fbpx

RETETE RECENTE

FAVA GRECEASCA

May 24, 2016 | CATEGORIA

 

fava-greceasca_

Fava greceasca – piure de mazare galbena uscata – reteta traditionala greceasca de aperitiv – reteta simpla, usor de pregatit si foarte gustoasa din bucataria greceasca.

Textura si aspectul te pot duce cu gustul la hummus. Desi numele te duce cu gandul la tipul de fasole fava, ce are bobul verde, ei bine aceasta nu se regaseste in reteta de fata.

Fava greceasca este intalnita la toate restaurantele si tavernele din Grecia. Reteta este atat de simpla si atat de usor de pregatit incat o poate face oricine.

Aduce cu ea surse de proteine, vitamine si minerale. Fava greceasca – reteta de post/ vegana – se mananca ca aperitiv – mezze. Poate fi luata si la pachet, iar daca pregatiti o cantitate mai mare pentru nesele cu prietenii va garantez ca nu ramane nimic.

Fie ca o mancati cu pitta greceasca, fie ca aveti lipii sau paine clasica, veti constata la final ca bolul a fost sters. Cel putin asa a fost in cazul de fata.

Mai multe retete pregatite de mine din bucataria greceasca gasiti daca apasati aici.

Toate au fost inspirate de vacantele petrecute in Grecia, cu barca, cand ne-am mutat in fiecare seara pe o alta insula. Daca vreti sa gustati din preparatele autentice, partea insulara va ofera mancaruri grecesti traditionale, extraordinar de gustoase.

Este buna mancarea si in Atena, dar nici pe departe la fel de savuroasa ca pe insule.

Una din retetele prezente in toate meniurile restaurantelor grecesti este fava greceasca, un fel de crema (piure) din mazare galbena uscata, servita pe post de aperitiv (meze). Aceasta reteta este o dedicatie pentru prietenii mei dragi. 😉

Desi fava este verde, in Grecia am cumparat o punga de “fava” si acasa am constatat ca este ceea ce noi numim mazare galbena uscata si sparta (boabele sunt taiate parca in jumatate). 🙂

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru fava greceasca:

INGREDIENTE:

350 g boabe mazare galbena uscata

2 l apa

1 ceapa medie

1 morcov

1 frunza dafin

1 lingura ulei

Pentru piure:

100 ml ulei masline

1 lingura suc lamaie

1 ceapa medie

1 catel mare usturoi

sare

Pentru decor:

3 linguri ulei masline

1 ceapa mare

1 lingura capere in saramura

PREPARARE:

Punem boabele de mazare in apa pentru 6-8 ore, apoi le scurgem, le clatim si le punem la fiert in 2l apa cu o ceapa, 1 morcov, 1 lingura ulei si o frunza dafin. Fierbem la foc mic-mediu pentru o ora sau pana cand este fiarta.

fava-greceasca-1fava-greceasca-2

Separat, calim in 3 linguri ulei masline o ceapa mare tocata Julien pana se caramelizeaza usor. Cand prinde o culoare aurie, adaugam caperele. Intr-un minut, din acest moment, ceapa ar trebui sa fie de culoarea bronzului, moment in care luam tigaia de pe foc.

fava-greceasca-3fava-greceasca-4

Scurgem bine mazarea fiarta, apoi o pasam cu 100 ml ulei masline, sare, o lingura suc lamiae, o ceapa tocata si un catel mare usturoi pisat. Gustam si adaugam sare sau suc lamaie in functie de gusturi.

fava-greceasca-5fava-greceasca-6

Se poate manca imediat, dar si rece.

fava-greceasca-a

Pofta buna!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Comentarii

  • Valentin F.

    Arata genial

  • Anca

    Buna ! Am vazut reteta de fava la televizor, pe Travel Channel.
    Se fierbea porumb boabe, iar dupa ce le blenda cu putina sare si ulei , deasupra a pus ceapa cruda taiata cuburi, capere , oregano si ulei de masline. Practic e o mamaliga transformata in piure 🙂

    • Esti sigura ca era porumb si nu mazare galbena? Eu am cumparat de la piata locala “fava” si era mazare galbena.

  • Seamana tare cu lintea galbena. Se vinde vrac in piete?

    • Seamana bine cu lintea galbena! Nu stiu de ce ei numesc asta fava. 🙁
      Asa am cumparat de la ei din magazin.

  • Alice

    Lamuriti-ma si pe mine va rog, ori e linte ori mazare, sa stiu ce cumpar. Gustul, clar, e diferit intre cele doua. Multumesc

  • stela

    Eu am cumparat Fava la casoleta dintr-un supermarket de la noi ,dar erau sub forma de teci late si verde inchis si cu lungime de vreo 7-8 cm .Stiu ca este foarte buna pt colesterol .Le -am facut fierte cu usturoi .Casoleta avea cam 200 gr si destul de scumpa,dar de catva ani nu am mai gasit.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *