Papoutsakia – vinete grecesti umplute

23 septembrie 2015Diva in Bucatarie

Papoutsakia – vinete grecesti umplute.

Papoutsakia este o reteta delicioasa din bucataria greceasca de vinete umplute cu carne tocata si acoperite de un strat de sos bechamel. Este o reteta simpla, extrem de gustoasa si destul de usor de pregatit.

Se pare ca originile retetei sunt din Smirna si Constantinopol, dar grecii le-au adaptat si le regasim atat in partea continentala cat si in cea insulara. Traducerea numelui acestei retete inseamna „pantofi mici”

Este una din cele mai delicioase retete de vinete umplute cu carne. Sosul bechamel ce le acopera este minunat, caci rezultatul final aduce gusturi si texturi extrem de placute.

Acest preparat l-am pregatit insiprandu-ma dupa gustul celor pe care le-am mancat in vacanta din Grecia. Sotul meu isi comanda in fiecare zi vinete. De cele mai multe ori salate, dar intr-o seara i-am luat-o inaiante si am cerut eu aceste vinete umplute. Imi placea denumirea. Ei bine, toata lumea (restul de 6 persoane) a vrut sa incerce din vinetele mele, asa ca o singura portie nu a fost suficienta si am mai comandat inca una, dupa ce am gustat si din portiile celorlati si m-am asigurat ca alegerea mea a fost foarte buna. Pestele prietenilor mei era bun, dar nimic spectaculos, musacaua greceasca de la fiul meu era delicioasa, la fel si pastitsio al Stefaniei. Sotul meu si-a luat in acea seara creveti saganaki. Foarte buni si acestia.

Dar, vinetele umplute cu carne si sos bechamel erau cele mai bune, asa ca ma bucur enorm de faptul ca incerc mereu retete noi.

In ultimele 3 zile de vacanta am fost in Atena, unde ne-am intalnit si cu alti romani prin restaurante.

Majoritatea comandau souvlaki sau gyros. Mi se pare o mare pierdere fapul ca acestia au ramas la frigarui si carne pregatita aproape in acelasi mod ca acasa. Poate difera condimentele, dar acasa nu ai sansa sa mananci retete traditionale grecesti decat in restaurante si zau daca merita pretul pe care acestia il cer. In plus, o viata ai si e bine sa „gusti”din ea cand ai ocazia.

Poate ca alta sansa nu mai ai sau poate vrei sa descoperi an de an alte tari,cu alte culturi, obiceiuri si cu siguranta alte mancaruri.

Alte retete de vinete umplute:

  1. vinete grecesti coapte la Air Fryer
  2. vinete turcesti cu legume – Imam Bayildi
  3. vinete umplute in stil italian

Revenind la reteta de papoutsakia cand am revenit acasa am cautat pe net reteta, apoi mi-am cumparat o carte. Reteta de mai jos este o compilatie intre ce am gasit in carte si o reteta de un site in greaca (pentru care am folosit google translate) si sunt bucuroasa ca s-a apropiat foarte mult de gustul de vinete umplute cu carne si sos bechamel –  melitzanes papoutsakia mancata pe insula.

papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-sectiune

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete din bucataria greceasca puteti sa apasati aici si veti fi directionati la colectia mea de retete din bucataria greceasca.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru papoutsakia – vinete grecesti umplute cu carne:

Ingrediente Papoutsakia – vinete gresesti umplute cu carne tocata:

(pentru 4 persoane)

4 vinete mici-medii

350 g carne tocata vita

1 ceapa mare tocata marunt

1-2 catei de usturoi

200 g pasta de rosii

1 lingura putin varfuita pasta de rosii

ulei pentru prajit

50 ml coniac

150 ml apa

1 lingurita oregano uscat

2 boabe ienibahar

2 linguri sos bechamel

4 linguri cascaval ras

Pentru sos béchamel:

30 g unt

40 g faina

500 ml lapte

sare

piper

nucsoara

150 g cascaval ras

Mod de preparare Papoutsakia – vinete gresesti umplute cu carne tocata:

Taiem vinetele in jumatate pe lungime si le punem in apa cu sare pentru o ora. In acest timp pregatim sosul bechamel, asa cum am aratat aici, la final adaugand 150 g cascaval ras.

papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-1papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-2

Scobim vinetele lasand marginile nu foarte subtiri (dar nici prea groase), astfel incat sa nu se lase cand le pregatim, apoi le calim usor pe ambele parti (in jur de 3 minute pe fiecare parte).

Pregatim umplutura pentru papoutzakia calind usor ceapa tocata marunt, apoi adaugam carnea tocata. Adaugam coniacul, apa, pulpa de rosii si bulionul, usturoiul tocat, ienibahar, oregano, sare si piper.

papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-3papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-4

Lasam la foc mic pana se evapora lichidul, amestecand din cand in cand. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca putin, apoi adaugam 2 linguri varfuite din sosul bechamel si 2 linnguri branza rasa, apoi amestecam.

Umplem vinetele cu aceasta compozitie. Le punem in tava mare a cuptorului, le acoperim cu bechamel si  presaram 2 linguri cascaval ras.

papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-5papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-6

Coacem papoutzakia timp de 40-50 minute in cuptorul preincalzit la 200°C. Le mancam imediat, asa ca va doresc pofta buna!

papoutzakia-vinete-umplute-cu-carne-si-bechamel-sectiune

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *