fbpx

RETETE RECENTE

GEM DE CAPSUNI NATURAL, FARA CONSERVANTI

May 31, 2019 | CATEGORIA

Gem de capsuni natural, fara conservanti, reteta simpla, delicioasa ce pastreaza aroma si parfumul acestor fructe, se face usor. Pentru a prepara gem de capsuni nu am folosit decat fructele, zahar si suc de lamaie.

Mamele si bunicile noastre foloseau proportii de 1:1 pentru cantitatea de fructe si zahar. Eu folosesc mai putin, asa ca la 1 kg de fructe pun doar 700 g zahar si sunt sigura ca este suficient de dulce chiar si cu 600 g.

Zaharul este acela care va ajuta la conservare. Daca este prea putin, atunci trebuie luat in considerare riscul ca gemul sa fermenteze si sa se gasim mucegai in borcane.

Sotul si copilul meu prefera gemurile si dulceturile de capsuni si caise. Pe primul loc sunt capsunile. Pentru ei pregatesc in fiecare an cateva borcane din fiecare sortiment in parte.

Oricate borcane de gem si dulceata de capsuni fac, acestea nu ajung niciodata pana in decembrie. Dar, cred ca acest gem de capsuni este gemul preferat al tuturor copiilor, asa ca atunci cand se fac clatite la noi in casa toti copii cer in primul rand gem sau dulceata de capsuni.

Pe locul doi este cea de visine, cea pe care eu o ador. Ma bucur ca imi ramane mie mai multa.

Cum facem diferenta intre gem si dulceata? In primul rand gemul este mai gros. Se folosesc fructele foarte coapte si cele care nu sunt perfecte, ca pentru dulceata. In poza de la modul de preparare veti vedea ca am pus capsuni foarte frumoase, proaspat culese, dar langa ele au fost si 300 g capsuni din care am taiat cu cutitul parti deteriorate. Atunci cand combin calitatea I cu calitatea a II-a rezulta gem. Ca sa fiu sincera o parte din fructe le-am zdrobit intentionat in procesul de fierbere, spre final, pentru a ingrosa compozitia, caci nu doream sa obtin dulceata, cu toate fructele intregi.

Am cules o parte din capsuni de pe terenul pe care l-am ingrijit cativa ani, vizavi de casa mea, acesta fiind abandonat de fostul proprietar. Imi pusesem chiar si un solar acolo, cu acceptul acestuia. In toamna trecuta a fost cumparat de altcineva, asa ca mi-am scos solarul si nu am mai intrat pe teren.

Au crescut balarii, iarba este de aproape 1 m, noul proprietarul nu s-a mai aratat si se pare ca inca nu se va intampla nimic aici prea curand (dar nu regret deloc). La un moment dat, cand am parcat in fata casei, in bataia vantului, au aparut la vedere capsunile plantate de mine in anii trecuti. Mari, rosii si coapte. Au crescut atat de frumoase! Ma chemau sa le culeg, nu puteam sa le rezist. Printre cele frumoase mai erau si cateva batute usor,  asa ca le-am luat si pe acestea. Capsunile acestea erau asa de parfumate de parca adunasera in ele tot soarele si caldura, parfumul inceputului timid de vara. Nu stiu daca mi-ati citit toate postarile, dar anul trecut in postarea cu papanasii umpluti cu capsuni povesteam cum venea fazanul si manca din ele.

Pe teren au mai ramas tufe de zmeura, mure, a iesit mararul si ceapa verde. Printre ele sunt si balarii, ciulini, flori de camp.

Am cules in total 2 kg capsuni. Si am pregatit cu ele gem pentru baietii mei. Cel mai simplu si mai bun gem de capsuni, fara conservanti!

A iesit atat de bun, incat borcanul de 320 ml a fost mancat in seara in care am pregatit gemul.

Are culoare superba, iar aceasta este influentata de fructele proaspete si coapte stropite cu suc de lamaie. Sucul de lamaie impiedica nu doar oxidarea, ajuta si la pastrarea culorii, dar contribuie si la gust.

Daca veti respecta indicatiile de mai jos nu veti fi nevoiti sa fierbeti mult gemul. Dupa 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba gemul poate fi pus in borcane.

Este foarte important sa fie luata spuma. Nu vreti un gem zaharisit.

Iata cantitatile exacte pentru ingrediente si modul de preparare pentru gemul de capsuni natural, fara conservanti:

 

INGREDIENTE:

( Pentru 2 borcane 800 ml +1 borcan 320 ml)

1.8 kg de capsuni – atat a ramas dupa ce le-am spalat si am indepartat coditele

1.2 kg zahar

sucul de la 1 lamaie mare

 

PREPARARE:

Am spalat capsunile, le-am lasat in strecuratoare sa se usuce, apoi le-am scos coditele. Cele care erau putin lovite au fost taiate, indepartand zona afectata. Nu erau stricate sau mucegaite. Acelea nu se folosesc deloc!

Am pus zaharul peste ele si am scuturat vasul astfel incat acesta sa le acopere cat se poate de mult. Le-am pus direct in oala in care urma sa le fierb – o oala mare, in care atunci cand vor fierbe sa aiba cum sa se umfle, fara riscul de a da pe afara.

 

Le-am lasat peste noapte in frigider. Au lasat sirop mult. Le-am pus la fiert, la foc mediu, adaugand sucul de lamaie.

 

Am luat spuma pana cand aceasta a disparut. Nu a trebuit sa amestec continuu in oala, pentru ca am invatat de la mama mea sa pun un inel din fier special sub oala.

Cred ca multi aveti asa ceva in bucatarie, asa ca nu ezitati sa-l folositi cand fierbeti gem, dulceata, zacusca. Sigur, amestecam destul de des, dar nu este nevoie sa facem acest lucru continuu, daca folosim acest inel sub oala.

In momentul in care nu s-a mai facut spuma  si volumul lichidului a scazut am stiu ca in curand gemul va fi gata. Cat timp s-a fiert gemul am sterilizat borcanele. Am facut proba cu picatura pusa pe o farfurie. Eu pun farfuria in congelator cu 5 minute inainte.

Daca picaturile se scurg greu dupa ce au intrat in contact cu farfuria stiu sigur ca este gata.

Am pus gemul cu un polonic mic in borcan.

 

Am pus gemul de capsuni in borcane, le-am sigilat cu capace care se inchid bine, le-am tinut rasturnate in jur de 5 minute (cu capacul in jos), apoi le-am intors in forma initiala si le-am lasat sa se raceasca lent sub o paturica in urmatoarele 24 ore.

Este delicios! Si este 100% natural!

Inainte sa va doresc spor la pregatit gem de capsuni natural, fara conservanti, va invit sa vedeti cat de usor se face un alt gem de sezon: gem de coacaze rosii. 

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Daca va place sa impartasiti retetele pregatite de voi si altor persoane va invit in grupul “Gatesc Cu Prietenii”. 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *