Paste cu sos gorgonzola

12 august 2020Diva in Bucatarie

Paste cu sos gorgonzola. Este indicat sa fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet, astfel incat acestea sa fie al-dente. Pastele fierte excesiv sunt moi, fara gust si aspect.

Paste cu sos gorgonzolareteta simpla, rapida si foarte gustoasa de paste cu sos cremos de branza, usor de pregatit cu ingrediente simple, usor de procurat. In maxim 20 minute va puteti aseza la masa.

Reteta de paste cu sos gorgonzola face parte din categoria retetelor pe care le-as numi confort food. O portie de paste este satioasa, se pregateste rapid, iar sosul care le imbraca este intens, aromat si gustos. Oricine poate pregati aceasta reteta, caci nu aveti nevoie decat de cateva sfaturi legate de fierberea corecta a pastelor.

In primul rand trebuie sa tineti cont ca pentru foecare 100 g paste se foloseste 1 l de apa si o lingurita de sare. Sarea se pune in apa rece, iar pastele vor fi puse la fiert doar in momentul in care apa clocoteste.

Este indicat sa fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet, astfel incat acestea sa fie al-dente. Pastele fierte excesiv sunt moi, fara gust si aspect.

In general apa in care fierb pastele este folosita pentru sos, asa ca ar fi bine sa pastrati un polonic sau doua din aceasta inainte sa scurgeti pastele.

Pentru a face paste cu sos gorgonzola eu am ales penne, dar puteti folosi spaghetti, farfalle, fundite, rigatoni sau tagliatelle facute de voi in casa.

In ceea ce priveste combinarea pastelor cu sosul  gorgonzola eu prefer sa pun pastele peste sos, dar daca voi veti pregati sosul intr-un vas mic atunci puteti sa mutati sosul in oala in care au fiert pastele cat timp acestea sunt in strecuratoare, pentru ca apoi sa le puteti pune peste sos si sa amestecati.

Branza gorgonzola este o branza din categoria celor care contin mucegaiul Penicillium si este produsa in Italia (prima oara a fost produsa in orasul Gorgonzola).

Aceasta are un gust unic, usor intepator, iar aspectul marmorat verde-albastrui nu poate fi confundat cu alte tipuri de branza.

Chiar daca vi se pare ca sosul poate fi imbogatit cu mai multa branza gorgonzola, nu exagerati si nu umblati prea mult la cantitatile indicate de mine, caci gustul va fi prea intens si intepator.

Gorgonzola poate fi folosita si in retetele de pizza (pizza quatro formaggi) si este delicioasa cu paste sau risotto. Sosul gorgonzola poate insoti si friptura sau cartofii la cuptor. Aceasta branza este una din cele mai cunoste branzeturi italiene in toata lumea, as putea spune ca este la fel de populara ca si parmezanul.

Sosul gorgonzola aduce putin cu cel pregatit pentru reteta de paste quatro formaggi pe care o puteti citi daca apasati aici, dar acela are mai multe tipuri de branza si este mult mai cremos.

Daca vreti sa vedeti cum am folosit branza gorgonzola in alte retete va invit sa dati click pe titulul retetei si veti distribuiti la reteta dorita.

Ma gandesc sa nu va mai retin atentia si sa va las sa vedeti cum se fac pastele cu sos gorgonzola, asa ca aveti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas:

INGREDIENTE:

(pentru 3 portii)

350 g paste tip penne

3.5 l apa

3 lingurite usor varfuite de sare

50 g unt

170 g branza gorgonzola moale si cremoasa

200 ml smantana pentru gatit

optional : 2 linguri cascaval ras

80 ml apa in care se gatesc pastele

Pentru servit:

parmezan ras

busuioc

PREPARARE:

Pentru a pregati paste cu sos gorgonzola am pus pentru inceput apa cu sare la fiert. Cand apa a dat in clocot am adaugat pastele. Le-am lasat sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet, timp in care am pregatit sosul.

Am topit untul intr-o tigaie, apoi am adaugat branza gorgonzola.

Am pus si smantana pentru gatit si am amestecat pana cand branza s-a topit. Am gustat si am simtit ca vreau mai multa cremozitate in sos, insa am vrut si sa echilibrez gustul putin intepator al acesteia, asa ca am adaugat si 2 linguri de cascaval ras si am amestecat pana cand s-au topit.

Inainte sa scurg pastele am pastrat putina apa in care acestea au fiert. Am pus pastele scurse peste sos, am adaugat lichidul in care au fiert (80ml), apoi le-am lasat la foc mic, amestecand destul de des timp de 2 minute. Sosul s-a ingrosat iuar pastele au fost acoperite integral de sos.

Am impartit pastele in trei boluri, am presarat putin parmezan, am decorat cu busuioc (am folosit busuioc rosu pentru contrast) si am mancat cu mare pofta.

Asta va doresc si voua!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *