Pui fajitas – reteta mexicana

19 iunie 2015Diva in Bucatarie

Pui fajitas – reteta mexicana. Probabil modul de impachetare al acestei mancari o sa va duca cu gandul la shaorma. Fiul meu chiar o numeste shaorma mexicana.

Pui fajitas – Fajitas de pui – reteta traditionala din bucataria mexicana – o reteta simpla, usoara si rapida de pui pregatit la tigaie cu ardei colorati si ceapa, imbracate in foi de tortilla unse cu deliciosul sos guacamole.

Fasii de pui trase la tigaie, aromate si condimentate puse langa legume sotate, este cea mai buna idee pentru o cina savuroasa, pregatita rapid, chiar si de catre un incepator in ale bucatariei. Partea buna este ca totul va fi gatit in aceeasi tigaie, nu trebuie sa murdarite multe vase.

Probabil modul de impachetare al acestei mancari o sa va duca cu gandul la shaorma. Fiul meu chiar o numeste shaorma mexicana.

Eu am pus langa carne sos guacamole si smantana, dar puteti sa aveti langa salsa pico de gallo sau salsa de rosii. Puteti pune si branza cheddar rasa peste carne si ardei.

Pui fajitas – fajitas de pui – este una din cele mai cunoscute retete ale acestei bucatarie mexicane si are multe variante de pregatire. Se poate face foarte usor acasa, alegand dupa preferinta daca va fi pregatita in tigaie sau la gratar.

Imi place faptul ca poti pune tigaia pe masa si un cos cu tortilla incalzite in cuptor sau cu tigaia, sosurile, apoi iti asamblezi singur portia de fajitas de pui.

Este foarte importanta marinarea carnii. Un alt aspect pe care l-am observat studiind mai multe retete pe siteurile de profil mexicane este ca toate foloseau ardei grasi de mai multe culori.

Reteta de fajitas poate fi pregatita si cu carne de vita, porc, cu peste sau creveti. Se poate sa o pregatiti si in varianta vegetariana cu ciuperci in loc de carne sau cu tofu.

Lamaia verde este foarte importanta. Are un gust mai bland, insa este la fel de acida ca si cea galbena.

In ceea ce priveste marinarea puteti sa cresteti cantitatea de ingrediente folosita de mine, asa ca daca va place mai picant aveti liber sa puneti fulgi de chilli cat de mult veti dori.

Am vazut cateva bloguri americane care recomandau reteta pregatita la gratar, insa aromele se combina mai bine in tigaie, unde ardeii si ceapa sunt sotate dupa ce a fost prajit puiul.

pui-fajitas-a

Sursa mea de inspiratie pentru aceasta reteta este aceasta si am pregatit-o special pentru proiectul #TheFoodConnection , pornit la sugestia Oanei de la Savori Urbane. In aceasta luna pregatim retete din Mexic, iar gazda propunerilor celor 24 bloggeri culinari va fi gazduita de Laura Laurentiu.

Alte retete din bucataria mexicana pregatite de mine gasiti aici:

Acum va las sa descoperiti si voi cum se face pui fajitas, asa ca aveti lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas mai jos.

 INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

2 bucati medii piept de pui

sare

piper proaspat macinat

 2 linguri ulei

1 ceapa mare taiata julien

 3 ardei grasi de culori diferite

Pentru marinata:

2-3 linguri suc lamaie verde

3 linguri ulei de masline

1 catel usturoi tocat

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita chimion macinat

1/2 lingurita fulgi de chili

1/2 lingurita fulgi de ceapa

1/2 ardei iute tocat (cu seminte)

1/2 legatura patrunjel verde tocat (coriandru pentru cei care il suporta)

Pentru asamblare:

 8 tortilla

 guacamole

smantana 

salata verde

PREPARARE:

Am taiat pieptul de pui in fasii. Daca este foarte gros acesta va fi taiat astfel incat sa nu fie mai inalt de un deget. Am amestecat intr-un vas mai mare toate ingredientele pentru marinata, apoi am introdus puiul si am incercat sa il acopar uniform cu aceasta. Va fi lasat pentru minim 2 ore la marinat (eu l-am lasat peste noapte), apoi carnea va fi taiata in fasii medii-mari.  

pui-fajitas-1pui-fajitas-2

Am pregatit guacamole cu 5 minute inainte sa incep prepararea puiului in tigaie. Puteti sa lasam avocado felii  subtiri (sau il pasati cu furculita) si il amestecati cu rosii tocate cubulete, suc de lamaie verde (limeta), sare, piper, si patrunjel (coriandru).

pui-fajitas-g1pui-fajitas-g2

Am continuat pregatirea retetei de pui fajitas prajind puiul pana s-a rumenit unioform, dar cu grija pentru ca nu vreau carne uscata si fada. Carnea trebuie sa ramana suculenta si frageda. Am pus pieptul de pui in folie de aluminiu (sau in hartie de copt) si l-am lasat sa se odihneasca 5 minute (in folie isi va pastra temperatura mai bine, se va raci lent). Am pus si foile de tortilla in cuptorul preincalzit la 120°C, invelite in folie de staniol sau hartie de copt.

In tigaia in care am prajit puiul am adaugat o lingura ulei si am pus ceapa si ardeii taiati fasii potrivite la prajit. Am amestecat in tigaie abia dupa doua minte, apoi le-am mai lasat inca 2-3 minute pe foc. Am pus puiul peste ardei si ceapa, am amestecat si am mai lasat pe foc inca 2 minute.

pui-fajitas-3pui-fajitas-4

Am scos foile de tortilla din cuptor si  am intins 1 lingura varfuita de smantana pe cate o foaie. Peste smantana am aranjat 2-3 frunze de salata, apoi puiul cu ardei si ceapa si la final am pus cate o lingura de guacamole.

 pui-fajitas-5fpui-fajitas-6f

 Am impachetat foaile de tortilla cu puiul fajitas si  am pus rapid pe masa pentru a fi savurate calde. 

pui-fajitas-a

Iata si varianta pentru pui fujitas intr-o prezentare gourmet pentru concursul Electrolux.

Pofta buna!

 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *