fbpx

RETETE RECENTE

GEM DE CAPSUNI NATURAL, FARA CONSERVANTI

May 31, 2019 | CATEGORIA

Gem de capsuni natural, fara conservanti, reteta simpla, delicioasa ce pastreaza aroma si parfumul acestor fructe, se face usor. Pentru a prepara gem de capsuni nu am folosit decat fructele, zahar si suc de lamaie.

Mamele si bunicile noastre foloseau proportii de 1:1 pentru cantitatea de fructe si zahar. Eu folosesc mai putin, asa ca la 1 kg de fructe pun doar 700 g zahar si sunt sigura ca este suficient de dulce chiar si cu 600 g.

Zaharul este acela care va ajuta la conservare. Daca este prea putin, atunci trebuie luat in considerare riscul ca gemul sa fermenteze si sa se gasim mucegai in borcane.

Sotul si copilul meu prefera gemurile si dulceturile de capsuni si caise. Pe primul loc sunt capsunile. Pentru ei pregatesc in fiecare an cateva borcane din fiecare sortiment in parte.

Oricate borcane de gem si dulceata de capsuni fac, acestea nu ajung niciodata pana in decembrie. Dar, cred ca acest gem de capsuni este gemul preferat al tuturor copiilor, asa ca atunci cand se fac clatite la noi in casa toti copii cer in primul rand gem sau dulceata de capsuni.

Pe locul doi este cea de visine, cea pe care eu o ador. Ma bucur ca imi ramane mie mai multa.

Cum facem diferenta intre gem si dulceata? In primul rand gemul este mai gros. Se folosesc fructele foarte coapte si cele care nu sunt perfecte, ca pentru dulceata. In poza de la modul de preparare veti vedea ca am pus capsuni foarte frumoase, proaspat culese, dar langa ele au fost si 300 g capsuni din care am taiat cu cutitul parti deteriorate. Atunci cand combin calitatea I cu calitatea a II-a rezulta gem. Ca sa fiu sincera o parte din fructe le-am zdrobit intentionat in procesul de fierbere, spre final, pentru a ingrosa compozitia, caci nu doream sa obtin dulceata, cu toate fructele intregi.

Am cules o parte din capsuni de pe terenul pe care l-am ingrijit cativa ani, vizavi de casa mea, acesta fiind abandonat de fostul proprietar. Imi pusesem chiar si un solar acolo, cu acceptul acestuia. In toamna trecuta a fost cumparat de altcineva, asa ca mi-am scos solarul si nu am mai intrat pe teren.

Au crescut balarii, iarba este de aproape 1 m, noul proprietarul nu s-a mai aratat si se pare ca inca nu se va intampla nimic aici prea curand (dar nu regret deloc). La un moment dat, cand am parcat in fata casei, in bataia vantului, au aparut la vedere capsunile plantate de mine in anii trecuti. Mari, rosii si coapte. Au crescut atat de frumoase! Ma chemau sa le culeg, nu puteam sa le rezist. Printre cele frumoase mai erau si cateva batute usor,  asa ca le-am luat si pe acestea. Capsunile acestea erau asa de parfumate de parca adunasera in ele tot soarele si caldura, parfumul inceputului timid de vara. Nu stiu daca mi-ati citit toate postarile, dar anul trecut in postarea cu papanasii umpluti cu capsuni povesteam cum venea fazanul si manca din ele.

Pe teren au mai ramas tufe de zmeura, mure, a iesit mararul si ceapa verde. Printre ele sunt si balarii, ciulini, flori de camp.

Am cules in total 2 kg capsuni. Si am pregatit cu ele gem pentru baietii mei. Cel mai simplu si mai bun gem de capsuni, fara conservanti!

A iesit atat de bun, incat borcanul de 320 ml a fost mancat in seara in care am pregatit gemul.

Are culoare superba, iar aceasta este influentata de fructele proaspete si coapte stropite cu suc de lamaie. Sucul de lamaie impiedica nu doar oxidarea, ajuta si la pastrarea culorii, dar contribuie si la gust.

Daca veti respecta indicatiile de mai jos nu veti fi nevoiti sa fierbeti mult gemul. Dupa 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba gemul poate fi pus in borcane.

Este foarte important sa fie luata spuma. Nu vreti un gem zaharisit.

Iata cantitatile exacte pentru ingrediente si modul de preparare pentru gemul de capsuni natural, fara conservanti:

 

INGREDIENTE:

( Pentru 2 borcane 800 ml +1 borcan 320 ml)

1.8 kg de capsuni – atat a ramas dupa ce le-am spalat si am indepartat coditele

1-1.2 kg zahar

sucul de la 1 lamaie mare

 

PREPARARE:

Am spalat capsunile, le-am lasat in strecuratoare sa se usuce, apoi le-am scos coditele. Cele care erau putin lovite au fost taiate, indepartand zona afectata. Nu erau stricate sau mucegaite. Acelea nu se folosesc deloc!

Am pus zaharul peste ele si am scuturat vasul astfel incat acesta sa le acopere cat se poate de mult. Le-am pus direct in oala in care urma sa le fierb – o oala mare, in care atunci cand vor fierbe sa aiba cum sa se umfle, fara riscul de a da pe afara.

