Gem de capsuni natural, fara conservanti
Gem de Capsuni Natural, Reteta Perfecta pentru un Gust Autentic si Delicios
Gem de capsuni natural, fara conservanti
Gem de capsuni natural, fara conservanti, reteta simpla, delicioasa ce pastreaza aroma si parfumul fructelor, se face usor.
Descopera cum sa prepari gem de capsuni natural, fara conservanti sau aditivi, pentru a te bucura de gustul aromat si dulce al capsunilor proaspete pe tot parcursul anului.
Aceasta reteta simpla si traditionala te va ghida pas cu pas pentru a obține un gem de capsuni aromat si perfect pentru micul dejun, deserturi sau clatite.
Pentru a prepara gem de capsuni natural nu am folosit decat fructele, zahar si suc de lamaie.
Mamele si bunicile noastre foloseau proportii de 1:1 pentru cantitatea de fructe si zahar.
Eu folosesc mai putin, asa ca la 1 kg de fructe pun doar 600-700 g zahar si sunt sigura ca este suficient de dulce chiar si cu 500 g.
Zaharul este acela care va ajuta la conservare. Daca este prea putin, atunci trebuie luat in considerare riscul ca gemul sa fermenteze si sa se gasim mucegai in borcane. In plus, daca fructele nu sunt foarte coapte, exista riscul de fermentare.
Sotul si copilul meu prefera gemurile si dulceturile de capsuni si caise. Pe primul loc sunt capsunile. Pentru ei pregatesc in fiecare an cateva borcane din fiecare sortiment in parte.
Oricate borcane de gem si dulceata de capsuni fac, acestea nu ajung niciodata pana in decembrie.
Dar, cred ca acest gem de capsuni este gemul preferat al tuturor copiilor, asa ca atunci cand se fac clatite la noi in casa toti copii cer in primul rand gem sau dulceata de capsuni.
Are culoare superba, iar aceasta este influentata de fructele proaspete si coapte stropite cu suc de lamaie. Sucul de lamaie impiedica nu doar oxidarea, ajuta si la pastrarea culorii, dar contribuie si la gust.
Daca veti respecta indicatiile de mai jos nu veti fi nevoiti sa fierbeti mult acest gem de capsuni natural. Dupa 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba gemul poate fi pus in borcane.
Este foarte important sa fie luata spuma. Nu vreti un gem zaharisit.
Las mai jos si alte retete de gem pe care le poti face in aceasta perioada:
Iata cantitatile exacte pentru ingrediente si modul de preparare pentru gemul de capsuni natural, fara conservanti:
Ingrediente pentru Gem de Capsuni Natural:
( Pentru 2 borcane 800 ml +1 borcan 320 ml)
1.8 kg de capsuni – atat a ramas dupa ce le-am spalat si am indepartat coditele
1,1 – 1.2 kg zahar
sucul de la 1 lamaie mare
PREPARARE:
Pentru inceput va las reteta in format video:
- Pregatirea capsunilor:
Am spalat capsunile, le-am lasat in strecuratoare sa se usuce, apoi le-am scos coditele.
Cele care erau putin lovite au fost taiate, indepartand zona afectata. Nu erau stricate sau mucegaite. Acelea nu se folosesc deloc!
2. Amestecarea ingredientelor
Am pus zaharul peste ele si am scuturat vasul astfel incat acesta sa le acopere cat se poate de mult.
Le-am pus direct in oala in care urma sa le fierb – o oala mare, in care atunci cand vor fierbe sa aiba cum sa se umfle, fara riscul de a da pe afara.
Le-am lasat peste noapte in frigider, dar la temperatura camerei lasa sirop intr-o ora. Daca lasa prea mult sirop mai scurgeti din el.
3. Gatirea gemului:
Le-am pus la fiert, la foc mare la inceput, apoi mediu, adaugand sucul de lamaie.
Am luat spuma pana cand aceasta a disparut. Nu a trebuit sa amestec continuu in oala, pentru ca am invatat de la mama mea sa pun un inel din fier special sub oala.
Asa arata inelul care se pune sub oala.
Cred ca multi aveti asa ceva in bucatarie, asa ca nu ezitati sa-l folositi cand fierbeti gem, dulceata, zacusca.
Sigur, amestecam destul de des, dar nu este nevoie sa facem acest lucru continuu, daca folosim acest inel sub oala.
In momentul in care nu s-a mai facut spuma si volumul lichidului a scazut am stiu ca in curand gemul va fi gata.
4. Sterilizarea borcanelor:
Cat timp s-a fiert gemul am sterilizat borcanele. Le-am spalat bine cu apa fierbinte si detergent, apoi le-am pus intr-o tava la cuptor, la 100°C pentru 15 minute.
Am facut proba cu picatura pusa pe o farfurie.
Eu pun farfuria in congelator cu 5 minute inainte.
Daca picaturile se scurg greu dupa ce au intrat in contact cu farfuria stiu sigur ca este gata.
Am pasat cam jumatate din cantitea de gem pentru mai multa consistatenta, dar am lasat si bucati intregi de fructe.
5. Umplerea si sigilarea borcanelor
Am turnat gemul fierbinte cu un polonic mic in borcan, lasand 1 cm spatiu la gura.
Am sters marginile borcanelor pentru a elimina orioce urma de gem.
Am pus capacele si le-am strans bine. Le-am lasat sa se raceasca o ora cu capacele intoarse in jos pentru a crea un sigiliu etans.
Apoi le-am intors in forma initiala si le-am lasat sa se raceasca lent sub o paturica in urmatoarele 24 ore.
Este delicios! Si este 100% natural!
6. Depozitarea:
Dupa ce s-au racit complet le-am pus in loc racoros si intunecat.
Se pastreaza foarte bine chiar si doi ani.
Prepararea gemului de capsuni natural este o modalitate excelenta de a păstra aroma dulce si parfumată a cspsunilor pe tot parcursul anului.
Aceasta reteta simpla si traditionala de gem de capsuni natural iti garanteaza un gem delicios si sanatos, perfect pentru a fi savurat în diverse moduri.
Incearca reteta mea si bucura-te de gustul autentic al capsunilor proaspete!
Inainte sa va doresc spor la pregatit gem de capsuni natural, fara conservanti, va invit sa vedeti cat de usor se face un alt gem de sezon: gem de coacaze rosii.
Ma gasiti si pe Instagram aici.
Daca va place sa impartasiti retetele pregatite de voi si altor persoane va invit in grupul „Gatesc Cu Prietenii”.
Multumesc, Diana Tanase pentru poza!
Iata ce culoare frumoasa are gemul facut de Gabriela Dimian! Multumesc pentru poza!
Bună ziua!
În primul rând vreau să vă felicit pentru rețele pe care le postați pe site-ul dvs. Aceasta rețetă de gem de căpșuni aș vrea neapărat s-o încerc și eu.
În al doilea rând vă rog să-mi spuneți cum sterilizati borcanele și cum arată acel inel pe care îl puneți sub oală (poate puteti să postati și o poză cu el). La ultima mea tentativă de a face gem, mi s-a lipit de oală atât de rău, încât 3 zile am frecat la ea și nici n-am mai incercat de atunci să fac astfel de rețete.
sterilizarea borcanelor: se spala ff bine cu apa fierbinte si detergent de vase, se clatesc, apoi se sterilizeaza.
Metoda 1: se pun la fiert in apa la foc mic 10-15 min de cand incepe apa sa clocoteasca, apoi se scot pe un servet si se usuca
Metoda 2 – folosita de mine: se pun borcanele si capacele in cuptorul rece. Se incalzeste la 120-150 grade, si se lasa 15-20 min sau la 100 grade si se lasa 25-30 min.
Se pune gemul in borcanele calde.
Am pus poza cu inelul metalic. Nu este din acelasi material cu cele pe catre se pun oalele, cand le luati de pe aragaz, dar poate ajuta si acela.
Mulțumesc din suflet pentru răspuns! Sunteți minunată!
Am experimintat rețeta dvs. Aveam prin frigider niște căpșuni rătăcite, trecute de prima tinerețe, vreo 750g, peste care am pus cam 300g de zahăr. Am luat încontinuu spuma formată, dar tot a ajuns și în borcanul de gem care mi-a ieșit. Dar nu-i bai, că multe zile nu va apuca (se anunță un sezon de clătite 😊).
Deși am fiert-o la foc mic, tot mi s-a lipit puțin de cratiță, neavând inelul magic…Dar am pornit în căutarea lui, pt.că sunt hotarâtă să nu mă opresc la un singur borcan de gem.
În rest, să mai adaug că toate rețetele pe care le-am încercat inspirându-mă de pe site-ul dvs., au fost un real succes??!!
Datorită dvs.am făcut cea mai gustoasă salată orientală ever și tot datorită dvs.nu mai mi-e frică să fac găluște, pe care copiii mei le adoră în supă.
Mă bucur nespus că v-am descoperit!!! Nu numai că mă inspir de pe site-ul dvs., dar stiu sigur că rețetele vor ieși cum trebuie, pt.că sunt bine explicate, cantitățile ingredientelor sunt corecte, iar detaliile fac diferența între rețetele dvs.și „rețetele” care împânzesc netul.
Cu speranța că nu v-am plictisit cu mesajul meu interminabil (dar de mult timp doream să vă dau un feed-back pozitiv), vă doresc multă sănătate și la cât mai multe rețete!!!
P.S.Am vrut să atașez o poză cu borcanul meu cu gem de căpșuni, dar nu m-am priceput 🤪
Multumesc mult pentru aprecieri! Poza o puteti trimite pe adresa de email office@divainbucatarie.ro si o postez eu. Spor in tot ceea ce pregatiti!
E gem sau dulceata? Fructele par întregi.
La majoritatea gemurilor raman si bucati de fruct, nu sunt doar o pasta fina, precum cele din comert. Pana la urma asta mai mult farmec gemului facut in casa.