Gem de caise cu miez din samburi

10 iulie 2017Diva in Bucatarie

Gem de caise cu miez

Gem de caise cu miez din samburi

Pentru a pregati un gem de caise cu miez din samburi bun, fara conservanti avem nevoie doar de fructe, zahar si putin suc lamaie. Atat, nimic mai mult! Si, pentru ca nimic nu se arunca, am folosit si miezul obtinut din samburi. Asa il mancam cand eram mica, asa l-am pregatit si eu pentru copilul meu. Este foarte bun, parfumat! Imi place mult si sper sa va placa si voua.

Desi copilului meu i s-a parut o idee ciudata sa pun samburi in gem, i-a placut foarte mult.

In anii trecuti am facut multe borcane de gem si dulceata. Anul acesta, din lipsa de spatiu in camara, am pregatit mai putin.

Am adunat in aceste borcanele toata savoarea si culoarea pe care mi-o inspira vara. Este un gem delicios si, chiar daca nu am respectat proportia clasica de 1:1 (cantitatea de fructe egala cu cea de zahar), gemul s-a legat bine, s-a fiert usor si are o culoare superba.

Dintre toate tipurile de conserve, gemul de caise mi se pare unul din cele mai folosite la noi in casa, alaturi de cel de capsuni.

Retete gem si nectar caise:

  1. gem cu ghimbir
  2. dulceata cu lavanda,
  3. nectar 100%natural.

Imi place parfumul acestor fructe. Am avut si noi un caise in curte, dar am cand a venit o furtuna, cu vant puternic, acesta ffind un copac tinerel a fost miscat si a intrat aer la radacina. Intr-o luna l-am pierdut. Si era plin de fructe…

Caisele pentru acest gem cu miez din samburi le-am cumparat. Au fost atat de bune incat am revenit si am cumparat o ladita. Am pregatit prajitura cu ele, dar am si mancat foarte multe pentru placerea gustului.

Iata ingredientele si modul de preparare pentru gem de caise cu miez din samburi:

Ingrediente:

(pentru 3 borcane de  370ml)

1.2 kg caise coapte

700 g zahar

sucul de la 1 lamaie mica

samburii caiselor folosite

Mod de preparare:

Caisele spalate se rup in jumatate si se pun oala. Punem zaharul peste ele, scuturam oala astfel incat sa ajunga zahar pe toate caisele, apoi le lasam sa astepte in jur de 1 ora. In acest timp spargem samburii de caise si luam miezul pentru a-l folosi in gem.

Punem la fiert caisele cu zahar, la foc mic-mediu, adaugam sucul de lamaie si amestecam in oala in primele minute foarte des (pentru a nu se lipi fructele sau zaharul de fundul vasului). Fierbem gemul in jur de 20-30 minute din momentul in care incepe sa dea in clocot, sau pana in momentul in care facem proba cu picatura (punem o lingurita de gem in farfurie si daca se intareste la racire este gata). Cand incepe sa dea in clocot adaugam si miezul din samburii caiselor folosite.  Amestecand des cu lingura fructele foarte coapte se vor transforma in pasta, dar vor ramane si cateva bucatele intregi de fructe, dar putem sa folosim un mixer vertical si sa pasam fructele pentru un gem foarte fin (acest lucru il facem inainte de a pune miezul din samburi).

Punem gemul in borcane sterilizate, incalzite, imediat cum il luam de pe foc. Pe masura ce umplem borcanele, le sigilam cu capace cu filet bun.Acoperim borcanele cu paturi si lasam sa se raceasca incet, sub acestea.

Delicios!

Sper la pregatit gem de caise cu miez din samburi!

Daca veti distribui reteta mea va multumesc anticipat, iar daca o veti pregati voi publica cu drag pozele voastre.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *