RETETE RECENTE

PIZZA CU PERE, GORGONZOLA, CEAPA CARMELIZATA SI PROSCIUTTO COTTO

October 12, 2018 | CATEGORIA

Pizza cu pere, branza gorgonzola si prosciutto cotto este o pizza speciala de toamna. Nu stiu sa va spun de ce nu as manca pizza asta in timpul verii, dar cat de mult o ador in zilele acestea de toamna.

Sunt o persoana meteo-dependenta. Am retete pe care le iubesc doar in perioada aceasta. Toanele mele sunt uneori ca vremea de afara. Si vremea ma inspira cel mai adesea in ceea ce gatesc. Culori din gradina, soare, ploi sau viscole ajung cumva sa fie aduse pe post de decor real sau ca metafora.

Perele ajung in bucatele mele doar toamna. Atunci mi se pare mie ca parfumul lor aduce tartelor sau prajiturilor un plus de gust, aroma si culoare.

Daca vi se pare ciudat sa mancati o pizza cu pere, ei bine trebuie sa observati ca acestui fruct i se alatura branzeturi nobile si prosciutto cotto. Combinatia este irezistibila, chiar merita toata atentia celor care isi doresc sa incerce aceasta pizza.

Noi suntem iubitori de prosciutto sarat si taiat fin. Nu stiu daca toata lumea stie ca exista diferente mari intre cel crud si cotto. Prosciutto Cotto este sunca gatita prin aburire lenta, cu o culoare roz si aroma delicata si este usor umeda. Merge foarte bine in sandwich-uri simple sau complexe, dar si in pizza, gatita in cuptor.

Prosciutto Crudo este sunca uscata in aer, cu o culoare roasiatica, arome intense si gust pronuntat si este potrivit pentru a fi mancat pe post de apritiv, pe platouri, in salate sau paste. Daca folosim prosciutto crudo la pizza, atunci el va fi pus pe blatul gata copt, cand este scos din cuptor (va aduc aminte de pizza cu prosciutto si rucola).

Nu va mai retin atentia si va las sa descoperiti cum se face pizza cu pere, gorgonzola si proscitto cotto. Si un mic secret, ce contribuie la desavarsirea gustului: ceapa caramelizata. O nebunie ce merita incercata si de voi!

Iata cum se face:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

250 g faina

120 ml apa calduta

4 g zahar

4 g sare

10 g drojdie proaspata

30 ml ulei masline sau ulei floarea soarelui

Pentru topping:

3 linguri suc rosii

1 para medie coapta

1 ceapa rosie mare

50 g unt

150 ml apa

1 lingura otet balsamic

120 g mozzarella rasa

30 g parmezan fasii

80-100 g branza gorgonzola

100-120 g prosciutto cotto

PREPARARE:

Incepem cu pregatirea aluatului. Punem faina cu sare intr-un bol. In mijloc facem o gaura, punem drojdia si zaharul, apoi turnam apa calduta. framntam putin aluatul, apoi incorporam uleiul de masline.

 

Framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini, apoi il lasam intr-un bol acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.

Am sa va spun ca eu pun o folie alimentara direct pe aluat, pentru ca acesta sa nu faca crusta.

Cat timp dospeste aluatul noi caramelizam ceapa.

Topim untul intr-o tigaie cu fund gros (cea mai buna este cea din fonta). Calim ceapa taiata julien in untul topit pana incepe sa se inmoaie. Turnam apa in 2 etape, lasand-o sa se evapore la foc mic. In acest timp amestecam din  cand in cand, pentru a fi siguri ca ceapa nu se lipeste..

 

Cand ceapa este moale si prinde culoarea maronie adaugam crema de otet balsamic si conitunam sa gatim ceapa inca 3-4 minute.

In momentul in care aluatul a crescut il intindem astfel incat sa fie pe toata marimea tavii. Cel mai bine este sa intindem cu mana,  dar daca nu ne descurcam folosim un sucitor si mai lasam aluatul 15 minute sa se odihneasca. punem un strat foarte subtire de suc de rosii pe tot blatul.

 

Presaram mozzarella rasa, branza gorgonola si parmezanul. Acoperim blatul cu ceapa caramelizata cat mai uniform.

 

Taiem para in jumatate, eliminam cotorul cu seminte, apoi taiem felii subtirele (cam 2 mm grosime) si le aranjam  peste blat.

ultimul ingredient pus pe pizza este prosciutto cotto taiat sau rupt in fasii.

 

Coacem pizza pe programul special al cuptorului sau la 240° timp de 20-25 minute.

Este atat de buna!!! Iata si o felie de pizza, in care se observa ca blatul subtirel, putin pufos.

Cea mai buna pizza de toamna!

Va invit sa o incercati si voi.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *