fbpx

RETETE RECENTE

PATE RUSTIC DIN FICATEI DE PUI

July 30, 2019 | CATEGORIA

Pate rustic din ficatei de pui, o reteta simpla de pate facut in casa, 100% naturala, fara conservanti. Pateul este gustos, cremos, aromat,  cu o textura fina, in care intalnim si bucatele de masline sau ardei copt, ce aduc un plus de savoare.

Am invatat sa pregatesc pate din ficatei de pui undeva in jurul varstei de 18 ani. In acea perioada nu imi placea absolut deloc ficatul.

Mama a incercat sa ma imprieteneasca cu acesta si m-a rugat sa o ajut sa pregateasca pate de ficat. A invocat ca este prea obosita si am pregatit aproape singura reteta, urmand indicatiile ei. La final m-a rugat sa gust sa ii spun daca mai are nevoie de sare sau unt si am avut o surpriza extrem de placuta. Pasta aceea fina si cremoasa era tare, tare buna.

De atunci am tot facut pate de casa cand am avut ocazia. Si toti cei care au gustat reteta de pate de ficat de pui au apreciat-o.

Ficatul de pui prajit sau pregatit la cuptor l-am mancat insa mult mai tarziu. Si, de am inceput sa il apreciez am facut cateva retete delicioase cu acesta. Le gasiti postate pe blog in aceasta colectie.

Reteta de baza invatata de la mama am modificat-o, adaugand cateva fasii de ardei kapia copt si 2 linguri de masline fara samburi feliate. Le-am tocat in cubulete mici si le-am ametecat cu pateul. Am obtinut un pate rustic de ficatei de pui gustos. M-am gandit sa il pun in paharele mici, individuale, astfel sa poata fi observate culorile frumoase ale tuturor componentelor finale.

Pentru a face un pate rustic din ficatei de pui trebuie sa folosim un unt foarte bun, cu grasime de peste 80%.

Este mai scump, dar acesta asigura calitatea, gustul extraordinar de bun. Daca sunteti atenti il puteti achizitiona la promotie, asa ca luati o cantitate mai mare sa va ajunga si pentru prajituri.

Pentru a face pate rustic din ficatei de pui fierb ficateii in alte cu boabe de piper si o frunza de dafin. Nu pun sare deloc in timpul fierberii. Ii ususca si ii intareste.

Asa cum probabil stiti deja, ficateii de pui pot lasa sange in timpul prepararii. Pentru a impiedica acest lucru ii puteti tine in apa rece cu cateva ore inainte, avand grija sa o schimbati de cateva ori.

Aroma finala a pateului rustic din ficatei de pui este data de coniac. Nu se foloseste cantitate mare, dar este importanta.

Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru pateul rustic din ficatei de pui.

INGREDIENTE:

500 g ficatei de pui

500 ml lapte

1 lingurita boabe de piper

1 frunza de dafin

1 ceapa mica

2 lingurite rase de sare

100 g unt moale pentru pate

2 galbenusuri fierte de consistenta tare

100 ml din zeama in care au fiert

30 ml coniac

2 linguri felii de masline

2 linguri ardei kapia copt tocat cubulete mici

Pentru decor:

100 g unt

Optional: frunze de salvie

PREPARARE:

Am pus ficateii sa stea in apa rece timp de 2 ore. In acest timp am schimbat apa de 4 ori. Dupa acest interval de timp am pus ficateii cu boabele de piper, frunza de dafin, o ceapa mica si laptele la fiert. Am scos untul din frigider, lasandu-l la temperatura camerei pana la momentul in care urmeaza sa fie folosit.

Cand s-au fiert ficateii si ceapa le-am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca totul. Am mutat ceapa si ficateii in mixerul vertical. Poate fi folosit si un robot sau un blender. Am adaugat sare, 2 galbenusuri fierte, 100 g unt taiat cuburi, 30 ml coniac, 100 ml din zeama in care au fiert si am pasat totul pana am obtinut o pasta fina si cremoasa.

Am adaugat maslinele si cubuletele de ardei copt, am amestecat cu o lingura pana s-a omogenizat compozitia, apoi am pus pateul in paharele mici.

Am topit 100 g unt si am lasat sa dea intr-un clocot. Am luat spuma si l-am lasat apoi in jur de 5 minute sa se raceasca, apoi l-am turnat peste pateul din paharele. Am pus si o frunza de salvie pentru ca decorul sa fie complet.

Am lasat paharele la frigider pana in momentul in care le-am mancat, dar va recomand sa nu depasiti 5 zile.

Sper ca o sa il incercati si voi. Este foarte bun.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *