Chec cu lapte marmorat
Chec cu lapte marmorat. Checul cu lapte este foarte simplu si usor de pregatit. Este pufos, aromat, spornic, economic si tare gustos.
Un chec cu lapte, usor de pregatit si gustos, reteta perfecta pentru rasfatul de langa ceasca de cafea sau in pachetelul de scoala pentru copii. Pufos, delicat, aromat are toate calitatile pentru a deveni unul din checurile preferate.
Checul cu lapte este foarte simplu si usor de pregatit. Este pufos, aromat, spornic, economic si tare gustos.
Avem aici un desert iubit de romani. In toate casele se pregateste chec. Fiecare gospodina are propria reteta.
Uneori, aceeasi reteta iese tare diferit pregatita fiind cu aceleasi ingrediente. Acest lucru este influentat de tipul de faina, tipul de cuptor, modalitatea de coacere (pe gaz, electric, cu ventilatie sau fara).
As spune ca este foarte diferita si „crusta” checului. La mine iese putin crocanta, la altii iese foarte moale.
Secretul crustei mele sta in albusurile batute spuma foarte tare. Cand le incorporez am grija sa ramana si bucatele foarte mici de albus tare ce vor ajunge in partea de sus a checului.
In timp ce scriu despre acest lucru deja poftesc la checul acesta cu lapte.
Checul este desertul pe care il putem manca la orice ora din zi. Poate fi si un mic dejun rapid si dulce, cu un pahar de lapte sau il mancam in fuga spre statia de autobuz, in drum spre birou.
Poate fi acel dulce perfect langa ceasca de cafea sau pachetelul de scoala pentru copil.
Un chec cu lapte marmorat este delicios si frumos, asa ca poate fi pe masa si atunci cand avem musafiri, la o petrecere de copii si chiar de sarbatori.
De-a lungul timpului am pregatit forte multe retete de chec. Le gasiti pe toate (dulci sau sarate) in aceasta colectie.
Unul din checurile cele mai cautate din aceasta colectie este acesta, cu lapte, urmat de checul cu unt 4 *4 (veti vedea in postare de ce l-am numit astfel), chec cu cafea marmorat si checul aperitiv.
Pasiunea pentru retetele de chec o am din copilarie. Imi placeau checurile pregatite de verisoara mea Nuti si mereu am vrut sa o ajung, sa le fac ca ea.
Eu, un copil de 7-8 ani, ea o tanara de peste 20 de ani. Facea si mama chec bun si delicios, facea si bunica, dar asa frumoase ca ale verisoarei mele nu facea nimeni.
Asa le vedeam cu ochii mei de copil, asa mi-au ramas in amintire.
Sper ca intr-o buna zi sa ii duc un chec facut de mine. Sa ii multumesc pentru ca m-a facut sa imi doresc sa fac din aceasta banala prajitura ceva tare bun, ceva ce iti doresti sa mai gusti si a doua zi, si a treia.
Iata lista de ingrediente si modul de prepoarare pentru chec marmorat cu lapte:
INGREDIENTE:
4 oua
250 g zahar
1 plic zahar vanilat
120 ml lapte
120 ml ulei
200 g faina
1 plic praf de copt
1 lingura praf de cacao neagra
1 lingura cafea tare
6 picaturi esenta de rom
PREPARARE:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu 50 g zahar tos si zahar vanilat.
Cand si-au dublat volumul si au devenit ca o spuma, adaugam pe rand laptele si uleiul, amestecand dupa fiecare in parte.
Incorporam faina amestecata cu praf de copt.
Adaugam albusurile batute spuma tare cu restul de zahar si amestecam usor pana se omogenizeaza compozitia.
Luam din aluat 4 linguri si le amestecam cu pudra de cacao, cafea si esenta de rom. Turnam putin aluat alb in tava tapetata cu hartie de copt, apoi punem 1/3 din compozitia colorata peste aluatul alb, acoperim cu cel alb si continuam astfel pana terminam aluatul.
Coacem checul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Il servim ca atare sau pudrat cu zahar.
Sa aveti pofta!
Laptele este marmorat sau checul este marmorat?
vaaaai
🙂 )) Checul! Multumesc, o sa modific!
Iamyyy…vreau si eu o portie…
Este la cuptor.Abia astept sa-l degust !!!
🙂 <3
L-am facut de multe ori si a iesit minunat.Se poate face si cu fructe?
Multumesc! Daca dai fructele prin faina sau amidon, poti incerca.
O sa-l fac si cu fructe.Va multumesc!
Si eu! 🙂
Nu e cam mare temperatura? Cred ca 160 de grade sunt suficiente. Scuze de intrebare, chiar nu vreau sa supar.
Cuptorul meu electric la temperatura aceasta coace prajiturile.
Este aproape singura reteta care imi iese, multumesc. Am doar o mica problema, cand scot checul din cuptor e foarte frumos crescut si inalt, iar cat il las la racit se lasa foarte mult. Aveti idee din ce cauza?
Albusurile trebuie sa fie batute spuma foarte tare! Este singurul motiv pentru care se poate lasa checul
Buna,
Aseara am facut si eu dar am facut portie dubla. E minunat la gust doar o singura situatie am avut cu el. Unul dintre ele (am facut doua tavi) cand a crescut a inceput sa curga din tava si a curs pana s-a copt . S-a copt si e foate bun doar ca ma intrebam care oare ar pute fi cauza. Celalalt s-a comportat normal si a crescut f frumos.
Lasand asta la o parte. toata lumea e super incantata. Reteta asta va ajunge cu siguranta in caietul meu de retete (unde le trec doar dupa ce le incerc).
Va multumesc pentru reteta
Poate a fost tava prea mica. Nu imi explic de ce…
Am mai făcut-o de mai multe ori cu rezultate foarte bune, de acea data pb a fost ca nu am dozat bine aluatul și cred ca am pus prea mult într-una 😉
Super bun. Multumesc de reteta.
Multumesc si eu!
L-am incercat si a iesit extraordinar de bun(am adaugat si bucatele de nuca) si chiar e foarte pufav si aspectuos! L-am notat in caietul cu prajituri! 🙂😉
multumesc!