RETETE RECENTE

SOS TZATZIKI

January 21, 2018 | CATEGORIA

Sosul Tzatziki este unul din cele mai cunoscute si mai populare sosuri pe care le intalnim in Grecia. In zilele fierbinti de vara iaurtul sosului simti ca te racoreste. Merge servit alaturi de preparate din carne, peste sau fructe de mare, cartofi copti sau prajiti, gyros, dar poate fi mancat si pe post de aperitiv, cu pita /lipie greceasca.

Sosul tzatziki are la baza iaurt, castraveti si usturoi, ceea ce il face racoritor, perfect in perioada verii. Este cremos, parfumat si atat de gustos, incat ai tendinta sa iti tot iei din castron, sa nu lasi altora.

Secretul acestui sos il constituie consistenta iaurtului, ce trebuie sa fie foarte groasa. Daca nu gasim in magazine un astfel de iaurt il punem pe cel obisnuit sa se scurga intr-un tifon 8-12 ore si obtinem exact ce avem nevoie. Cantarim iaurtul ramas dupa ce am scos apa din el.

Un alt secret ai sosului este ca trebuie sa punem putina sare doar la final, eventual inainte de a fi mancat. Castravetele lasa apa, iar in combinatie cu sarea poate influenta textura sosului nostru. La fel de importanta este si etapa cu scursul castravetului dupa ce va fi ras. Aceasta trebuie sa fie de  aproximativ 30 minute, apoi castravetele va mai avea parte de o scurgere fortata, strangand-ul in mana. Cu cat avem mai putin lichid in sos, cu atat sosul este mai cremos si mai bun.

Si un alt amanunt important, este sa il punem la frigider in jur de 30 minute inainte de a fi mancat.

Reteta aceasta a fost postata initial in 21 martie 2011, am pastrat pozele initiale din postare, dar cand am refacut reteta zilele trecute m-am gandit sa ii fac si un mic film de prezentare si sa schimb si poza farfuriei.  Sunt foarte multe retete din blog ce vor avea anul acesta o fata noua, mai ales cele din primele 6 luni ale existentei blogului Diva In Bucatarie.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete din bucataria greceasca va invit sa intrati in acest link. Aici veti gasi link-uri catre reteta de musaka cu vinete, souvlaki de porc, celebra pastitsio, vinete umplute-papoutsakia , chiftelutele soutzoukakia, skordalia, pita greceasca, fava greceasca, ciorbe grecesti, salate grecesti si chiar omleta greceasca.

 

INGREDIENTE:

300 g iaurt grecesc

1 castravete (aproximativ 350g)

2-3 catei usturoi

2 linguri ulei masline

1 lingurita otet

1/2 legatura marar

cateva frunze de menta

piper proaspat macinat

sare

 

PREPARARE:

Spalam foarte bine castravetele (cu coaja sau rasa pe alocuri) si  il dam prin razatoare.
Punem apoi castravetele sa se scurga intr-o strecuratoare in jur de 30 minute. Putem forta scurgerea sucului din castravete apasand cu o lingurita sau strangandu-l in mana (eu prefer sa il strang in mana pentru a fi sigura ca am scos cat mai mult lichid).

 

Intre timp zdrobim usturoiul si tocam mararul. Punem iaurtul intr-un castron si adaugam menta tocata, apoi mararul, si castravetele bine scurs. Vom adauga usturoiul pisat, uleiul de masline, otetul, piperul si putina sare si ametsecam pana la omogenizare, apoi mutam castronul in frigider.

 

Pentru a vedea cat de usor se pregateste va las si filmul pregatit pentru canalul de You Tube – Diva In Bucatarie.

Uitandu-ma in pozele vechi si in filmuletul abia pregatit, am gasit un lucru comun: menta din curtea mea. Desi a fost rece afara, cateva fire au ramas verzi, asteptand parca sa fie folosite fix in aceasta reteta.

Iata si poza din 21 martie 2011:

Trebuia schimbata, nu-i asa?

Pofta buna!

Comentarii

  • Carmen Georgescu

    Eu pun zeama de lamaie in loc de otet. Excelente retetele tale.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Carmen! Voi incerca si cu lamaie, cu siguranta este bun!

  • gabriela

    Foarte bun acest sos.Este sănătos, în special pt zilele călduroase

    • diva in bucatarie

      😉

  • Felicia

    Am văzut la tv. ca multe femei taie castravetele în cubulete și nu-l stoarce , nici iaurtul nu-l strecoară de zer, așa ca le ieșea un sos moale și urat , Mersi ptr. sfaturile prețioase.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *