Frunze de vita de vie in borcan sau la congelator

28 mai 2019Diva in Bucatarie

Frunze de vita de vie in borcan

frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

Frunze de vita de vie in borcan sau la congelator pentru iarna, reprezinta o idee buna de conservare naturala, fara conservanti.

Frunzele de vita de vie se culeg in lunile mai-iunie (in functie de zonele in care locuiti), cand frunza de vita de vie este matura , cu o marime potrivita (nici prea mare, dar nici mica), cand frunza este inca cruda. Se aleg frunzele de culoare verde deschis, ce nu au nervurile ingrosate.

Preparatele cu frunza de vita de vie sunt populare in bucataria balcanica, in Europa de Est.

Le gasim si in bucataria turceasca sau libaneza. Noi suntem iubitori ai sarmalelor in frunza de vita. Le-am mancat in Grecia, Turcia, in Republica Moldova dar si in restaurantele libaneze din Bucuresti.

Pot avea aceleasi umpluturi, dar gustul difera total si acest lucru este datorat in primul rand condimentelor folosite.

Daca vreti sa pastrati frunze de vita vie in borcan sau la congelator pentru a putea pregati la iarna sarmalele preferate.

Cum vreti sa le pastrati: la borcan sau la congelator?

Eu o sa va arat cum am facut pentru ambele variante. Din fericire am vita de vie in curte si am observat ca atunci cand tai in timpul verii crengi ce cresc fara struguri pe ele apar crengi noi, proaspete, asa ca ma pot bucura si in iulie sau august de frunze de vie ca cele de acum.

Pentru a va arata cum pastrez pentru iarna frunze de vita de vie in borcan sau in congelator am folosit 24 frunze pentru punga si 36 frunze pentru borcan.

Aleg sa grupez cate 4 frunze in fiecare rulou. Acesta reprezinta portia unei persoane la noi in casa la o masa. Daca stiti ca mancati mai mult de 4 bucati, puneti cate mancati de obicei si in acest mod dezghetati sau desfaceti borcanul potrivit pentru numarul de persoane pentru care urmeaza sa gatiti.

Noi nu stropim vita de vie cu nimic. Din acest motiv unele frunze se vor mana peste vara, dar alegem sa mancam macar putinul din gradina 100%natural. Daca folositi frunze de vita de vie stropite aveti grija sa le spalati sub jet de apa foarte bine!

Veti observa ca in ambele cazuri frunzele de vita de vie au fost rulate. Dar am ales doua moduri diferite pentru a face acest lucru. Pentru cele in punga am ales sa las frunza deschisa, suprapunand restul si ruland de la varf spre interior. Trebuie sa ocupe loc putin, sa le putem pune peste alte pungi in congelator, sa nu riscam sa le rupem. Veti vedea mai jos cum am procedat si pentru cele pastrate in borcan.

Va las sa vedeti de ce aveti nevoie si modul in care au fost puse frunzele de vita de vie in borcan sau congelator pentru iarna.

Ingrediente:

frunze de vita de vie

2 l apa

60 g sare neiodata –  sare pentru muraturi

Mod de preparare frunze de vita de vie in borcan:

Am inceput cu borcanul. L-am spalat bine, apoi l-am pus in cuptor la 100°C pentru 10 minute. Am inchis cuptorul si am lasat borcanul sa astepte pana a venit momentul sa fie folosit.

Pregatirea frunzelor de vita de vie

Am cules frunzele de vita de vie, incercand sa le sortez dupa marime. Le-am spalat, apoi am indepartat codita.

Saramura

Am pregatit saramura fierband apa cu sare (30 g la 1 l apa).

Oparire frunze

Am pus frunzele trepatat in apa si le-am oparit in jur de 30 secunde. Cand isi schimba culoarea le-am scos din apa si le-am pus in apa rece (cu gheata) pentru cateva secunde. Le-am scos si le-am lasat pe un platou.

Pana aici metoda este aceeasi pentru ambele variante de pastrare a frunzelor de vita de vie.

Cum le pui la borcan sau la congelator

Pentru frunzele pastrate in congelator aranajam grupe de 4 frunze, una peste alta. Rulam de la varf spre baza, introducand marginile in interior. Aranjam rulourile in pungi si le sigilam incercand sa eliminam aerul.

Pentru frunzele pastrate in borcan iau frunza cu frunza si o indoi pe nervura din mijloc.

In continuare am suprapus tot cate 4 bucati si am rulat de la baza spre varf.

Am pus rulourile obtinute in borcan si am turnat saramura fierbinte peste acesta.

Am sigilat si am lasat borcanul sa se raceasca incet sub patura.

Pastrare

Apoi l-am pus intr-o camara racoroasa (daca aveti beci sau boxa la bloc ar fi indicat sa fie tinut intr-un loc mai rece decat temperatura ambientala).

In acest moment pot spune ca am frunze de vita pentru iarna la borcan sau la congelator, ce ma vor tine pana in luna aprilie a anului viitor!

Cand am fost cu prietena mea Mihaela in Republica Moldova am vazut intr-o pensiune cum erau pastrate conservele pentru iarna. Borcane cu frunza de vita de vie stateau printre alte legume.

Se poate observa ca nu exista un mod de aranjare prestabilit, sunt puse la gramada, dar borcanele sunt foarte mari.

Sunt convinsa ca rezista foarte bine si asa, iar oaspetii pensiunii din Orhei se vor bucura de sarmalute in frunza de vita de vie si la iarna.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *