Ciorba de fasole pastai cu suc de rosii

6 iunie 2019Diva in Bucatarie

Ciorba de fasole pastai cu suc de rosii.

Ciorba de fasole pastai cu suc de rosii este o reteta pe care o iubesc foarte mult si o pregatesc adesea pe perioada verii, dar folosesc si fasolea congelata in perioada iernii.

Am adunat in ciorba aceasta gusturilor tuturor celor din familie: corcodusele pentru acrit, leusteanul pentru aroma deosebita si putina slanina ardeleneasca afumata. Daca sunteti vegani sau tineti post renuntati la slanina.

Va promit ca veti gusta o ciorba gustoasa, usoara, de vara, potrivita temperaturilor inalte din termometre.

In ziua in care am pregatit aceasta ciorba erau 32 grade. Gustul acesteia si faptul ca este acrisoara mi-a dat o stare de bine. In poza am lasat doar ardeiul iute, dar langa ciorba aste merge extraordinar de bine o ceapa rosie. Si eu asa am mancat-o.

Ciorba de fasole pastai si suc de rosii este probabil cea mai pregatita ciorba la noi in casa pe perioada verii. Profitam de faptul ca putem culege pastaile fragede si proaspete, dar se gaseste si in piete sau supermarketuri.

Mi se pare ca pretul acesteia este cam marisor in magazine, in piata Obor poate fi gasita la un pret corect.

Si, ca sa intelegeti cat de mult ne place fasolea pastai, va spun ca si atunci cand locuiam la bloc aveam o jardiniera in care plantam fasole, iar cand mama s-a mutat la parter a avut grija ca aceasta sa creasca pe marginea gardului, la granita dintre gradinile scarilor.

Nu a stricat designul florilor. Cand iti place ceva si vrei sa te bucuri de prospetime, atunci gasesti solutii.

Ciorba de fasole pastai am mai pregatit de-a lungul timpului. Retetele de ciorba simpla (de post) , ciorba cu smantana, dar si cea cu carne de vitel sunt destul de cautate de catre cei care imi urmeresc blogul. Sper ca si aceasta va fi pe placul vostru.

In ciorba aceasta am pus pulpa de rosii din conserva, dar in perioada verii folosesc doar rosii proaspete, foarte coapte.

Din ingredientele de mai jos am obtinut 4 l de ciorba. Nu a rezistat mai mult de doua zile.

Nu mi se intampla prea des sa mananc doua zile la rand acelasi fel de mancare, dar cand vine vorba de ciorba de pastai cu suc de rosii atunci am in fata o exceptie care imi umple sufletul de bucurie.

Va recomand sa alegeti si voi ingrediente de sezon pentru meniurile saptamanale.

Acestea sunt mai gustoase si daca va ganditi la bugetul gamiliei sunt si mult mai ieftine in perioada in care se gasesc in toate gradinile. Vara ne bucuram de cele mai gustoase legume.

Daca va plac retetele cu fasole pastai va recomand sa le incercati si in mancaruri sau aperitive (cu maioneza si usturoi).

Acestea fiind spuse, daca vreti sa stiti cum se face o ciorba cu pastai si suc de rosii buna, ieftina, perfecta in perioada verii,  va las mai jos ingredientele si modul de preparare.

INGREDIENTE:

1 kg pastai fasole galbena (teci galbene)

3 l apa

1 ceapa mare toacata marunt

3 linguri ulei

1 felie telina (de3 cm grosime)

3 feliute slanina afumata (taiata fasii sau intreaga daca o scoateti la final)

3 morcovi medii

1 pastarnac mic

400 g pulpa de rosii

100 ml suc gros de rosii

1 catel usturoi

sare

1 lingurita boabe de piper

3-4 crengute leustean

Pentru acrit

300 g corcoduse

400 ml apa

PREPARARE:

In primul rand am pus la fiert 3 l de apa intr-o oala foarte mare (5-6l,) astfel incat sa aiba loc sa fiarba bine pastaile.

Am curatat pastaile de fasole la ambele capete, eliminand varful si codita. Le-am rupt apoi in bucati de marime potrivita.

Am tocat ceapa si am calit-o usor, apoi am adaugat slanina si am continuat sa calesc.

Am pus peste acestea morcovii si ardeiul taiate cuburi. Cand acestea sunt usor inmuiate se pot pune in oala cu apa.

Am adaugat telina si pastarnacul tocate marunt, catelul de usturoi si boabele de piper. Le-am lasat sa dea in cateva clocote.

Am pus separat corcodusele intr-o oala mica, cu apa cat sa le acopere.

Am lasat sa fiarba pana a scazut putin apa si am luat spuma cand s-a format.

Apoi am pus pastaile in oala, apoi am adaugat zeama in care au fiert corcodusele.

Am pus corcodusele intr-o strecuratoare si le-am frecat cu o lingur.

In acest mod pulpa acestora va trece prin sita deasa. Am pus si aceasta pulpa de corcoduse in oala.

Am adaugat sare, pulpa si sucul de rosii si am fiert totul in jur de 20 minute (pana cand s-au fiert tecile de fasole).

In continuare am fiert ciorba de fasole pastai cu suc de rosii la foc mediu spre mic, cu capacul pus dar usor ridicat.

Cu 2 minute inainte sa opresc focul am adaugat leusteanul.

Este o ciorba tare gustoasa, asa ca v-o recomand cu mare drag.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete simple si rapide va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Daca vreti sa impartasiti retetele proprii si altora va astept cu drag in grupul Gatesc cu Prietenii. 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *