac ardeii copti foarte mult si am grija sa ii pastrez in congelator sau in borcane.
Alte retete cu ardei copti
Ardeii copti cu smantana si usturoi sunt deliciosi, iar aceasta mancare este cea mai banala si mai delicioasa reteta pe care v-o propun.
Cum se coc si se curata ardeii
Profitati de momentul in care faceti gratar si aruncati cativa ardei kapia in plus pe foc.
Ii veti curata foarte usor daca ii puneti dupa coacere intr-un vas incapator, aruncati niste sare peste ei, apoi ii acoperiti cu un prosop sau un capac.
Se va forma condens ce va ajuta curatarea ardeilor foarte usor.
Eu am folosit in aceasta reteta smantana pentru gatit, dar mama imi povestea ca nu exista asa ceva pe vremuri.
Ea facea ardei copti cu smantana si usturoi folosind smantana grasa (adesea primita de la tara) si lapte in proportii egale: 100 g smantana si 100 ml lapte. Fiind gatite cu faina acestea nu se branzeau pe foc.
Ca sa fiu sincera nu imi aduc aminte acest amanunt, retin doar graba si pofta cu care mancam.
Sper ca v-am facut si voua pofta, asa ca va lsa mai jos lista de ingrediente si modul de prepapare pentru ardei copti cu smantana si usturoi:
Ingrediente:
(3 portii)
850-900 g ardei kapia
1 ceapa medie
2 linguri ulei
1 lingurita unt
sare
piper
1 fir cimbru
2 catei usturoi mari
1 lingurita varfuita faina
100 ml apa calda
200 ml smantana pentru gatit – minim 30%grasime (crema de soia sau crema de orez daca tineti post)
1/4 legatura patrunjel verde
Mod de preparare:
Va las pentru inceput reteta in format video, dar aveti si explicatiile scrise mai jos:
Coacere ardei
Am copt ardeii pe gratar, pe flacara.
Cand au fost copti uniform, pe toate partile I-am mutat intr-un vas, am presarat sare peste ei.
I-am acoperit cu un prosop.
Peste 5-10 minute se curata foarte usor de coaja arsa.
Am indepartat cotoarele si samburii, apoi I-am taiat pe lungim in fasii late cam cat un deget.
Apoi fasiile le-am taiat inca o data in jumatate pe lungime, astfel incat sa fie usor de mancat.
Calire ceapa
Intr-o tigaie am incins uleiul cu o lingurita unt.
Am calit ceapa tocata marunt pana cand s-a inmuiat si a devenit sticloasa.
Am pus un capac si am lasat-o in jur de 5 minute, dar am si amestecat din cand in cand.
Am presarat o lingura de faina, am amestecat pana aceasta a acoperit ceapa si s-a calit usor, apoi am pus fasiile de ardei si o crenguta de cimbru.
Adaugare ardei
Am sotat ardeii putin, apoi am pus 100 ml apa calda (poate fi inlocuita cu supa clara de pui).
Am acoperit cu un capac si am lasat la foc mic in jur de 5 minute.
Cand ma grabesc foarte tare torn apa direct peste ceapa si adaug apoi ardeii copti.
Acestia fiind proaspat copti au oricum un parfum si un gust perfect pentru aceasta mancare.
Adaugare smantana
Dupa acest interval de timp am adaugat 2 catei de usturoi mari dati prin presa, sare, piper proaspat macinat si 200 ml smantana pentru gatit.
Am lasat sa mai dea in cateva clocote, amestecand destul de des.
Cand sosul a capat consistenta , s-a ingrosat putin, luam de pe foc si presaram patrunjelul verde tocat
Mancarea de ardei copti cu smantana si usturoi se mananca imediat, cu mamaliga sau paine – cum va place.
Este tare gustoasa asa ca va invit si pe voi sa incercati sa pregatiti ardei copti cu smantana si usturoi si sa imi trimiteti o poza.
Va invit sa urmariti si alte retete la fel de simple si rapide pregatite pe canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram, aici.
Reteta am postat-o in stories pas cu pas video.
Daca va place sa impartasiti retetele voastre si altora va invit in Grupul Gatesc cu Prietenii
Sunt impresionata de zecile de reactii pe care le-am primit pe Instagram dupa postarea retetei.
Multumiri speciale am pentru Alexandra Onosa care a fost foarte draguta si mi-a trimis si o poza superba cu reteta pregatita:
Cei mai buni
Deliciu!
Multumesc!
Merge și cu aripioare de pui ?
puteti pune aripioare de pui langa acesti ardei.
Arata bine
multumesc!
Suuuper buni! Tocmai ce am terminat de mâncat, eu ii ador, in fiecare an când e sezonul fac ardei cu smântână și cuamaliga calda. Sper sa nu îmi fie rău😁🤭
Ma bucur ca iti plac!
Grazie, f gustoși!
multumesc!