 

Le-am lasat peste noapte in frigider. Au lasat sirop mult. Le-am pus la fiert, la foc mediu, adaugand sucul de lamaie.

 

Am luat spuma pana cand aceasta a disparut. Nu a trebuit sa amestec continuu in oala, pentru ca am invatat de la mama mea sa pun un inel din fier special sub oala.

Asa arata inelul care se pune sub oala.

Cred ca multi aveti asa ceva in bucatarie, asa ca nu ezitati sa-l folositi cand fierbeti gem, dulceata, zacusca. Sigur, amestecam destul de des, dar nu este nevoie sa facem acest lucru continuu, daca folosim acest inel sub oala.

In momentul in care nu s-a mai facut spuma  si volumul lichidului a scazut am stiu ca in curand gemul va fi gata. Cat timp s-a fiert gemul am sterilizat borcanele. Am facut proba cu picatura pusa pe o farfurie. Eu pun farfuria in congelator cu 5 minute inainte.

Daca picaturile se scurg greu dupa ce au intrat in contact cu farfuria stiu sigur ca este gata.

Am pus gemul cu un polonic mic in borcan.

 

Am pus gemul de capsuni in borcane, le-am sigilat cu capace care se inchid bine, le-am tinut rasturnate in jur de 5 minute (cu capacul in jos), apoi le-am intors in forma initiala si le-am lasat sa se raceasca lent sub o paturica in urmatoarele 24 ore.

Este delicios! Si este 100% natural!

Inainte sa va doresc spor la pregatit gem de capsuni natural, fara conservanti, va invit sa vedeti cat de usor se face un alt gem de sezon: gem de coacaze rosii. 

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Daca va place sa impartasiti retetele pregatite de voi si altor persoane va invit in grupul “Gatesc Cu Prietenii”. 

 

Multumesc, Diana Tanase pentru poza!

Comentarii

  • Diana Tănase

    Bună ziua!
    În primul rând vreau să vă felicit pentru rețele pe care le postați pe site-ul dvs. Aceasta rețetă de gem de căpșuni aș vrea neapărat s-o încerc și eu.
    În al doilea rând vă rog să-mi spuneți cum sterilizati borcanele și cum arată acel inel pe care îl puneți sub oală (poate puteti să postati și o poză cu el). La ultima mea tentativă de a face gem, mi s-a lipit de oală atât de rău, încât 3 zile am frecat la ea și nici n-am mai incercat de atunci să fac astfel de rețete.

    • sterilizarea borcanelor: se spala ff bine cu apa fierbinte si detergent de vase, se clatesc, apoi se sterilizeaza.
      Metoda 1: se pun la fiert in apa la foc mic 10-15 min de cand incepe apa sa clocoteasca, apoi se scot pe un servet si se usuca
      Metoda 2 – folosita de mine: se pun borcanele si capacele in cuptorul rece. Se incalzeste la 120-150 grade, si se lasa 15-20 min sau la 100 grade si se lasa 25-30 min.
      Se pune gemul in borcanele calde.

      Am pus poza cu inelul metalic. Nu este din acelasi material cu cele pe catre se pun oalele, cand le luati de pe aragaz, dar poate ajuta si acela.

  • Diana Tănase

    Mulțumesc din suflet pentru răspuns! Sunteți minunată!

    Am experimintat rețeta dvs. Aveam prin frigider niște căpșuni rătăcite, trecute de prima tinerețe, vreo 750g, peste care am pus cam 300g de zahăr. Am luat încontinuu spuma formată, dar tot a ajuns și în borcanul de gem care mi-a ieșit. Dar nu-i bai, că multe zile nu va apuca (se anunță un sezon de clătite 😊).
    Deși am fiert-o la foc mic, tot mi s-a lipit puțin de cratiță, neavând inelul magic…Dar am pornit în căutarea lui, pt.că sunt hotarâtă să nu mă opresc la un singur borcan de gem.
    În rest, să mai adaug că toate rețetele pe care le-am încercat inspirându-mă de pe site-ul dvs., au fost un real succes??!!
    Datorită dvs.am făcut cea mai gustoasă salată orientală ever și tot datorită dvs.nu mai mi-e frică să fac găluște, pe care copiii mei le adoră în supă.
    Mă bucur nespus că v-am descoperit!!! Nu numai că mă inspir de pe site-ul dvs., dar stiu sigur că rețetele vor ieși cum trebuie, pt.că sunt bine explicate, cantitățile ingredientelor sunt corecte, iar detaliile fac diferența între rețetele dvs.și “rețetele” care împânzesc netul.

    Cu speranța că nu v-am plictisit cu mesajul meu interminabil (dar de mult timp doream să vă dau un feed-back pozitiv), vă doresc multă sănătate și la cât mai multe rețete!!!

    P.S.Am vrut să atașez o poză cu borcanul meu cu gem de căpșuni, dar nu m-am priceput 🤪

  • Mirela

    E gem sau dulceata? Fructele par întregi.

    • La majoritatea gemurilor raman si bucati de fruct, nu sunt doar o pasta fina, precum cele din comert. Pana la urma asta mai mult farmec gemului facut in casa.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *