Nectar de caise

4 iulie 2017Diva in Bucatarie

Nectar de caise. Bautura iese destul de dulce. Dar, daca tinem cont de definitia termenului „nectar” acesta este o bautura delicioasa similara cu mierea de albine, care este foarte dulce.

Pentru a pregati nectar de caise nu avem nevoie decat de fructe, zahar, apa si putin suc de lamaie. Nimic mai mult! Poate putina rabdare sa se raceasca. 🙂 Nectar de caise concentrat si gros, ca in vremea copilariei mele cand alte sucuri nu prea existau, este ceea ce va propun sa pregatiti si voi. Cel mai important lucru este faptul ca l-am facut fara conservanti sau alte chimicale. Este natural 100%.

Urmand aceasta metoda am pregatit si nectar de piersici si nectarine.

Se face usor si rapid si se termina la fel de repede. De aceea, daca va place reteta puteti dubla sau tripla cantitatile si pregatiti nectar de caise si pentru perioada rece a anului.

Bautura iese destul de dulce. Dar, daca tinem cont de definitia termenului „nectar” acesta este o bautura delicioasa similara cu mierea de albine, care este foarte dulce.

Si nectarul de caise iese foarte dulce (cel putin pentru gustul meu), de aceea eu il beau diluat cu apa minerala si cuburi de gheata. Este extraordinar de bun! De multe ori umplu paharul cu cuburi de gheata si torn peste ele nectarul. Il beau peste cateva minte, cand totul este foarte rece.

Pentru sotul si copilul meu cred ca caisele sunt pe locul 2, dupa capsuni. Am grija sa le pregatesc pentru iarna dulceata si gem de capsuni, gem de caise simplu, cu ghimbir sau cu miez din samburi (ultimul este preferatul meu), dulceata de caise si piersici cu lavanda, dulceata din caise cu ciocolata alba si acest nectar.

Nectarul are o consistenta groasa. Nu este ca un sirop. Daca vreti ca acesta sa fie mai fluid dublati cantitatea de apa folosita de mine.

Fructele folosite pentru conservare, fie ca ne gandim la gem, dulceata sau nectar avem grija ca acestea sa fie bune, sa nu fie stricate sau batute. Eliminam coditele si samburii. Samburii pot fi folositi, asa cum scriam mai sus, pentru gem cu miez din sambure.

Este extraordinar de bun. Matusile mele din Vrancea pregateau gemul in acest mod si era prefratul meu. La fel si gemul de prune cu nuci.

Caisele sunt fructe acrisoare, rar gasesc caise dulci. Dar imi plac foarte mult in prajituri: prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise, pandispan cu caise, ciocolata alba si migdale, prajitura cu ciocolata si caise.

Si, iata cat de usor se face nectar de caise natural 100%:

INGREDIENTE:

(pentru 1 l nectar)

1 kg caise foarte coapte – cantarite fara samburi

300 g zahar

500 ml apa pentru nectar consistent, gros

suc de la 1/2 lamaie mica

PREPARARE:

Pentru a pregati nectar de caise incepem sa fierbem apa cu zaharul. Cand siropul scade putin adaugam caisele rupte in jumatate – pentru ca am eliminat samburii.

Adaugam sucul de lamaie si lasam sa fiarba pana fructele devin foarte moi. Avem grija sa luam spuma pana cand nu se mai face.

Luam de pe foc cand fructele sunt foarte moi si siropul a mai scazut (cam 1 cm si aproximativ 10 minute de fierbere la foc mic), apoi pasam cu un blender vertical pana obtinem un suc foarte gros. Il turnam fierbinte in sticle si le sigilam. Daca facem o cantitate mica, ca in cazul de fata, este evident ca se va consuma destul de repede.

Daca vrem sa pastram nectarul peste iarna punem sticlele cu capacul in jos, le acoperim cu paturi si le lasam sa se raceasca foarte incet. Alta metoda de a pastra nectarul de caise este sa punem sticlele intr-o oala cu apa, pe fundul careia se afla un prosop si le fierbem la foc foarte mic in jur de 15 minute. Le scoatem si le lasam sa se racesca incet, acoperite cu prosoape de bucatarie, pentru a le depozita apoi in loc racoros, intr-un beci sau o camara ce pastreaza temeraturi mai joase decat in restul casei.

Daca pregatiti reteta va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Multumesc celor care l-au pregatit atat de repede si au pus si poze:

Iuliana Buga

Alexandra Leona Popa

Lily Corodi

Nicoleta Neagu, ma bucur ca iti place. Culoarea ti-a iesit superba!!!

Adriana Vlad: Delicios… pacat ca in poza nu I se vede adevarata culoare (telef neperformant)… e delicios… o sa fac si pt iarna.. ca prima productie se termina zilele astea

Emylia Tasca l-a gasit „superrrrr”

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Gabriela, eu am facut din pere fara sa adaug apa sau zahar. Doar pere si un pic de suc de lamaie. A fost delicios. Ca sa fiu sigura ca nu fermenteaza am fiert sucul, l-am pus in sticle si am mai sterilizat o data sticlele cu nectar. N-a fermentat nicio sticla.

  1. Nu merge cu muere deoarece muerea nu s3 fierbe pentru ca isi schimba compozitia si nu mai este buna eu asa stiu… nici macar nu se pune in ceaiul fierbinte

  2. pentru a ramane culoarea deschisa se poate adauga putina sare de lamaie.. daca nu adaugam, prin fierbere frustele se inchid la culoare

  3. E foarte bun cu gheata.. pui jumate de pahar de nectar si jumate gheata.. la un blender puternic il toci si il servesti cu pai mai gros.. e delicios.. mie imi place cu mango.. si de caise la fel..

  4. În loc de zahăr, putem pune miere de albină? Întreb pt că vreau să iasă în totalitate bio. Mulțumesc vă pup!

  5. Fac nectar din zarzare în fiecare an dar pun fructele crude în blender cu 50 ml apă la 1kg fructe, fac sirop din 300 g zahar 200 ml apă ,când siropul e legat adaug fructele și mai fierb 15 minute.Pentru iarnă pun salicilat cât un bob de piper la litru.Pana acum nu am pus lămâie dar voi pune că al meu iese mai închis la culoare. Și o idee: eu pun o picătură de esență de migdale . Se păstrează 2-3 ani.Spor la treaba!

  6. Gustul este de vis,si culoarea de asemenea.la final eu le-am bagat la cuptor doar intr-o tava altfel nu reuseam.sper sa se mentina pentru la iarna 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *