fbpx

RETETE RECENTE

OUA IN SOS DE ROSII – UOVA IN PURGATORIO

August 11, 2020 | CATEGORIA

Oua in sos de rosii – reteta italiana de uovo in purgatorio – o reteta gustoasa, rapida si usoara, ieftina, ce poate fi mancata la micul dejun, brunch, pranz sau cina.

Reteta italiana, din zona de sud, este perfecta vara cu rosii dulci si bune, proaspat culese, dar poate fi pregatita oricand si cu rosii din conserve sau suc de rosii facut de voi in casa. Daca aveti langa ouale in sos de rosii – uovo in purgatorio – o bucata de focaccia atunci veti putea sa va simtiti ca in Italia.

Cand vezi preparatul final gandul te poate duce la shakshuka, dar nu este nici pe departe acelasi lucru.  Gasim in ambele retete oua gatite in sos de rosii, dar exista diferente importante intre cele doua. Reteta de shakshuka are obligatoriu si alte ingrediente precum ardeiul gras, iar condimentele aduc mai mult parfum acestei retete. Se folosesc obligatoriu turmeric, scortisoara si chimion macinat, in timp ce reteta italiana de oua in sos de rosii – uovo in purgatoriu se bazeaza doar pe ceapa si usturoi, asezonate cu sare si piper, poate putin zahar pentru a reduce aciditatea rosiilor aromate cu busuioc sau oregano verde  ce se pune doar la final, in farfurie. In concluzie aveti in aceasta reteta oua gatite in sos marinara.

Oua in sos de rosii, asa cum le intalniti in bucataria din zona Napoli, le gatea si mama fara sa stie ca aceasta reteta are origini italiene. Ea le spune oua la capac sau oua ochiuri in sos de rosii si le gateste intorcandu-le pe ambele parti, astfel incat si galbenusul sa fie gatit pe jumatate.

In zona Napoli se gasesc multe altare vopsite in alb dedicate sfintilor. In aceasta mancare albul oualelor si sosul rosu sunt metaforic asimilate cu sufletele ce ajung in flacari, ouale reprezentand sufletele care cauta purificare, iar sosul reprezinta flacarile purgatoriului.  Ca in a doua parte a Divinei Comedii, unde sufletele sunt prinse intre rai si iad.

Din cele mai simple ingrediente poti pregati cel mai savuros mic dejun. Cand termini de mancat oua in sos de rosii in general nu ramane nimic in farfurie, ba as indrazni sa spun ca farfuria arata ca si cand ar fi fost spalata, caci painea inmuiata in sos te face sa nu lasi nici macar o urma de sos  de rosii amestecat cu galbenusul spart al oului. Asa incep diminetile perfecte! Dar italienii considera ca acest fel taranesc de a pregati ouale merge si pe post de fel principal la pranz.

Ouale sunt printre cele mai hranitoare alimente, acesta continand multi nutrienti, minerale si saruri, vitamine, luteina, seleniu si calciu.

Este important sa consumati oua proaspete si, daca este posibil, de la gaini libere. Spalati foarte bine coaja acestora inainte de a le pune in frigider.

Daca va plac ouale si vreti sa le pregatiti si altfel decat retetele clasice omleta sau oua in sos de rosii, va recomand sa incercati reteta turceasca de oua posate in iaurt sau ricotta coapta cu spanac si oua de prepelita.

Satioasa si gustoasa, reteta de oua in sos de rosii o sa va cucereasca si o veti pregati adesea pentru a va bucura de o mancare sanatoasa, gatita simplu si foarte usor, asa ca ma grabesc sa va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas:

INGREDIENTE:

(pentru 2 persoane)

4 oua

60 ml ulei masline extravirgin

1 ceapa medie tocata marunt

2 catei usturoi dati prin presa

1 rosie mare – 500 g

200 g pulpa de rosii

100 ml apa fierbinte -optional

sare

piper

1 lingurita zahar – optional

optional – 1/2 lingurita oregano uscat

Pentru servire:

frunze de busuioc sau oregano verde

focaccia

PREPARARE:

Pentru ca reteta sa fie pregatita rapid am curatat rosia de pielita (era foarte coapta si nu a avut nevoie sa fie scufundata in apa fierbinte), am tocat ceapa foarte fin, apoi am cantarit pulpa de rosii din borcan. In loc de pulpa de rosii puteti folosi  suc de rosii facut in casa-200ml.

Am ales o tigaie maricica, cu diametrul de 26 cm, cu peretii inalti si capac.

Am incins uleiul la foc mediu spre mic si am adaugat ceapa tocata marunt. Am calit-o la foc mic, in jur de 4-5 minute sau pana cin momentul in care aceasta a devenit moale si translucida, apoi am adaugat usturoiul dat prin presa si am lasat inca 30 secunde pe foc. In acest moment am adaugat rosia taiata felii si pulpa de rosii din conserva. Am asezonat cu sare si piper si putin oregano uscat.

Daca aveti oregano sau busuioc proaspat nu il puneti in sos pe cel uscat. Am lasat cu capac sa se fiarba in jur de 8 minute. Sosul s-a ingrosat destul de tare, asa ca am adaugat 100 ml apa fierbinte. Este nevoie de putin  lichid pentru ca ouale sa se gateasca bine. Am mai lasat sa fiarba cu capac 5 minute, apoi am gustat pentru a vedea daca mai am nevoie de sare, piper si am simtit nevoia sa adaug zahar. Am amestecat bine, apoi am facut 4 mici adancituri cu lingura si am spart ouale in ele. Daca oul ajunge cat mai aproape de tigaie se gateste de jos corect. Le-am lasat in jur de 5-6 minute la foc mediu, apoi am pus capacul si am mai lasat pana s-a coagulat albusul, dar galbenusul a ramas moale.

Am mancat aceste oua in sos de rosii imediat, caci sunt perfecte calde. Am mai presarat putina sare si piper, am inmuiat bucata de focaccia (dar merge orice paine proaspata aveti) in sosul delicios amestecat cu galbenus de ou si am avut un mic dejun ca intr-o vacanta, la tara.

Nu uitati sa presarati niste busuioc, oregano sau chiar patrunjel verde.

Este o nebunie!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *