fbpx

RETETE RECENTE

MUSACA GRECEASCA

October 14, 2014 | CATEGORIA

musaca-greceasca-cu-vinete,-cartofi-si-sos-bechamel-a

Cu gandul la vara ce a trecut, la vacanta am pregatit aceasta musaca greceasca cu vinete si cartofi, un strat generos de carne, in care un rol important l-au avut rosiile.

Gustul lor dulce este perfect! Sunt gata decojite, conservate sanatos, fapt pentru care am grija sa nu-mi lipseasca din camara niciodata.

Si pentru ca afara este mai racoare, putem da drumul la cuptor sa pregatim cea mai buna musaca.

Stratul de sos becamel cu branza care se topeste are partea lui de farmec in reteta de musaca de vinete.

Pana sa ajung in Grecia musacaua de vinete avea doar vinete, iar mucasacaua de cartofi doar cartofi. Ei bine, am descoperit un gust absolut sensational la aceasta musaca si imediar ccum am ajuns acasa am experimentat reteta musaca greceasca.

Pentru un gust foarte bun la aceasta mucasa greceasca am folosit carne in amestec (vita+porc), dar la greci o puteti intalni si carne de vita simpla sau vita cu oaie.

Condimentele au un rol esential. Am intalnit aici scortisoara adaugata in carne, asa cum se intalneste si in bucataria libaneza.

Reteta nu are alte legume in afara de rosii, vinete, cartofi, ceapa si usturoi. Poate de aceea musacaua gatita in restaurantele localnicilor din Grecia este atat de buna.

Am mancat si la turci acest tip de musaca. Este la fel de buna, diferita oarecum la gust ca rezultat al condimentelor folosite. Metoda de preparare este identica cu ceea ce veti gasi mai jos.

Musaca Greceasca am mancat la ea acasa. In prima vacanta cu barca alaturi de prietenii mei dragi Dana si Serban, impreuna cu copiii nostrii. Stefania, prietena cea mai buna a lui Harry din clasele 1-4 ne povestea cu atat de multa pofta despre musacaua pe care urma sa o mancam in viitorul port incat abia asteptam sa o gust si eu. Si chiar a fost senzationala.

Vacantele de genul acesta te fac sa vii acasa cu o groaza de experiente culinare pe care vrei sa le pui imediat in aplicare. De aici a rezultat si o colectie de retete din bucataria greceasca, pe care o puteti vedea in acest link: soutzoukia, pastitstio, dolamades, papoutsakia, pita, sovlaki de porc, fava, skordalia, spanakorizo, tzatziki, salata greceasca, si altele.

La un moment dat am ajuns pe o insula cu 9 locuitori (Levitha). 7 adulti si 2 copii. Locuiau acolo doar vara si hraneau toti turistii care ancorau in golful lor. Este insula pe care familia lor locuieste din 1820 si statul grec i-a pacalit trecand insula ca nefiind locuita, ca si cand ar fi a nimanui.

Initial mi s-a parut ca am platit foarte mult pentru a ne lasa sa ancoram in golful insulei (100 euro /noapte), mancarea a costat la fel de mult (7 persoane cred ca am platit in jur de 140 euro), dar pana la urma pretul de sta in natura, fara multa lume in jur, o mancare bio facuta din ce plantasera sau cresteau ei acolo, a fost un pret corect. Comparatia era cu o insula anterioara, cu 49 locuitori (Arki), unde toti 7 am mancat foarte multe si foarte mult si la final nota de plata a fost de 74 euro – cu vin, bere, sucuri.

Mi-a placut foarte mult aceasta experienta, asa ca am revenit in anul urmator in vacanta cu Dana si Serban pe barca schimband insa traseul.

As reveni oricand in Grecia pentru ca este frumoasa iar mancarea este senzationala. Dar, nu in restaurantele cele mai scumpe, nu in statiunile turistice arhicunoscute. Localnicii gatesc senztional. Merita neaparat o aventura cu barca in locuri mai putin populate.

Pana atunci va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru musaca greceasca.

Pentru sos carne:

1 kg carne de vita tocata (sau ametstec din carne de vita cu porc)

2-3 linguri ulei pentru prajit

1 ceapa mare

2 catei usturoi

1 cutie rosii cuburi decojite 400 g

120 ml vin alb

1/4 lingurita oregano

1/2 legatura patrunjel verde proaspat tocat

1 lingurita zahar

1/2 lingurita scortisoara macinata

sare

piper

Pentru sosul Bechamel:

70 g unt

70 g faina

700 ml lapte

1 praf nucsoara macinata

75 g branza rasa (cascaval si telemea)

2 oua

Pentru straturi:

4 vinete medii

2 cartofi medii-mari

100 g branza rasa (cascaval si telemea)

 

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim sosul bechamel: topim untul intr-o cratita, apoi calim faina in acesta. Adaugam treptat laptele si amestecam constant cu o lingura, adaugand in acest timp sare, piper si nucsoara. Cu putin timp inainte de a lua de pe foc adaugam branzeturile rase. Luam de pe foc si acoperim cu o folie alimentara pentru a nu face crusta.

Trecem apoi la pregatirea sosului de carne: calim in uleiul incins ceapa tocata marunt pana se inmoaie, apoi adaugam carnea tocata si calim pana isi schimba culoarea.

musaca-greceasca-1

Adaugam rosiile tocate marunt, vinul, zaharul, usturoiul zdrobit si condimentele (sare, piper, scortisoara, patrunjel si oregano). Amestecam si lasam la foc mic-mediu pana carnea este facuta (in jur de 30-40 minute). La final sosul nostru trebuie sa fie consistent, fara lichid (acest lucru poate influenta timpul de coacere si aspectul cand o taiem).

musaca-greceasca-2

Taiem vinetele pe lungime in felii de aproximativ 5 mm. Le saram si le lasam 30 minute intr-o sita sa elimine lichidul amar, apoi le prajim in ulei incins pe ambele parti pana se rumenesc usor. Cand sunt gata le punem pe un servet pentru a fi absorbit surplusul de ulei.

musaca-greceasca-v

Curatam cartofii si ii taiem felii, apoi ii prajim in ulei incins. Ii scoatem cand sunt gata pe un prosop de hartie abosrbant.

musaca-greceasca-c

Inainte sa asamblam musacaua amestecam sosul bechamel cu 2 oua pana se omogenizeaza compozitia.

musaca-greceasca-bch

Intr-un vas termorezistent aranjam primul strat de vinete pe care il acoperim cu un strat de carne.

musaca-greceasca-str

Peste carne punem stratul de cartofi, apoi inca un strat de carne si terminam cu unul de vinete. Acoperim cu sosul bechamel.

musaca-greceasca-sb

Coacem musacaua in cuptorul preincalzit la 200°C in jur de 60 minute. Cu 5 minute inainte sa scoatem sosul presaram branzeturile rase si lasam sa se topeasca in cuptor.

Lasam musacaua sa se raceasca in jur de 15-20 minute inainte sa o taiem.

musaca-greceasca-cu-vinete,-cartofi-si-sos-bechamel-b

Sa aveti pofta!

Comentarii

  • Arata grozav, sectiunea perfecta!

    • diva in bucatarie

      MULTUMESC!

  • Ella

    Multumesc pentru reteta a iesit mega buna!

  • catalin

    Buna seara ! A iesit super, insa am ramas cu legatura de patrunjel :)Nu e specificat nicaieri unde folosim patrunjelul.

    • am pus-o in carnea tocata, odata cu oregano, dar se pare ca am uitat sa specific – se vede in poza 6.
      Multumesc pentru atentionare!!!

  • velicu lucretia

    va rog frumos dati dimensiunea tavilor ,vaselor folosite atat pt prajituri cat si pt alte preparate!multumesc frumos

    • Zoltan

      1 kg de carne nu este de ajuns, 2 kg-perfect

  • Liliana

    Perfecta😘

  • Annamaria

    Nu sunt cam groase feliile de vinete de 5 centimetri ?

  • Chef JO

    Bravo DIVA IN BUCATARIE ,e ce trebuie. Nu inteleg abordarea unei retete de anumite pers., ma refer la ANNAMARIA, daca ai o suspiciune atunci mai citesti o data reteta (daca ANNA se scrie cu doi de N nu tre. sa conf. mm cu cm. DIVA IN BUCATARIE nu ai omis patrunjelul ci unul ca si CATALIN care incearca marea cu degetul, te-a indus in eroare. Felicitari inca o data.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *