fbpx

RETETE RECENTE

PITA GRECEASCA

October 11, 2016 | CATEGORIA

 

Pita greceasca – pitta greceasca – este un fel de lipie greceasca, ce reprezinta alegerea perfecta pentru cei care isi doresc sa pregateasca acasa gyros sau souvlaki, salate, aperitive (mezze). Moale si pufoasa la interior, crocanta la exterior, pita greceasca poate inlocui cu succes painea la micul dejun. Taiata in jumatate, poate fi umpluta cu tot ce ne trece prin cap (friptura ramasa de ieri stropita cu sos tzatziki, salata greceasca, legume si sos tahini, peste) si avem astfel ceva foarte bun de mancat.

Retetele grecesti sunt savuroase, pline de gust si arome. Si toate au parfum de vacanta, soare si mare.

pita-greceasca-divainbucatarie

Noi am descoperit Grecia destul de curand, dar bucataria ne era cunoscuta chiar daca nu ajunsesem pe taramuri grecesti. Si, partea frumoasa este ca nu ne-am oprit la prima insula.

Am vrut autenticitate, asa ca am ajuns pe insule cu doar 9 locuitori, alta ceva mai mare cu vreo 49. 🙂 ))    Si, mai era o insula cu doar trei taverne – fara locuitori.  Sase insule in prima calatorie  si  sapte in a doua.

Pita greceasca nu era la fel nicaieri, nici fava greceasca sau salatele de vinete.

In fiecare loc amprenta locala era bine definita, dar era mereu bun sau foarte bun, orice am fi incercat.

Partea continentala ne este inca mai putin cunoscuta, am vizitat doar Atena, dar am cautat sa mancam fie in restaurantele cele mai bine cotate pe TripAdvisor, fie la localnici. Nici aici pita greceasca nu era la fel. La unii era grosuta, la altii precum lipia libaneza.

Dintre toate preparatele incercate in Grecia, unele au fost reproduse, altele urmeaza a fi incercate. Sosul Tzatziki, cel mai cunosc dintre preparatele grecesti are chiar si reteta video (retete scurte, asa cum ati cerut), ce o puteti urmari aici.

Mai multe retete din bucataria greceasca pregatite de mine aveti aici (reteta de musaka cu vinete, souvlaki de porc, celebra pastitsio, vinete umplute-papoutsakia , chiftelutele soutzoukakia, skordalia, fava greceasca, ciorbe grecesti, salate grecesti si chiar omleta greceasca).

Pentru a pregati pita greceasca urmam etapele prepararii painii, doar ca aluatul va sfarsi prajit intr-o tigaie de fonta si va forma bule de aer.

Daca vreti sa vedeti cum se face pita greceasca / pitta greceasca, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

500 g faina

1 lingurita zahar – poate fi zahar de cocos pentru vegani

18 g drojdie proaspata

15 g sare

20 ml ulei de masline

250 ml apa calduta

4 lingurite ulei masline pentru prajit

PREPARARE:

Intr-un bol amestecam zaharul, drojdia si 200 g faina. Adaugam apa calda si amestecam, apoi lasam 15 minute sa creasca.

pita-greceasca-1pita-greceasca-2

Adaugam sarea, uleiul, restul de faina si amestecam pana omogenizam compozitia.

pita-greceasca-3pita-greceasca-4

Framantam aluatul in jur de 4-5 minute, apoi il lasam sa creasca intr-un bol stropit cu cateva picaturi ulei de masline. Dupa aproximativ o ora intindem aluatul cu mana, il taiem in 8 bucati.

pita-greceasca-5pita-greceasca-6

Le aplatizam usor cu mana, le intindem in forma de cerc si le prajim la foc mediu-mic in tigaia unsa cu putin ulei in jur de 2 minute pe fiecare parte. Vom observa ca in timp ce le prajim se vor umfla mai mult sau mai putin. Cat timp prajim fiecare pita, restul bucatilor de aluat vor ramane acoperite de un prosop.

pita-greceasca-7pita-greceasca-8

Sunt foarte gustoase, se pregatesc usor, asa ca nu ezitati sa le incercati.

pita-greceasca-detaliu

Daca va place reteta de pita greceasca puteti sa ii dati un share, iar daca ii faceti poze le voi publica cu drag.

 

 

Comentarii

  • Ionescu viorel

    Tot asa sant si turtele Moldovenesti din zona Husilor si nu numai sant ffff bune. Va multumim pentru reteta

    • Slabu Viorica

      Lipiile astea le făcea si bunica!Deseori le întindea mai mult si le punea în mijloc brînză uscata ,tare,grasa,apoi le închidea bine si le cocea în tigaie sau pe lespede(o piatră șlefuită)!Era micul dejun al dimineților reci de primăvară,toamna.Face-ti si savuratile cu placere!

  • sandman

    Au iesit excelent! N-am avut timp sa fac si poze pt ca s-au mincat imediat. :))

  • Absolut minunat

  • Ioana

    Le-am facut in aceasta seara si au iesit grozav de bune! Toata familia a fost incantata! Imi pare rau ca nu am apucat sa le fac o poza dar promit ca le voi prepara din nou in curand si le voi fotografia. Multumesc tare mult pentru reteta!

  • dragos

    Buna, stiu ca este off-topic, dar ma intereseaza foarte tare sa vizitez niste insule grecesti de genul celor pe care le-ai descris. Poti sa-mi faci te rog niste recomandari in legatura cu acestea?Multumesc.

  • Lucian

    De ce trebuie zahăr de cocos pentru vegani? Sfecla sau trestia(plante din care se face zahărul uzual) sunt animale?!?? Eu credeam că sunt plante…

    • Iuliana

      Exact la asta ma gandeam si eu cand am citit 🤣

      • Exista oameni care nu consuma zahar!

        • Iuliana

          Nu a zis nimeni ca nu ar exista oameni care nu ar consuma zahar, numai ca nu poti spune “zahar de cocos pentru vegani” … atata timp cat orice fel de zahar este din plante -ca este zahar din treistie, sfecla, cocos etc . Nu exista zahar din animale :))

  • camellie

    Pitele mele nu s-au umflat deloc chiar daca aluatul crescuse (isi marise cam de trei ori marimea). Oare de ce?

    • Cred ca depinde de tipul de faina, caci si la mine se intampla uneori sa nu se umfle. Am specificat in text ca unele se vor umfla mai mult sau mai putin. Important este ca la mijloc sa fie facute.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *