Salata turceasca de vinete cu iaurt – yoğurtlu patlıcan salatası
Salata turceasca de vinete cu iaurt – yoğurtlu patlıcan salatası. Coacem vinetele, le curatam de coaja si le lasam se scurga lichidul amar pe un plan inclinat, apoi le tocam.
Ne plac vinetele in diverse combinatii, asa ca aceasta salata turceasca de vinete cu iaurt si usturoi gustata in vacanta si-a facut loc in meniul nostru, alaturi de cea cu ardei copt ,simpla sau cu maioneza, vinete indiene si celebra Baba Ghanouj.
INGREDIENTE:
3 vinete mici (550 g dupa ce au fost coapte, curatate, scurse)
100 g iaurt gros
2 linguri mari ulei de masline
1-2 catei usturoi pisati
sare
PREPARARE:
Coacem vinetele, le curatam de coaja si le lasam se scurga lichidul amar pe un plan inclinat, apoi le tocam.
Mixam vinetele cu iaurt, apoi cu uleiul de masline, asezonam cu sare dupa gust si la final adaugam usturoiul pisat.
Omogenizam compozitia si o dam la rece pana in momentul in care vrem sa mancam.
Pofta buna!
Varianta mai sanatoasa a salatei de vinete cu maioneza.
Cred ca e foarte gustoasa.
Merge si cu ceapa, nu?
Poate nu tuturora le place usturoiul…
Daca vrei poti pune ceapa, varianata originala are usturoi. 🙂
Gata! Fac la uichend.
Vinetele le fac la gratar, si adaug sare afumata (specialitate norvegiana).
Divul
🙂
Diva, multumesc pentru reteta, dar sper sa nu te superi daca-ti spun ca nu este comleta. Pana aici este totul bine, continuarea este in felul urmator :
Se caleşte carnea tocata (daca se doreşte şi ceapa) in ulei sau unt pana se prajeşte bine. Dupa care se intinde intr-un strat peste salata de vinete pregatita anterior. Se adauga unt intr-o tigaie şi se caleşte in el boia de ardei iute.Se adauga uniform peste carnea tocata. Se serveşte calduta,nu trebuie tinuta in frigider. Mancarea se numeste Ali Nazik.
Diva, scuza-ma daca m-am bagat ca musca in oala cu ciorba. Numai bine.
Eu am reteta chiar de la cineva de pe acele meleaguri si am mancat-o chiar in Turcia in forma prezentata mai sus(in Kas sau Adrasan se gaseste in meniul restaurantelor). Este posibil ca forma prezentata de tine sa fie o alta reteta, nu contest acest lucru. 🙂
Eu locuiesc pe acele meleaguri de 20 de ani, am vazut, mancat si gatit mancare traditionala turceasca din toate cele patru colturi ale tarii (ca este foarte mare Turcia!!!)
Sunt convinsa ca sunt multe variante ale acestei salate, eu am spus-o pe cea originala de la mama ei de acasa.
Mi-ar face placere sa facem schimb de retete. Mi-e dor de mancarea romaneasca (pe care nu stiu sa o gatesc) şi de ce nu, poate ne şi vizitam.
Cu siguranta putem face schimb de retete, imi place bucataria turceasca foarte mult! Si daca vom reusi sa ne cunoastem la un moment dat, ar fi minunat!
eu tai vinetele in doua le crestez cu cutitul si lr coc la jar .separat amestec iaurt cu usturoi pisat si pun pe ele,le servesc calde la friptura la gratar.vreau sa spun ca lasi friptura si manînci vînata.
Suna foarte bine!
Asta este mancare de vinete nu salata si mai cred ca este si f f f grea pentru stomac.
Pofta buna dar numai dv.eu prefer salata cu iaurt.
O mancare are sos cu consistenta lichida. Salatele au nevoie de dressing, creme, sosuri conistente precum iaurtul sau maioneza. Salata boeuf, cu maioneza este mult mai grea decat aceasta salata de vinete.
Bună. Ai dreptate. Este chiar aşa. Se numesc „meze” în turca, aceste aperitive să le zicem şi se servesc pe lângă grătare. Au multe varietăți cu tot felul de legume. Dar aceasta este corectă. Eu adaug usturoiul direct în iaurt și amestec apoi cu vinetele tocate și la sfârșit uleiul de măsline. Și eu sunt de 20 de ani în Turcia și mâncarea pomenita de Lotus este cu totul altceva. Pupici.
Multumesc,Carmenela!
Se poate face și din vinete coapte de congelate(după ce le decongelezi și le scurgi bine ‘nțeles)?