Cilbir – oua posate turcesti in iaurt

22 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Cilbir – oua posate turcesti in iaurt. Oua turcesti in sos de iaurt.

Cilibir – oua posate turcesti in iaurt – este o reteta traditionala din bucataria turceasca, rapida si foarte gustoasa. Se pare ca sultanii otomani obisnuiau sa manance aceste oua inca din secolul al XV-lea.

Putem pregati oua pentru micul dejun in  zeci de feluri. Am vazut zilele trecute in social media oua pregatite in sos de rosii de prea multe ori si o singura postare cu oua in sosul acesta de iaurt. Aceste oua turcesti sunt foarte bune!

Mi-am spus ca lumea nu prea stie ce este cilbir, nu stiu cat de usor se pregateste si mai ales cat de gustoase sunt ouale posate scufundate intr-un iaurt gros, aromat cu usturoi la al carui gust contribuie din plin un „sos” de unt clarificat usor picant, frumos colorat.

Untul clarificat se obtine prin separarea partilor solide si lichide ale acestuia in urma fierberii si eliminarii masei proteice a laptelui.

Reteta originala de cilbir – oua turcesti posate – cere un anumit tip de ardei iute (fulgi de ardei), dar in lipsa lui putem folosi boia picanta. In reteta de mai jos am folosit fulgi de ardei picanti si boia dulce de ardei.

Iaurtul este frecat pentru inceput cu putina sare, apoi este aromat cu usturoi. Treaba se poate face simplu, adaugand usturoiul pisat sau se foloste usturoiul pisat si frecat in prealabil cu sare si putin ulei, ca pentru maioneza. In perioadele calde incepem prin a pregati iaurtul, ce va astepta in frigider pana la momentul in care va fi folosit.

Prezentarea mi se pare spectaculoasa, iar gustul este irezistibil. Pana la urma putina varietate nu strica nimanui. Putem inlocui retetele clasice de omlete, oua ochiuri, oua simple posate aranjate pe un sandwich cu avocadosau  ciupercicu aceasta sugestie pentru a incepe ziua delicios, dar cred ca merge la fel de bine si pe post de cina usoara, cand abia astepti sa te arunci in fotoliu dupa o zi prea lunga la birou.

Pentru a face oua posate trebuie sa folosim oua proaspete.

Nu trebuie sa ne temem de prezenta otetului in apa, caci aciditatea acestuia va impiedica separarea albusului de galbenus. Pentru a face oua posate frumoase trebuie sa nu avem apa clocotind cand punem oul in apa. Lasam oul in apa pana in momentul in care albusul este facut, dar galbenusul este inca moale. Le putem face frumoase daca crapam coaja oului ca si cand l-am sparge (dar nu pana la capat), apoi punem oul intr-o lingura ce va fi scufundata 5-8 secunde in apa fierbinte, apoi spargem complet oul si ii dam drumul in apa fierbine (ce clocotea inainte de a incepe posarea).

Langa ouale acestea ar fi mers mai bine o lipie, dar in lipsa merge si paine prajita.

Desi abia le-am mancat, va spun sincer ca as mai vrea o portie.

O alta reteta de oua turcesti ce a placut foarte mult celor care imi urmaresc blogul este omleta Menemen – o omleta cu legume foarte gustoasa.

Ma gandesc ca v-am facut pofta si eu va tin de vorba. Mai bine va las mai jos ingredientele si modul de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

(Pentru 2 persoane)

Pentru oua posate:

2 oua

1 l apa

1 lingura sare

40 ml otet

Pentru sos:

20 g unt

2-3 linguri ulei masline

1/4 lingurita fulgi de ardei iute

1/2 lingurita boia dulce de ardei

Mai avem nevoie de:

300 g iaurt gros (grecesc)

sare de mare

1 catel mare usturoi pisat

piper

frunze de menta/ patrunjel verde

PREPARARE:

Pentru a pregati sosul topim untul si il lasam sa fiarba. Luam spuma formata.

Cand s-a separat partea lichida de cea solida adaugam fulgii de ardei iute, boia dulce, o lingura ulei masline si mai lasam pe foc 30 secunde. Lasam sosul intr-un loc caldut.

Punem iartul intr-un bol. Asezonam cu sare si amestecam, apoi adaugam usturoiul si amestecam bine pana se omogenizeaza. Punem iaurtul intr-un bol sau pe farfurie si il pastram in frigider pana in momentul in care avem nevoie sa il folosim.

Punem apa cu sare la fiert. Adaugam otetul. Cand apa da in clocot dam focul foarte mic. Spargem oul in apa si il lasam sa se faca in asa fel incat sa fie gatit albusul, iar galbenusul sa ramana moale.

Pentru oua frumoase

Aranjam ouale peste iaurt si turnam sosul cald peste acestea. Putem presara putina menta tocata sau patrunjel verde.

Mancam imediat.

Nu-i asa ca arata bine? Abia astept sa imi spuneti cum vi se pare gustul.

Ma puteti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Multumesc mult, Sanda pentru ca ai incercat ouale turcesti posate in sos de iaurt.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *