Fava greceasca

24 mai 2016Diva in Bucatarie

Fava greceasca. Pasta de mazare galbena uscata

Fava greceasca, piure de mazare galbena uscata.

Fava greceasca. Reteta traditionala greceasca de aperitiv fava. Cum se face fava greceasca? 

Textura si aspectul te pot duce cu gustul la hummus. Desi numele te duce cu gandul la tipul de fasole fava, ce are bobul verde, ei bine aceasta nu se regaseste in reteta de fata.

Fava greceasca este intalnita la toate restaurantele si tavernele din Grecia. Reteta este atat de simpla si atat de usor de pregatit incat o poate face oricine.

Aduce cu ea surse de proteine, vitamine si minerale.

Cum se serveste?

Fava greceasca – reteta de post/ vegana – se mananca ca aperitiv – mezze.

Eu o pregatesc adesea ca aperitiv in perioada postului. Toate retetele de aperitive/gustari de post le gasesti daca apesi aici.

Poate fi luata si la pachet, iar daca pregatiti o cantitate mai mare pentru mesele cu prietenii va garantez ca nu ramane nimic.

Fie ca o mancati cu pitta greceasca, fie ca aveti lipii sau paine clasica, veti constata la final ca bolul a fost sters. Cel putin asa a fost in cazul de fata.

Mai multe retete pregatite de mine din bucataria greceasca gasiti daca apasati aici.

Toate au fost inspirate de vacantele petrecute in Grecia, cu barca, cand ne-am mutat in fiecare seara pe o alta insula.

Daca vreti sa gustati din preparatele autentice, partea insulara va ofera mancaruri grecesti traditionale, extraordinar de gustoase.

Este buna mancarea si in Atena, dar nici pe departe la fel de savuroasa ca pe insule.

Una din retetele prezente in toate meniurile restaurantelor grecesti este aceasta fava greceasca, un fel de crema (piure) din mazare galbena uscata, servita pe post de aperitiv (meze).

Aceasta reteta este o dedicatie pentru prietenii mei dragi.

Ce este fava greceasca?

Desi bobul de fava este verde, in Grecia am cumparat o punga de „fava”, pentru ca acasa sa constat ca este ceea ce noi numim mazare galbena uscata si sparta (boabele sunt taiate parca in jumatate).

Reteta originala se face cu Fava DOP Santorini.

Am gasit boabe de  „fava greceasca” in magazinele Mega Image, asa ca daca aveti un astfel de magazin in zona, sau magazine cu produse grecesti, puteti face si voi reteta.

fava greceasca - reteta de post - o

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru fava greceasca:

Ingrediente:

350 g boabe mazare galbena uscata

2 l apa

ceapa medie

un morcov

o frunza dafin

o lingura ulei

Pentru piure:

100 ml ulei masline

o lingura suc lamaie

o ceapa medie

un catel mare usturoi

sare

Pentru decor:

3 linguri ulei masline

1 ceapa mare

1 lingura capere in saramura

Mod de preparare:

Pregatire mazare galbena uscata

Am pus boabele de mazare in apa pentru 6-8 ore, apoi le-am scurges.

Le-am clatit si le-am pus la fiert in 2l apa.

Am pus in oala si o ceapa, 1 morcov, 1 lingura ulei si o frunza dafin.

Am fiert la foc mic-mediu pentru o ora sau pana cand este fiarta.

fava-greceasca-1fava-greceasca-2

Calire ceapa

Separat, am calit in 3 linguri ulei masline o ceapa mare tocata julien pana cand s-a caramelizat usor.

Cand a prins o culoare aurie, am adaugat caperele.

Intr-un minut, din acest moment, ceapa ar trebui sa fie de culoarea bronzului, moment in care am luat tigaia de pe foc.

fava-greceasca-3fava-greceasca-4

Pasare

Am scurs mazarea fiarta, apoi am pasat-o impreuna cu cu 100 ml ulei masline, sare, o lingura suc lamaie.

Peste acestea am mai pus o ceapa tocata marunt si un catel mare usturoi dat prin presa.

Am gustat si am mai adaugat putin suc lamaie (asta depinde de gustul vostru).

fava-greceasca-5fava-greceasca-6

Servire

Se poate manca imediat, dar este la fel de buna si rece.

Tare buna este fava greceasca.

Merita pregatita de cate ori aveti la indemana mazare galbena uscata.

fava-greceasca-a

Pofta buna!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna ! Am vazut reteta de fava la televizor, pe Travel Channel.
    Se fierbea porumb boabe, iar dupa ce le blenda cu putina sare si ulei , deasupra a pus ceapa cruda taiata cuburi, capere , oregano si ulei de masline. Practic e o mamaliga transformata in piure 🙂

  2. Eu am cumparat Fava la casoleta dintr-un supermarket de la noi ,dar erau sub forma de teci late si verde inchis si cu lungime de vreo 7-8 cm .Stiu ca este foarte buna pt colesterol .Le -am facut fierte cu usturoi .Casoleta avea cam 200 gr si destul de scumpa,dar de catva ani nu am mai gasit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *