fbpx

RETETE RECENTE

ARIPIOARE DE PUI DULCI PICANTE LA CUPTOR

May 30, 2019 | CATEGORIA

Aripioare de pui dulci picante pregatite la cuptor sunt suculente, aromate, lipicioase si delicioase. Sunt asa de bune ca iti vine sa te lingi pe degete.

Caci, le mananci cu mana, nu au ce cauta in aceasta ecuatie furculita si cutitul.

Inainte de a pregati aripioarele de pui m-am asigurat ca nu au tuleie si am indepartat varful acestora. Nu am aruncat aceste varfuri. Le voi pune intr-o viitoare supa si vor aduce un plus de gust, alaturi de un pui intreg si legume bune, proaspete.

Sosul care le acopera este savuros si nu are ingrediente complicate. Glazura lor are miere de albine, pasta de rosii, mustar si condimente aromate iar pentru a le face picante am pus sos Tabasco si pudra de chilli.

Aduc oarecum cu clasicele chicken buffalo wings, reteta americana de aripioare de pui, dar aici avem alta poveste.

Cum am marinat aripioarele de pui?

Partea buna este ca aceste aripioare de pui au fost marinate in doua etape. Nu va speriati, prima marinata fragezeste carnea, iar a doua le da aroma. Nu este nimic complicat.

Prima oara stau timp de 4 ore in iaurt cu usturoi si ulei de masline la frigider.  Iaurtul fragezeste carnea. Dupa acest interval de timp le-am imbracat cu  a doua marinata (cea descrisa mai sus) si le-am mai lasat 2 ore in frigider, apoi le-am aranjat in tava cuptorului pentru a le coace.

Cantitatile pregatite de mine sunt pentru 8-12 persoane, cand aveti musafiri sau vin prietenii la masa. Daca faceti doar pentru 4 persoane, merg mancate si a doua zi. Gustul nu se schimba absolut deloc. Schimbati garnitura si va parea ca aveti o noua mancare.

Eu nu pot manca doua zile la rand aceeasi mancare, asa ca daca imi place ceva atat de mult incat sa vreau sa mananc si a doua zi, incerc sa le fac sa para putin schimbate fata de ziua anterioara. Exceptie fac sarmalele. Aici nu am ce schimba si le pot manca si a doua zi.

Aripioare de pui dulci picante la cuptor sunt mai sanatoase. Nu le-am prajit in ulei, nu le-am gatit pe gratar.

Am mai pregatit aripioare de pui si in trecut si au fost foarte apreciate de cei care le-au incercat: chicken Buffalo wings si aripioare de pui in  stil asiatic – cu marinata cu soia.

Aripioare de pui picante am mancat si in America. Acum 15 ani am intrat intr-un restaurant unde se serveau doar aripioare de pui. Era plin de motociclisti, iar decorul restaurantului avea motociclete si jumatati de masini prinse de tavan. Daca alegeai unul din primele trei feluri de aripioare din meniu primeai o hartie pe care o completai cu toate datele tale si iti asumai faptul ca vei manca ceva foarte foarte picant. Eu mi-am luat ceva de la coada meniului, fara ardei iuti in dreptul lor si tot a fost picant. Poza de mai jos am facut-o la 13 ani distanta, in acelasi local.

Nu vreau sa imi imaginez ce a mancat prietenul nostru Andi, care nu si-a mai simtit limba 2 zile dupa aceasta experienta, pe care si-a asumat-o sub semnatura. In primele zile nu a recunoscut ca a vrut sa braveze, dar cand am revenit in tara a spus ca nu va mai repeta experienta.

Va promit ca aripioarele dulci picante la cuptor pregatite de mine sunt picante la modul suportabil. Pentru a fi siguri de acest lucru gustati din sos inainte sa il puneti pe aripioare. Este posibil chiar sa nu vi se para prea picant. Totul depinde de gusturi si obisnuinta.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru aripioare dulci picante la cuptor.

INGREDIENTE: 

2 kg aripi de pui

Marinata 1:

300 g iaurt grecesc

2 catei usturoi

3 linguri ulei masline

Marinata 2:

4 linguri pasta de rosii – eu am folosit Mutti

6 linguri miere de albine

3 linguri ulei masline

2 linguri mustar Dijon

1 linguri boia de ardei

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita piper proaspat macinat

4 catei usturoi pisati

1 lingurita cimbru

1 lingurita Tabasco

1/2 lingurita pudra de chilli

1 lingura sare de mare (fulgi de sare)

PREPARARE:

Pentru inceput am indepartat tuleiele si am varful aripilor. Am amestecat intr-un bol iaurtul cu ulei si usturoi, l-am turnat peste aripioare, apoi le-am amestecat cu mana asigurandu-ma ca toate au fost acoperite bine.

Le-am acoperit cu o folie alimentara si le-am lasat in frigider 4 ore. Dupa acest interval am pus intr-un bol toate ingredientele pentru marinata 2.

 

Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Am scos aripioarele de pui din frigider si le-am uns cu aceasta marinata.

Le-am pus in frigider pentru alte 2 ore.

 

Dupa 6 ore pot spune ca aripile sunt suficient de marinate incat sa fie aranjate in tava si apoi puse in cuptorul preincalzit la 200°C – pe ventilatie.

Dupa 20 minute am intors tava, astfel incat aripoarele din fata au ajuns in spate. Vreau sa ma asigur ca au toate parte de coacere uniforma.

Chiar daca am un cuptor foarte bun, dupa 10 ani de functionare zilnica, este posibil sa coaca mai bine in spate.

 

Am scos aripioarele din cuptor dupa 40 minute. Aratau perfect si miroaseau grozav de bine.

Cat timp acestea au stat in cuptor am pregatit pentru fiul meu cartofi prajiti cu parmezan, pudra de usturoi si patrunjel verde.

Pentru mine doar o salata verde cu lamaie.

Puteti alege o alta garnitura preferata pentru aripioarele de pui dulci picante la cuptor: un piure de cartofi, orez, legume sotate, cartofi copti sau cartofi natur cu legume.

Daca va plac retetele simple, rapide, foarte usor de pregatit, va invit si pe canalul de YouTube:

Ma gasiti si pe Instagram, aici. 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *