fbpx

RETETE RECENTE

PEPERONATA – MANCARE ITALIANA DE ARDEI

March 13, 2020 | CATEGORIA

 

Peperonata este o mancare delicioasa din bucataria italiana ce poate fi mancata ca fel principal vegetarian/ de post, dar poate fi servita si pe post de aperitiv sau garnitura. Peperonata este un fel de tocanita sau ghiveci din ardei cu sos de rosii si ceapa, gatite la foc mic, toate fiind inabusite in ulei de masline.

Peperonata este gustoasa si se face foarte usor. Desi este o mancare pe care o pregatesc mai mult vara, cand ardeii sunt in sezon si au pret ceva mai mic, o fac din cand in cand si iarna cand mi se face dor de gustul acesteia.

M-am gandit ca va fi o reteta de post binevenita, daca se intampla sa nu stiti ce puteti sa mai gatiti. Reteta de peperonata este simpla. Ca mai toate retetele din bucataria italiana. Dar, ca orice lucru simplu si usor de pregatit, se intampla sa fie foarte savuroasa.

Reteta asemanatoare cu peperonata italiana este si cea a ungurilor – Lecso. Am pregatit si eu o varianta sanatoasa a acesteia, folosind o tigaie ce m-a ajutat sa gatesc fara ulei.

Bucataria Mediteraneana este plina de retete vegetariene, caci toate tarile ce inconjoara aceasta mare au retete care se bazeaza pe legume proaspete si ulei de masline. Pornind din Spania si continuand cu Franta, Croatia, Grecia si Turcia, pana la Liban si Israel, daca ati face o calatorie gastronomica veti gasi retete foarte gustoase vegetariene / vegane. Am sa va las aici cateva retete pregatite de mine, primele care imi vin in minte, din tarile pe care le-am enumerat:  Gazpacho (Spania), Ratatouille (Franta), Fava (Grecia), Imam BayildiMusaca libaneza vegetariana.

Mai multe retete vegetariene/ de post puteti gasi daca dati click pe acest link.

 

Daca vreti sa pregatiti peperonata atunci cumparati ardei din toate culorile. Nu doar ca arata mai frumos, dar iese si mai gustoasa.

Dupa ce spalati ardeii si ii curatati de cotoare si seminte ii veti felia, cu felii de mai groase de 7 mm- pana la 1 cm. Eu am taiat ceapa mai subtire, ca sa nu o vada fiul meu in mancare, dar va recomand sa o lasati si pe aceasta mai groasa.

Reteta clasica de peperonata nu prevede zahar, dar mai in sud, acesta este prezent in reteta, iar eu l-am adaugat. O prietena mi-a spus ca i-a fost servita la restaurant in Sicilia si cu cateva masline presarate in farfurie. Merge perfect si pe post de aperitiv, pusa pe o felie de paine cu maia.

Mi-e dor de vara, de gustul dulce al legumelor, de momente linistite si oameni fericiti, gata sa plece in vacante, de cinele cu prietenii pe terasa casei.

Acestea fiind spuse va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru peperonata – mancare italiana de ardei – reteta vegana/ de post.

 

INGREDIENTE:

800 g ardei gras in mai multe culori (rosii, galbeni si verzi)

1 ceapa rosie foarte mare sau 2 cepe medii (cca 250g)

6 linguri ulei masline

2 catei usturoi zdrobiti prin presa

sare

piper

optional: 1/2 lingurita zahar

 

PREPARARE:

Am tocat ceapa julienne, apoi am calit-o in uleiul incins. Puteti sa o feliati putin mai gros decat am facut-o eu. Am calit-o la foc foarte mic, pana a devenit sticloasa.

Ardeii i-am curatat de cotoare si seminte, i-am spalat, apoi i-am feliat. Feliile le-am taiat grosute (7 mm-1 cm).

Am pus feliile de ardei peste ceapa, am amestecat putin. Am amestecat bine in tigaie, apoi am pus capacul si am lasat focul in continuare mic spre foarte mic. Am gatit in jur de 20 minute, amestecand ocazional in tigaie. Daca va temeti ca se pot lipi puteti pune foarte putina apa (max. 60 ml), dar nu ar trebui sa fie nevoie daca aveti ardei proaspeti, caci acestia contin apa. Cand ardeii s-au inmuiat am adaugat sucul de rosii, sare si piper, usturoiul dat prin presa, dar si putin zahar. Am lasat sa se gateasca cu capac inca 5 minute, apoi fara capac pana s-a ingrosat sosul – maxim 5 minute.

Asta a fost tot. Mirosea foarte bine si are un gust extraordinar de bun.

Vi se pare ca are mult ulei?  Pai este pefect pentru inmuiat o bucata de paine in sos.

Nu uitati ca in Italia, Spania, Grecia si Turcia vi se ofera in restaurante paine cu ulei de masline ca starter. Chiar si in Washington, intr-un restaurant italienesc, am primt trei feluri de ulei de masline cu focaccia si grisine pana au pregatit pastele.

Va las mai jos o reteta video cu parfum si arome de Italia.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *