Visine la borcan pentru prajituri
Visine la borcan pentru prajituri
Visine la borcan pentru iarna – o metoda usoara de pastrare a acestora, asa cum faceau mama si bunica mea.
Pentru a pastra visinele la borcan am folosit visine, zahar si aspirina. Visinele se pun crude si se pastreaza perfect. Le pot folosi in mijlocul iernii la prajituri sau bomboane. Se pot pastra si in congelator. Dar sunt mult mai apoase, au textura moale. Prefer sa pastrez spatiul din congelator pentru carne, legume sau inghetate. In plus, visine congelate se gasesc in orice supermarket tot timpul.
Am folosit ca agent de conservare aspirina. Cunoscuta inca din antichitate aceasta a primit statutul de medicament mult mai tarziu.
Bunica imi spunea ca in timpul razboiului, cand a ajuns in Romania, cei care i-au primit in casa lor aveau o pivinita cum nu vazuse niciodata. Toata era plina de borcane cu muraturi, gemuri, faina, malai. Se intelegeau prin semne la inceput, acolo au invatat primele cuvinte in limba romana: apa, varza, oua, gaina, cocos.
Bunica se plangea mereu ca locuia la bloc si nu putea sa aiba si ea o pivnita. Vroia sa ne pastreze visine la borcan, ciuperci marinate, varza murata la butoi.
Nici frigider mare cu congelator incapator nu avea ( era un Fram pe vremea comunistilor), asa ca metoda aceasta la borcan era o salvare, caci putea tine cateva borcane la inceput in camara, apoi prin octombrie le muta pe balcon intr-un dulap, sa faca loc in camara gogosarilor si castravetilor.
Am avut mare noroc sa mai gasesc visine in piata, dar ma gandesc ca in zonele de deal-munte ar putea fi inca pe tarabe. Din acest motiv nu voi poza si etapele de pregatire, caci as mai pierde inca 1 zi si poate vreti sa le pregatiti si voi. Este adevarat, gasim visine congelate, nu trebuie sa ne ocupam congelatorul cu ele, dar visinele la borcan pentru prajituri raman tari, au consistenta celor proaspete, asa ca incercati sa puneti macar cateva borcane.
Metoda mea este banala, asa cum o pregateau bunicile si mama, iar visinele rezista in loc racoros (pivnita, beci) chiar si doi ani.
INGREDIENTE:
1 kg visine – fara samburi
700 g zahar
1 aspirina pisata
PREPARARE:
Va las pentru inceput modul de preparare in format video.
Spalati visinele bine sub jet de apa, le rupeti coditele, apoi scoateti samburii cu aparat special pentru scos samburii sau cu o agrafa (in acest mod realizam o singura gaura fructelor). Daca scoateti samburele cu agrafa impiedicati fructele sa scoata tot siropul, ceea ce le asigura aceeasi textura si consitenta in timp. in acest mod fructele raman tari ca atunci cand le-ati pus. Consistenta destul de buna o pasteaza si cu aparatul , chiar daca vor fi gaurite de doua ori.
Le puneti intr-un vas, presaram zaharul si ametecati. Lasti la rece minim 8 ore, apoi scoateti si presarati aspirina pisata (in zona Banatului si Ardealului aspirina gospodinele folosesc salicil – am inteles ca este adus din Ungaria in piete sau magazine locale) si amestecati.
Puneti visinele apoi in borcane sterilizate, turnati siropul peste ele si le inchideti ermetic.
Foarte simplu si util!
Sa prajituriti cu visine din borcane la iarna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
f. util! mi a placut! multumiri!
Mulțumim! Se poate pune şi cireșe, la fel ca vişinele ??
sincer nu am incercat. pe acestea le-as face compot in borcan
Mulţumesc! Mă gândeam că sunt mai bune pentru prăjituri!