Fava greceasca
Fava greceasca. Pasta de mazare galbena uscata
Fava greceasca – piure de mazare galbena uscata – reteta traditionala greceasca de aperitiv – reteta simpla, usor de pregatit si foarte gustoasa din bucataria greceasca.
Textura si aspectul te pot duce cu gustul la hummus. Desi numele te duce cu gandul la tipul de fasole fava, ce are bobul verde, ei bine aceasta nu se regaseste in reteta de fata.
Fava greceasca este intalnita la toate restaurantele si tavernele din Grecia. Reteta este atat de simpla si atat de usor de pregatit incat o poate face oricine.
Aduce cu ea surse de proteine, vitamine si minerale. Fava greceasca – reteta de post/ vegana – se mananca ca aperitiv – mezze.
Eu o pregatesc adesea ca aperitiv in perioada postului. Toate retetele de aperitive/gustari de post le gasesti daca apesi aici.
Poate fi luata si la pachet, iar daca pregatiti o cantitate mai mare pentru mesele cu prietenii va garantez ca nu ramane nimic.
Fie ca o mancati cu pitta greceasca, fie ca aveti lipii sau paine clasica, veti constata la final ca bolul a fost sters. Cel putin asa a fost in cazul de fata.
Mai multe retete pregatite de mine din bucataria greceasca gasiti daca apasati aici.
Toate au fost inspirate de vacantele petrecute in Grecia, cu barca, cand ne-am mutat in fiecare seara pe o alta insula.
Daca vreti sa gustati din preparatele autentice, partea insulara va ofera mancaruri grecesti traditionale, extraordinar de gustoase.
Este buna mancarea si in Atena, dar nici pe departe la fel de savuroasa ca pe insule.
Una din retetele prezente in toate meniurile restaurantelor grecesti este aceasta fava greceasca, un fel de crema (piure) din mazare galbena uscata, servita pe post de aperitiv (meze).
Aceasta reteta este o dedicatie pentru prietenii mei dragi. 😉
Desi bobul de fava este verde, in Grecia am cumparat o punga de „fava”, pentru ca acasa sa constat ca este ceea ce noi numim mazare galbena uscata si sparta (boabele sunt taiate parca in jumatate). 🙂
Apoi am gasit boabe de „fava greceasca” in magazinele Mega Image, asa ca daca aveti un astfel de magazin in zona, sau magazine cu produse grecesti, puteti face si voi reteta.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru fava greceasca:
INGREDIENTE:
350 g boabe mazare galbena uscata
2 l apa
1 ceapa medie
1 morcov
1 frunza dafin
1 lingura ulei
Pentru piure:
100 ml ulei masline
1 lingura suc lamaie
1 ceapa medie
1 catel mare usturoi
sare
Pentru decor:
3 linguri ulei masline
1 ceapa mare
1 lingura capere in saramura
PREPARARE:
Am pus boabele de mazare in apa pentru 6-8 ore, apoi le-am scurges, le-am clatii si le-am pus la fiert in 2l apa.
Am pus in oala si o ceapa, 1 morcov, 1 lingura ulei si o frunza dafin.
Am fiert la foc mic-mediu pentru o ora sau pana cand este fiarta.
Separat, Am calit in 3 linguri ulei masline o ceapa mare tocata julien pana cand s-a caramelizat usor.
Cand a prins o culoare aurie, am adaugat caperele. Intr-un minut, din acest moment, ceapa ar trebui sa fie de culoarea bronzului, moment in care am luat tigaia de pe foc.
Am scurs mazarea fiarta, apoi am pasat-o impreuna cu cu 100 ml ulei masline, sare, o lingura suc lamaie, o ceapa tocata marunt si un catel mare usturoi dat prin presa.
Am gustat si am mai adaugat putina si suc lamaie (asta depinde de gustul vostru).
Se poate manca imediat, dar este la fel de buna si rece.
Tare buna este fava greceasca.
Merita pregatita de cate ori aveti la indemana mazare galbena uscata.
Pofta buna!
Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.
Arata genial
Multumesc!
Buna ! Am vazut reteta de fava la televizor, pe Travel Channel.
Se fierbea porumb boabe, iar dupa ce le blenda cu putina sare si ulei , deasupra a pus ceapa cruda taiata cuburi, capere , oregano si ulei de masline. Practic e o mamaliga transformata in piure 🙂
Esti sigura ca era porumb si nu mazare galbena? Eu am cumparat de la piata locala „fava” si era mazare galbena.
Seamana tare cu lintea galbena. Se vinde vrac in piete?
Seamana bine cu lintea galbena! Nu stiu de ce ei numesc asta fava. 🙁
Asa am cumparat de la ei din magazin.
Lamuriti-ma si pe mine va rog, ori e linte ori mazare, sa stiu ce cumpar. Gustul, clar, e diferit intre cele doua. Multumesc
mazare galbena!
Fava e mazăre galbenă am stat ani de zile în Grecia știu exact ce e. 😊
in Grecia asa se numeste mazarea galbena. Dar, fava este un bob verde, mai mare. Poti gasi informatii pe net.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bob_(leguminoas%C4%83)
Eu am cumparat Fava la casoleta dintr-un supermarket de la noi ,dar erau sub forma de teci late si verde inchis si cu lungime de vreo 7-8 cm .Stiu ca este foarte buna pt colesterol .Le -am facut fierte cu usturoi .Casoleta avea cam 200 gr si destul de scumpa,dar de catva ani nu am mai gasit.
Are ceva daca o las mai puțin în apă? 2 ore să zicem 🤔
Incearca macar 4 ore, ca sa fii sigura ca se va inmuia in timpul procesului de fierbere