fbpx

RETETE RECENTE

STROGANOFF DE CIUPERCI – reteta vegana / de post

March 15, 2020 | CATEGORIA

Stroganoff de ciuperci – reteta vegana/ de post – reteta delicioasa si usor de pregatit, adaptata dupa reteta clasica de Stroganoff de vita – beef Stroganov. Aceasta mancare gustoasa si satioasa poate fi servita la pranz sau la cina si poate fi pastrata si pentru a doua zi daca nu este amestecata cu garnitura ce o va insoti.

Reteta originala de Stroganoff a fost inventata undeva la inceputul anilor 1800, de un bucatar francez care lucra pentru o familie aristrocrata din Rusia (Sankt Petersburg) – familia Stroganov. Acest fel de mancare a fost prezentat la un concurs si pentru a castigat bucatarul a numit acest fel de mancare dupa numele angajatorului – contele Pavel Alexandrovici Stroganov. Mancarea a devenit foarte populara in Rusia, apoi a depasit granitele tarii devenind un preparat iubit de chinezi, pentru ca apoi emigrantii rusi sa o faca cunoscuta si in America.

De-a lungul anilor reteta originala a fost modificata, astfel ca in Suedia este pregatita cu carnati, in Japonia este servita cu orez, iar brazilienii o fac cu creveti.

Asa ca, de ce sa nu avem si o varianta vegana, de post, respectiv Stroganoff de ciuperci?

Ciupercile sunt o sursa foarte buna si foarte gustoasa de nutrienti ce reduc riscul de cancer sau de boli de inima. Sunt pline de fibre, vitamine, minerale esentiale, fapt pentru care sunt numite super-alimente. Ciupercile fac parte din alimentatia celor care au renuntat la carne, dar si a celor care tin cure de slabire.

Reteta de Stroganoff de ciuperci mi se pare ca este una din cele mai bune retete vegane/ de post cu ciuperci. Cred ca imi place chiar mai mult decat in varianta cu carne (stroganoff de porc cu ciuperci sau stroganoff de vita cu ciuperci). Eu am folosit pentru aceasta reteta doar ciuperci champignon, dar puteti folosi un mix de ciuperci sau doar ciuperci Pleurotus, un alt tip de ciuperci foarte cunoscut si consumat la noi in tara.

Eu am folosit pe post de garnitura paste fara oua, dar daca va place mai mult orezul puteti sa il folositi cu siguranta caci merg foarte bine impreuna.

Sosul este cremos si foarte gustos. Am folosit lapte vegetal si crema bio de cocos in loc de smantana clasica si va garantez ca rezulatatul este absolut senzational. Dar voi veti folosi ce va place si ce aveti in casa.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete cu ciuperci de post /vegane dati click aici. Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de post va invit sa vedeti colectia de retete de post, daca accesati acest link.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru Stroganoff De Ciuperci – reteta vegana / de post

INGREDIENTE:

(pentru 4-6 persoane)

1 kg ciuperci champignon

4-5 linguri uleiulei pentru prajit

1 ceapa galbena mare

50 ml vin alb

100 ml supa legume

200 ml lapte vegetal de orez / lapte de vaca daca nu tineti post sau nu aveti un stil de viata vegan

1 lingura faina

200 ml crema bio de orez / poate fi smantana daca nu sunteti vegani sau nu tineti post

sare

piper proaspat macinat

1/2 lingurita paprika afumata (sau boia dulce)

1 lingurita oregano uscat

optional: 1 lingurita sos Worcester

1 catel usturoi dat prin presa

Pentru garnitura:

400 g paste fara oua

PREPARARE:

Am calit in uleiul incins ceapa pana a devenit sticloasa, apoi am pus ciupercile peste aceasta si am presarat sare. In acest timp am pus si apa cu sare la fiert pentru a pregati pastele pe post de garnitura.

Am sotat ciupercile pana au lasat apa si aceasta s-a evaporat, apoi am turnat 50 ml vin alb, am adaugat paprika afumata si piper proaspat macinat si am amestecat. Am lasat cateva minute, la foc mare, sa se evapore alcoolul (maxim 3), apoi am pus supa de legume, sosul Worchester si am lasat sa fiarba in jur de 5 minute. In acest timp am dizolvat 1 lingura varfuita de faina cu lapte vegetal, iar peste acestea am pus crema bio de cocos.

Am pus laptele cu faina si crema de cocos peste ciuperci, am adaugat si un catel de usturoi dat prin presa, am amestecat si am lasat la foc mic sa fiarba pana s-a ingrosat sosul.

In acest timp s-au fiert pastele conform instructiunilor de pe pachet, asa ca le-am scurs, apoi am pus o parte din sos peste ele. Baietii mei le-au vrut amestecate din start, dar eu am vrut sa mi le aranjez in farfurie separat, pentru a ma bucura de gustul bun al acestor ciuperci cu sos delicios.

Sunt tare bune! Si se fac foarte usor!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *