Soutzoukakia – chiftelute grecesti cu sos de rosii

4 septembrie 2015Diva in Bucatarie

Soutzoukakia – chiftelute grecesti cu sos de rosii. Un lucru important il consituie condimentele folosite, dar si vinul rosu.

Soutzoukakia – reteta de chiftelute grecesti cu sos de rosii – reteta de chiftelute mici de forma ovala, ce se fac mai usor decat se pronunta, imbracate in sos de rosii aromat si delicios. Acestea sunt moi, pufoase si fragede de se topesc in gura.

Aceasta reteta a ajuns in Grecia la inceputul secolului 20 si a fost adoptata curand ca reteta traditionala. Reteta are origini in Turcia (Izmir) – din acest motiv se mai numesc si Soutzoukakia Smyrna. Ingredientul secret al acestor chiftelute il reprezinta chimionul macinat ce aduce o savoare aparte carnii, dar si sosului.

Aceste chiftelute grecesti nu sunt uscate, indiferent daca sunt prajite in ulei sau gatite in cuptor, iar acest lucru se datoreaza painii inmuiate in apa ce se pune in carnea tocata.

Sosul este gros si aromat. Am folosit pulpa de rosii din conserva pe care am pasat-o si bulion, dar vara profitati de gustul rosiilor coapte in gradina si folositi doar pulpa acestora.

Un lucru important il consituie condimentele folosite, dar si vinul rosu.

Ma gandesc ca ati ales sa cititi reteta de soutzoukakia- chiftelute grecesti in sos de rosii – pentru ca va plac chiftelutele, asa ca va las ca inspiratie si alte retete de chiftleute pe care le puteti citi  daca apasati aici.

Daca iti plac retetele din bucatria greceasca, atunci te poti inspira din colectia pe care am pregatit-o dand click aici.

Din fericire am reusit sa mananc aceste chiftelute chiar in Grecia.

Prima noastra vacanta in Grecia a fost un tur cu barca in insulele Dodecaneze. Am plecat cu barca din Kos cu prietenii nostri, iar traseul ales de ei il puteti vedea in poza de la finalul retetei. Va mai las si alte poze din aceasta vacanta. Noi am fost incepatori in genul acesta de vacanta, dar mi s-a parut cea mai frumoasa experienta, modul in care ajungi sa vezi locuri superbe, in care altfel de barci nu ajung. Patmos mi-a placut cel mai mult si va recomand sa ajungeti si voi aici.

Revenind la reteta va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru soutzoukakia – chiftelute grecesti.

INGREDIENTE:

Pentru chiftelute:

(20-24 buc)

500 g carne tocata vita (sau amestec vita cu porc)

2 catei usturoi pisati

1 ou

2 felii bagheta (1 felie franzela)

1/2 lingurita  chimion macinat

1/4 lingurita pudra sortisoara

sare

piper

1 lingura ulei masline

1 ceasca vin alb

ulei pentru prajit

Pentru sos:

1 ceapa mare

2 linguri ulei

400 ml pulpa de rosii pasata

100 g bulion

2 catei usturoi pisati

150 ml vin rosu

1/2 lingurita chimion pudra

1/4 lingurita pudra scortisoara

1 frunza dafin

sare

piper

1 lingura zahar – optional

PREPARARE:

Am inceput sa pregatesc soutzoukakia- chiftelutele grecesti –  amestecand carnea cu feliile de paine inmuiate in vin alb (le-am stors putin inainte sa le pun in carne), un ou, usturoiul pisat, 1 lingura ulei masline, sare, piper, putin patrunjel verde tocat, sortisoara si chimion – pudra. Am amestecat compozitia pana s-a omogenizat, apoi am modelat cu mainile umezite in apa chiftelute sub forma cilindrica ( cam de 5 m lungime). Pot avea si o forma usor ovala, precum mingea de rugby.

SOUTZOUKAKIA-1SOUTZOUKAKIA-2

Le-am prajit in ulei incins, la foc mic-mediu, fara sa le gatesc complet.

Separat am calit ceapa in 2 linguri ulei, apoi am adaugat pulpa de rosii pasata, bulionul, usturoiul pisat, sare, piper, pudra de chimion, sortisoara si am lasat la foc mic cateva minute.

SOUTZOUKAKIA-3SOUTZOUKAKIA-4

Am adaugat vinul rosu in sos si am amestecat. Am gustat sa vad daca sosul avea gust acrisor. Acest lucru ar influenta in mod negativ gustul final si se datoreaza aciditatii rosiilor si vinului.

Daca are gust acrisor adaugati zahar. De la 1 lingurita pana la 1 lingura, pana obtineti gustul bun.

Am pus chiftelutele prajite in sos si le-am fiert in jur de 15 minute la foc mic-mediu, pana cand sosul a inceput sa se ingroase.

SOUTZOUKAKIA-5SOUTZOUKAKIA-6

Am mancat chiftelutele grecesti in sos de rosii aromat, avand alaturi o garnitura din orez .

In Grecia am vazut la taverne ca soutzoukakia se manca avand alaturi doar orez fiert, insa copilul meu prefera piureul de cartofi sau cartofii natur, dar daca sunteti fani cartofi prajiti puteti incerca si o astfel de garnitura.

Aceste chiftelute grecesti in sos de rosii sunt extrem de gustoase si se fac usor. Merita sa le incercati si voi.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Iata si cateva poze legate de vacanta noastra.

traseu barcagercia insula patmospe barca grecia

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am mancat in Grecia, de abia astept sa incerc reteta si revin! 🙂 Sunt minunate ca alternativa pt chiftelutzele noastre. Vita face diferenta sincer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *