fbpx

RETETE RECENTE

VISINE LA BORCAN PENTRU PRAJITURI

July 26, 2016 | CATEGORIA

visine-la-borcan-pentru-prajituri

Visine la borcan pentru iarna – o metoda usoara de pastrare a acestora, asa cum faceau mama si bunicile mele.

Pentru a pastra visinele la borcan am folosit visine si zahar. Se pun crude si se pastreaza perfect. Le pot folosi in mijlocul iernii la prajituri sau bomboane. Se pot pastra si in congelator, dar sunt mult mai apoase si prefer ca spatiul din congelator sa il pastrez pentru carne, legume sau inghetate. In plus, visine congelate se gasesc in orice supermarket tot timpul.

Am folosit ca agent de conservare aspirina. Cunoscuta inca din  antichitate aceasta a primit statutul de medicament mult mai tarziu.

Bunica imi spunea ca in timpul razboiului, cand a ajuns in Romania, cei care i-au primit in casa lor aveau o pivinita cum nu vazuse niciodata. Toata era plina de borcane cu muraturi, gemuri, faina, malai. Oameni care nu le vorbeau limba i-au primit, le-au dat sa mamance si i-au tinut in casa lor o luna sau mai mult. Se intelegeau prin semne la inceput, acolo au invatat primele cuvinte in limba romana: apa, varza, oua, gaina, cocos.

Bunica se plangea mereu ca locuia la bloc si nu putea sa aiba si ea o pivnita ca a acelor oameni, sa ne pastreze visine la borcan, ciuperci marinate, varza murata la butoi. Nici frigider mare cu congelator incapator nu avea, asa ca metoda aceasta la borcan era o salvare, caci putea tine cateva borcane la inceput in camara, apoi prin octombrie le muta pe balcon intr-un  dulap, sa faca loc in camara gogosarilor si castravetilor.

Am avut mare noroc sa mai gasesc visine in piata, dar ma gandesc ca in zonele de deal-munte ar putea fi inca pe tarabe. Din acest motiv nu voi poza si etapele de pregatire, caci as mai pierde inca 2 zile si poate vreti sa le pregatiti si voi… Este adevarat, gasim visine congelate, nu trebuie sa ne ocupam congelatorul cu ele, dar visinele la borcan pentru prajituri raman tari, au consistenta celor proaspete, asa ca incercati sa puneti macar cateva borcane.

Metoda mea este banala, asa cum o pregateau bunicile si mama, iar visinele rezista in loc racoros (pivnita, beci) chiar si doi ani.

INGREDIENTE:

1 kg visine – fara samburi

1 kg zahar

1 aspirina pisata

PREPARARE:

Spalam visinele bine sub jet de apa, le rupem coditele, apoi scoatem samburii cu o agrafa – in acest mod realizam o singura gaura fructelor. Acest mod de scoatere a samburelui impiedica fructele sa scoata tot siropul, ceea ce le asigura aceeasi textura si consitenta in timp. Doar asa fructele raman tari. Le punem intr-un vas, presaram aspirina pisata imprastiind-o pe toate fructele (in zona Banatului si Ardealului aspirina este inlocuita de salicil – am inteles ca este adus din Ungaria in piete sau magazine locale), apoi zaharul.

Lasam visinele 24 de ore la rece, dar avem grija sa amestecam din cand in cand pentru a se topi zaharul. Punem visinele apoi in borcane sterilizate, turnam siropul peste ele si le inchidem ermetic.

Foarte simplu si util!

Sa prajituriti cu visine din borcane la iarna!

 

 

 

Comentarii

  • mariana

    f. util! mi a placut! multumiri!

  • Laura

    Mulțumim! Se poate pune şi cireșe, la fel ca vişinele ??

  • Laura

    Mulţumesc! Mă gândeam că sunt mai bune pentru prăjituri!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *