fbpx

RETETE RECENTE

DULCEATA DE CAISE SI PIERSICI CU LAVANDA

August 13, 2012 | CATEGORIA

Dulceata de caise si piersici cu lavanda– gustul si mirosul verii strans intr-un borcan de care ma voi bucura la iarna.

Sotul si copilul meu iubesc dulceata si gemul de capsuni. Le place gustul si culoarea vie si frumoasa. Mie imi place sa aduc ceva nou si cred ca vor fi incantati de lavanda folosita pentru a aduce un plus de savoare.

Am pregatit si dulceata de caise cu ciocolata alba special pentru fiul meu. O cantitate mai mica in primul an, dublata in anul urmator.

Mie imi place foarte mult gemul de caise cu miez de samburi. Il pregatea sora mamei mele in fiecare vara si mancam adesea la micul dejun. Cand a mai crescut copilul meu am incercat sa ii fac si nectar de caise.

Mi-a iesit fix asa cum il beam in copilarie, cand alte sucuri nu prea aveam. Generatia cu cheia la gat a crescut cu multe conserve naturale, fara conservanti, asa ca incerc sa aduc si eu copilului meu ceva din copilaria mea.

Iubesc mirosul lavandei, iubesc culoarea si gingasia acestor flori, asa ca provocarea acestei luni nu ma poate lasa indiferenta.

Cu lavanda am mai pregatit muffins si biscuiti deliciosi. Aveam multe planuri pentru aceasta si sper sa reusesc sa fac toate retetele in timp. Uitasem de aceste prajiturele fermecatoare cu levantica si lamaie: madeleine.

Dulceata de caise si piersici cu lavanda  este deosebita. Este vara toata, cu soare, caldura, arome si gust. Este un adevarat spectacol pentru papilele gustative ce va cere un bis.

Ma bucur foarte tare pentru ca am reusit sa pregatesc aceasta minunatie. Sunt sigura ca oricine va incerca va fi incantat de gust, aroma, parfum.

Puteti pregati aceasta dulceata si pentru a oferi cadouri comestibile. Sunt sigura ca veti impresiona pe oricine.

Va las mai jos ingredientele si modul de preparare pentru dulceata de caise si piersici cu lavanda.

INGREDIENTE:

900 g caise
300 g piersici
4 linguri cognac
1 lingurita coaja rasa de lamaie
6 linguri suc lamaie
750 g zahar
1 lingura cu varf flori de lavanda (alimentara)
100 ml apa

PREPARARE:

Spalam caisele si piersicile si le taiem in jumatati, sau felii. Le stropim cu cognac, presaram zaharul si le lasam sa se odihneasca 30 de minute.
Punem fructele cu zahar, apa, suc de lamaie si coaja de lamaie la fiert.

Lasam sa fiarba pana siropul incepe sa se lege, amestecand din cand in cand si luand spuma de cate ori este nevoie. Cand incepe sa se lege, facem proba luand 1/2 lingurita de dulceata pe o farfurie. Daca are consistenta mai groasa dupa cateva minute, inseamna ca este aproape terminata, pentru ca mai trebuie sa adaugam florile de levantica cu 2 minute inainte sa oprim focul. Apoi luam de pe foc, turnam dulceata in borcane sterilizate si incalzite si le sigilam. Nu trebuie sa exageram cu cantitatea de flori pentru ca parfumul acestora poate deranja in cantitate prea mare.

Daca nu vrem sa avem o dulceata cu flori atunci acestea vor fi puse intr-un saculet de tifon pe care il putem scoate dupa ce a fiert in dulceata timp de 3-4 minute – le lasam ceva mai mult pentru a-si lua aroma doar pe timpul fierberii.

Daca va place aroma de levantica, combinatia cu caise mi se pare una din cele mai bune.

Va las sa va rasfatati cu o felie de paine cu dulceata…
Pofta buna!

Comentarii

  • Tare ma imbie! Arata o…nebunie.

    • diva in bucatarie

      Dana iti pastrez putin…daca te grabesti!

  • Mirela Carmen

    Doua miresme gingase, catifelate !

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mirela.

  • Ce bine arata…imi imaginez ce aroma are …mmmm 🙂

    • diva in bucatarie

      Dana, mie imi place mult…

  • Grozav de bine arata, culoare superba, aroma de vis!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Poliana.

  • Ce idee minunata ..ne place foarte mult lavanda!

  • Lubita

    Am facut-o anul trecut;e super delicioasa!!

  • Elena

    Am mâncat asa ceva anul acesta. Am cautat reteta ca sa fac si eu pentru ca are un gust plin de vară!!!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Catalina!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *